Καχριμάνης εναντίον βιομηχάνων και στη μέση η φέτα…

Καχριμάνης εναντίον βιομηχάνων και στη μέση η φέτα…

Τέλη Ιουνίου 2017, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Αλ. Καχριμάνης χαιρέτιζε την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και του προέδρου τους Χρήστου Αποστολόπουλου, που συμφωνούσαν στις διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού ίδρυσης της οργάνωσης, με στόχο την προστασία της φέτας.

Όταν λέμε ΣΕΒΓΑΠ, εννοούμε το 65-70% των τυροκομείων και γαλακτοβιομηχανιών, των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που παράγουν τυρί και φέτα στη χώρα μας, ως εκ τούτου, όταν το όλο εγχείρημα ίδρυσης της ΔΟΦ έχει τις ευλογίες του ΣΕΒΓΑΠ, είναι περιττό να ψάχνουμε την ακριβή εκπροσώπηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με ονόματα και διευθύνσεις…

Τι μεσολάβησε από τον περασμένο Ιούνιο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου άρχισε να αμφιβάλλει για τη ΔΟΦ και να μέμφεται τους μετέχοντες στο εγχείρημα ή να αφήνει υπονοούμενα για τις εισαγωγές γάλακτος, μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει. Το δημοσίευμα του dairynews.gr– εδώ – περιγράφει τις δύο επιθέσεις που έκανε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων κατά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ο Αλ. Καχριμάνης, στην εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων και στη γιορτή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. «Να γίνει Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας αλλά χωρίς τη συμμετοχή αυτών που φέρνουν γάλα από το εξωτερικό. Γιατί έτσι θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα έρμα» ήταν η χαρακτηριστικότερη αναφορά του Περιφερειάρχη στην αίθουσα «Δ. Χατζής» προ ημερών. Στη Θεσπρωτία, προ εβδομάδος, περιέγραψε χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε γαλακτοβιομηχανία, το κύκλωμα που εισάγει γάλα, παράγει λευκό τυρί και το εξάγει ως φέτα σε εξευτελιστικές τιμές.

Άλλο όμως, να γράφουμε εδώ και καιρό εμείς τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων για τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος που καταλήγει να γίνεται φέτα – εδώ και εδώ – και άλλο να αναφέρεται χωρίς να ακούει κανείς, στις ίδιες καταγγελίες, ανώνυμα ως προς τους υπευθύνους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Εμείς ρισκάραμε τη μήνυση από γαλακτοβιομηχανία που θεώρησε πως την φωτογραφίζαμε… Ο επίσημος ΕΛΟΓΑΚ άλλωστε, μας διαψεύδει και τους δύο σχετικά με τις παράνομες εισαγωγές.

Έχει τα κότσια ο κ. Περιφερειάρχης να συγκρουστεί με το σύστημα που καταγγέλλει ή θα συνεχίσει να αναφέρεται με γρίφους στις βιομηχανίες που καταστρέφουν το εθνικό μας προϊόν;

Ως εκ τούτου, ήταν φυσικό επακόλουθο η οργισμένη απάντηση του ΔΣ της ΔΟΦ με την εξής ανακοίνωση:

«Λυπούμαστε που ο κ. Περιφερειάρχης δεν καλωσόρισε θετικά την σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ένα όνειρο πολλών ετών των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Λυπούμαστε που δεν εκτίμησε ούτε εξήρε το γεγονός ότι η συμμετοχή των παραγωγικών φορέων από την Περιφέρειά του είναι πολύ σημαντική στη Διεπαγγελματική επιβεβαιώνοντας τη σημασία της Περιφέρειας Ηπείρου στο εθνικό αυτό προϊόν.

Λυπούμαστε που ο κ. Περιφερειάρχης χρησιμοποίησε κοινότυπες, γενικές και απολύτως ατεκμηρίωτες κατηγορίες που μόνο κακό κάνουν στο προϊόν και υπονομεύουν αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια σύστασης της Διεπαγγελματικής Φέτας που έκανε πολλές 10ετιες για να υλοποιηθεί.

Επειδή όλοι κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων και όχι των εντυπώσεων, του συνιστούμε να περιμένει και να κρίνει μόνον από αυτά. Στο μεταξύ θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να είναι στο πλευρό της Διεπαγγελματικής συμβουλεύοντας και όχι κατηγορώντας εκ προοιμίου και μάλιστα χωρίς αποδείξεις.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να χτίζουν «γέφυρες» και όχι να γκρεμίζουν».

Ο πρόεδρος της ΔΟΦ, αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ», Γιάννης Βιτάλης, σε αυτή τη φάση, δεν θέλησε να κάνει καμιά περαιτέρω δήλωση επί του θέματος. Το ξεκάθαρο πάντως είναι το ποιος κάνει επίθεση σε ποιον: σίγουρα όχι η ΔΟΦ στον Καχριμάνη…

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 6/3/2018)

Show Buttons
Hide Buttons