Καχριμάνης «απαντά» σε Δημητρίου για τον τουρισμό

Καχριμάνης «απαντά» σε Δημητρίου για τον τουρισμό

Δε χρειάζονταν να ενισχύσει το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για την ενίσχυση και ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων η Περιφέρεια Ηπείρου, γιατί έχει προκηρύξει δικό της πρόγραμμα για το συγκεκριμένο κλάδο.

Αυτή ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, στη διάρκεια δηλώσεων το πρωί της Παρασκευής, για το θέμα που γράψαμε εδώ και δέκα ημέρες και το οποίο ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Δημητρίου, της παράταξης «Ήπειρος Όλον» την Πέμπτη.

Ουσιαστικά απαντώντας στις καταγγελίες του υποψήφιου Περιφερειάρχη που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως «Η Ήπειρος είναι πρωτοπόρα όταν παίρνει αυτά τα χρήματα επιπλέον από το Κρατικό ταμείο, ως ανταμοιβή αν θέλετε, γιατί ήταν η μόνη από τις 13 Περιφέρειες που έκανε και δικό της πρόγραμμα, το προκήρυξε, έκανε προσκλήσεις και ενέταξε έργα. Αν δεν είχε εντάξει, θα ήταν κι αυτή υποχρεωμένη να δώσει χρήματα στο πρόγραμμα του Υπουργείου»…  Συνεπώς, η ουσία της καταγγελίας δεν αλλάζει, ότι δηλαδή η Περιφέρεια προτιμά να διαχειρίζεται μόνη της τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να μη συνδράμει όπως έκαναν οι 11 από τις 13 Περιφέρειες το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενός άλλου φορέα – του Υπουργείου Οικονομίας εν προκειμένω.

Αφήνοντας αιχμή για τον Δημήτρη Δημητρίου, τον οποίο σε καμία στιγμή δεν ονομάτισε, απλά «φωτογράφισε» είπε: «Κάθε ανακοίνωση που γίνεται πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται, γιατί εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο, είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα».

 

Η ουσία

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Καχριμάνης, το ΕΠΑΝΕΚ προκήρυξε την Δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ» και διέθεσε 411 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκ ευρώ από πόρους 11 ΠΕΠ) ενισχύοντας 2.527 ΜΜΕ. Από τα χρήματα αυτά, στις λιγότερες ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος) διέθεσε 108 εκ. ευρώ εντάσσοντας 660 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκ .ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια (45%). (Συνολικά είχαν υποβληθεί 494 σχέδια- 28 από Ν. Άρτας, 109 από Ν. Θεσπρωτίας, 163 από Ν. Ιωαννίνων και 194 από Ν. Πρέβεζας).

Εκτός των προσκλήσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί προϋπολογισμού 28, 5 εκ. ευρώ, αναμένεται εντός του 2019 να προκηρυχθούν και άλλες δράσεις προς ΜΜΕ για το σύνολο του διαθέσιμου Προϋπολογισμού. Ήδη έχουν ενταχθεί 170 επενδυτικά σχέδια με δημόσια δαπάνη 13,1 εκ. ευρώ/διατέθηκαν 7,3 εκ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και είναι υπό αξιολόγηση 55 αιτήματα με δημόσια δαπάνη 13 εκ. ευρώ.

Άρα, όταν είπε ξεκινώντας την συνέντευξη ο κ. Καχριμάνης πως η Περιφέρεια Ηπείρου «πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας, την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων (με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις) από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το Υπουργείο Ανάπτυξης«, είναι απορίας άξιο που ακριβώς… «πέτυχε» η Περιφέρεια, αφού μιλάμε για κεντρικό πρόγραμμα.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό- πρόσθεσε- οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά του Επιμελητηρίου γενικά, λέγοντας πως η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα στο Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ διαμορφώθηκε μετά από εισήγηση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης στην 1η συνεδρίαση (2015). Την άνοιξη του 2018, σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στα 4 Επιμελητήρια της Ηπείρου, η Περιφέρεια σε συνδιοργάνωση μαζί τους, παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που ανέπτυξε και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

«Καμία αντίδραση/διαφωνία/πρόταση εκ μέρους των Επιμελητηρίων δεν εκφράστηκε» τότε σημείωσε.

Δικό μας ερώτημα: η πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας προς τις Περιφέρειες να συνδράμουν το πρόγραμμα για τον τουρισμό πότε διατυπώθηκε;

 

Show Buttons
Hide Buttons