Καμία αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη για την Ήπειρο, δύο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού

Καμία αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη για την Ήπειρο, δύο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού

Καμία αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μας δεν ανακοινώθηκε για την Ήπειρο σήμερα Πέμπτη, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κυρίως, και η αύξηση του λεγόμενου δείκτη θετικότητας στις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες που «κοκκίνισαν» δεν αλλάζουν τα δεδομένα των μέτρων για την προσεχή εβδομάδα, την οποία θα καλύψουν τα μέτρα της εν ισχύ ΚΥΑ. 

Αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ήταν αυτό που υπέδειξε η επιτροπή των ειδικών, η οποία εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη διενέργεια 2 τεστ για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό σε όλη τη χώρα. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα όλοι οι μη εμβολιασμένοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται σε ένα self test και ένα rapid test. Μένουν να αποσαφηνιστούν σημεία αυτής της απόφασης, καθώς ερωτηθείς ο κ. Χαρδαλιάς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιον θα επιβαρύνουν οικονομικά τα self test.   

Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός σε όλη τη χώρα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης πως από τη Δευτέρα θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις των περιοχών που επιδημιολογικά προβληματίζουν, για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων. 

Συστήνεται όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, με αρνητικό self test, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

 

Τα κρούσματα αυξάνονται

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν στο 12% στην Περιφέρεια, ενώ τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν. Η μετάλλαξη Δ είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Α που ήταν μέχρι πρότινος κυρίαρχη στη χώρα μας.

Οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, κρούσματα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες σε ενήλικες 40-60 ετών, μια ομάδα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (μόνο 65%, δηλαδή 1 στους 3 είναι επικίνδυνο να νοσήσουν), εικόνα που είναι ανησυχητική σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, και αυτή η εικόνα συμβαδίζει και με την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας.

Μόνο 42 στους 4.000 εμβιολιασμένους ή αλλιώς ποσοστό 1% χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου. 

Show Buttons
Hide Buttons