Κινητοποίηση για τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς Εργασίας

Κινητοποίηση για τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Ιωαννίνων (Δοσίου 6) καλεί τους εργαζόμενους στους Δήμους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ.

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι το γεγονός ότι ξεκίνησαν να λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών στο Δήμο με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα λήξει το σύνολο των συμβάσεων, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που καλύπτουν σήμερα οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας.

Μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος είναι περισσότεροι από 400 καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου υπηρεσίες όπως το πλύσιμο των κάδων και κατά μεγάλο μέρος την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων, την οδοποιία και την υπηρεσία πρασίνου. Στελεχώνουν ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς όπως και καθαριότητα σχολείων και δημοτικών κτιρίων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου: «Το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας), όπως και την 4μηνη παράταση που δόθηκε, χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες».

Στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά η παρουσία των εργαζομένων του Δήμου μέσω του προγράμματος έχει διατηρήσει και σε πολλές περιπτώσεις αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, έληξαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων στη δομή του Κατσικά. Είναι δεδομένο ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις χωρίς καμία καθυστέρηση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της δομής, μπροστά και στην έλευση του χειμώνα.

Ο Σύλλογος ζητά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σε πρώτη φάση την Παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Show Buttons
Hide Buttons