Και ξαφνικά… μαλώνουμε για την εγκατάσταση των επενδύσεων!

Και ξαφνικά… μαλώνουμε για την εγκατάσταση των επενδύσεων!

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο, αναρωτιόμαστε αν «μπορούν τα Γιάννενα να γίνουν η Silicon Valley της Ελλάδας»… δημοσιεύαμε για πρώτη φορά την πληροφορία πως μια νέα μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με υπολογιστές, TeamViewer, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην πόλη μας, ακολουθώντας το παράδειγμα της P&I (Personal & Informatik) AG, πολλοί από όσους σήμερα μιλάνε για… Τεχνοπόλεις και άλλα, δεν ασχολούνταν με ξενικά ακρωνύμια που «σπάνε» το κεφάλι σε πολύ κόσμο…

Οι… μοναχικές ημέρες που πέρασε στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ο Γιάννης Τσιλιμπάρης, CEO της P&I Ελλάς ΕΠΕ, θυγατρικής της μεγάλης γερμανικής πολυεθνικής, μπορεί σήμερα να έχουν τελειώσει, έχοντας περάσει από το Σεπτέμβριο του 2017 αρκετό χρόνο, ο άνθρωπος, παλεύοντας με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και με την αδυναμία των τοπικών παραγόντων να κατανοήσουν την προοπτική που μπορούσε να τους ανοίξει η επιλογή της Γερμανικής πολυεθνικής να έλθει στα Γιάννενα και όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη που θα φάνταζε πιο λογικό…

Ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής ήταν ο CEO της μητρικής εταιρείας, Βασίλης Τριάδης που κατάγεται από το Ζαγόρι. Τον Γ. Τσιλιμπάρη βοήθησαν στην αρχή της προσπάθειας που έκανε για να στήσει και να αναπτύξει την θυγατρική εταιρεία, ελάχιστοι… Μεταξύ αυτών η πρώην αντιπεριφερειάρχης Νατάσα Τύρου Ούζα και ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας… Ήταν δύο από τις εξαιρέσεις… του πολιτικού προσωπικού της περιοχής.

Ο ερχομός στα Γιάννενα της TeamViewer, μιας ακόμα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας από το χώρο της πληροφορικής, η οποία ανήκει στο επενδυτικό fund Permira, ιδιοκτήτη μεταξύ περίπου 25 εταιρειών και της P&I, έχει εσχάτως ενθουσιάσει τοπικούς παράγοντες που αντιλήφθηκαν καθυστερημένα τον τρόπο που προκαλείται η ανάπτυξη σε έναν τόπο, εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο στον οποίο εκείνοι πίστευαν ως τώρα…

Είναι δε ενδεικτικό πως ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως σήμερα η P&I Ελλάς ΕΠΕ ήταν η ανάγκη επέκτασής της στο χώρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, μέχρι την ώρα που θα βρει το δικό της «σπίτι», ανάγκη που κόλλαγε στο γεγονός ότι όσο δεν άδειαζε από το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων το κτίριο του Παπαζόγλειου στο κέντρο της πόλης, δε μπορούσε να φύγει από το ΕΤΕΠΑ η Αρχιτεκτονική Σχολή που παρατύπως στεγάζονταν εκεί. Έτσι, εμποδίζονταν η ανάπτυξη της εταιρείας στο ΕΤΕΠΑ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί με τη διοίκηση του Πάρκου.

Ακολούθως ο κ. Τσιλιμπάρης ζήτησε από το Πανεπιστήμιο την παραχώρηση της έκτασης που βρίσκεται μπροστά από το ΕΤΕΠΑ για την ανέγερση κτιρίου, ωστόσο το οικόπεδο δόθηκε στον εργολάβο που θα αρχίσει να ανακατασκευάζει την λεωφόρο Νιάρχου!

 

Ένας από τους ανθρώπους που κατάλαβαν την αξία τέτοιων επενδύσεων για την περιοχή, ήταν ο Σπύρος Ριζόπουλος που απηύθυνε επιστολή, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της P&I, προς τον Πρωθυπουργό και μια σειρά από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της εταιρείας στα Γιάννενα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό και την περασμένη Παρασκευή, η επιστολή πήρε το δρόμο της.

Την ίδια ημέρα, όχι τυχαία λογικά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε στις δύο εταιρείες, δείχνοντας το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην περιοχή μας και έριξε στο τραπέζι την έννοια της Τεχνόπολης. «Κάναμε συζητήσεις και με το Δήμαρχο Ιωαννίνων για εξεύρεση πιθανής έκτασης, 9000 τ.μ. εγκαταστάσεων, για τη δημιουργία μιας περιοχής με υποδομές υψηλής τεχνολογίας, περίπου σαν μια Τεχνόπολη…» είπε συγκεκριμένα. Πιθανά έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του για να λέει τόσο ακριβές νούμερο επιφάνειας… αλλά δεν το λέει ακόμα.

Η αναφορά Καχριμάνη σε «Τεχνόπολη» προκάλεσε την αντίδραση του Σταύρου Καλογιάννη ο οποίος είπε πως ήταν πρόβλεψη του Ρυθμιστικού η χωροθέτηση Τεχνόπολης στα όρια του πρώην Δήμου Μπιζανίου. Την άποψη αυτή υποστηρίζει με ανακοίνωσή της και η Τατιάνα Καλογιάννη.

Ενδεχομένως ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις υπέρ ή κατά της Τεχνόπολης και όπως φαίνεται, για πολλοστή φορά χάνουμε την ουσία, γιατί αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την προοπτική επένδυσης των δύο εταιρειών και δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας, αυτό που θα μείνει θα είναι ένας τσακωμός για την Τεχνόπολη… εντός ή εκτός εισαγωγικών… Λες και το μείζον σε αυτή τη φάση είναι το κτίριο και τα ντουβάρια…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons