ΚΕΔΕ: Το συνέδριο τελείωσε, οι εκλογές έρχονται, η ανησυχία παραμένει…

ΚΕΔΕ: Το συνέδριο τελείωσε, οι εκλογές έρχονται, η ανησυχία παραμένει…

Στην άποψη πως ο «Κλεισθένης 1» θα προκαλέσει μεγάλες δυσλειτουργίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την έναρξη της εφαρμογής του από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά, εξακολουθεί να υποστηρίζει μια μεγάλη μερίδα αιρετών.

Τις ανησυχίες αυτές δεν έκαμψε ούτε το πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που έγινε στην Αθήνα και σε δηλώσεις του, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων, τόνισε πως ο «Κλεισθένης 1», ή αλλιώς ο Νόμος 4555/18, θα φέρει ένα «μπάχαλο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα λειτουργήσει ουσιαστικά και οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες.

Οι αλλαγές που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, στον πυρήνα του νομοθετήματος του «Κλεισθένη» δεν αλλάζουν τίποτα ουσιαστικό, παρ’ ότι για παράδειγμα, χειροκροτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών όταν ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο. Το αρχικό νομοθέτημα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, προβλέπει δυνατότητα συμμετοχής στο κάθε ψηφοδέλτιο αριθμού κατά 30% πάνω από τους εκλεγόμενους σε κάθε σώμα. Το 30% έρχεται ο Υπουργός Εσωτερικών να το κάνει 50%, δίνοντας τη δυνατότητα να ακούν λιγότερες γκρίνιες οι επικεφαλής των παρατάξεων που ήταν αναγκασμένοι να κόβουν υποψηφίους. Για παράδειγμα στο Δήμο Ιωαννιτών όπου το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από 45 άτομα, το ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει δυνητικά, ανώτερο αριθμό υποψηφίων για το δημοτικό συμβούλιο, 22 άτομα, ενώ ο «Κλεισθένης 1» όριζε πως οι υποψήφιοι μπορεί να ήταν μέχρι 15.

 

Για τα σκουπίδια

Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος ήταν εισηγητής στην θεματική ενότητα «πολεοδομία, χωροταξία και απορρίμματα».

Ο «Κλεισθένης 1» στο άρθρο 245 αναφέρει ότι μπορούν να υπάρχουν μέχρι τρεις Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων ανά Περιφέρεια. Ωστόσο, στην Κρήτη για παράδειγμα που είναι τέσσερις οι ΦΟΣΔΑ σήμερα, ποιος είναι αυτός που θα πει ότι πρέπει να κόψουν τον ένα;

Show Buttons
Hide Buttons