Και η κατεδάφιση είναι «μεταρρύθμιση»

Και η κατεδάφιση είναι «μεταρρύθμιση»

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, σε άρθρο μας με τίτλο «Ανώτατη Εκπαίδευση: Μια ιδανική ευκαιρία «μεταρρύθμισης»… καταλήγαμε στο εξής συμπέρασμα – προτροπή:

«Η ευθύνη της νέας κυβέρνησης είναι κατ’ εμέ, να αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Να βάλει στην άκρη το πολιτικό κόστος και να λάβει μια γενναία απόφαση που θα είναι η αρχή του συμμαζέματος του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, αναγκαιότητα από τις λίγες, τα τελευταία χρόνια που την αντιλήφθηκαν μεν οι τελευταίες κυβερνήσεις, πλην του Υπουργού Γαβρόγλου αλλά που δεν την διεκπεραίωσαν με στόχο το κοινό καλό.

Όπως έπραξε και με τη Νομική της Πάτρας, η νέα κυβέρνηση, οφείλει να «παγώσει» το σχέδιο «ξεχειλώματος» του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, σχέδιο που κατέστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος και υπό την πίεση των διαφόρων παραγοντίσκων του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Εφόσον δε μπορεί να αναστρέψει το «έγκλημα» Γαβρόγλου, η νέα Υπουργός Παιδείας μπορεί να αρχίσει το συμμάζεμα από την άρνηση ίδρυσης των σε εκκρεμότητα νέων Τμημάτων. Διαφορετικά, θα συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου της«.

Τότε, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε μιλήσει για 37 πανεπιστημιακά τμήματα σε εκκρεμότητα, νέα τμήματα που προήλθαν από τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ που μηχανεύτηκε και έφερε σε πέραν, η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως μέχρι νεωτέρας, βάζει «πάγο» σε 38 συνολικά ιδρυμένα στα χαρτιά, πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ των οποίων είναι και τρία από το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων… με εμβληματικότερη περίπτωση το τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα.

Αναμενόμενα, θα υπάρξει αντίδραση και μικροπολιτική αντιπαράθεση από λαϊκίστικες φωνές που θα πουν πως οι προηγούμενοι τα είχαν όλα έτοιμα… Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Β. Γιόγιακας ενδεχομένως να μετρήσει και πολιτικό κόστος, επειδή οι συμπολίτες του δε θα νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε φοιτητές και επειδή θα πουληθούν του χρόνου, λιγότερα σουβλάκια, πίτσες και θα καταναλωθούν λιγότεροι φρέντο…

Αυτή όμως, είναι μια «μεταρρύθμιση» – έστω δια της κατεδάφισης μιας ανερμάτιστης ψηφοθηρικής πολιτικής, όπως ακριβώς αυτές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Με ικανοποιεί το γεγονός πως μια σωστή κυβερνητική απόφαση βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με μια προσωπική μου άποψη… που διατύπωσα πριν από 50 μέρες.

Παναγιώτης Μπούρχας

 

Show Buttons
Hide Buttons