Κινητοποιήσεις στον Πολιτισμό, ενάντια στις παλινωδίες του Υπουργείου

Κινητοποιήσεις στον Πολιτισμό, ενάντια στις παλινωδίες του Υπουργείου

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το Βυζαντινό Μουσείο στο Κάστρο και αντίστοιχα, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι στο έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, διεκδικώντας τη συνέχιση της εργασίας τους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα (απασχολούνται 57 αρχαιολόγοι πανελληνίως). Ένα υποέργο του έργου αυτού το είχε αναλάβει ιδιώτης, τον οποίο το Υπουργείο κήρυξε έκπτωτο την προηγούμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, το έργο συνεχίζεται (έγινε παράταση της Πράξης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα) αλλά χωρίς το προσωπικό!

Οι πιστώσεις και η βούληση από τα άλλα Υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) υπάρχουν αλλά το ΥΠΠΟΑ αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις με το έργο να μένει κι αυτό στον αέρα όπως ο «Πολεμωνας» παλαιότερα (μια αντίστοιχη προσπάθεια ψηφιακών καταγραφών που δεν ολοκληρώθηκε και δεν δούλεψε ποτέ).

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων τονίζει μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΠΟΑ κηρύσσει την κάθαρση, ξεκινώντας με τον ακρωτηριασμό του υγιούς και παραγωγικού κομματιού του έργου, του κομματιού εκείνου που εργάστηκε σε δύσκολες συνθήκες σε όλες τις γωνιές της επικράτειας και παρουσίασε έργο που μετριέται σε δεκάδες χιλιάδες καταγραφές. Εκτεθειμένο τώρα από τον ανάδοχο, και πριν καλά-καλά τον κρίνει έκπτωτο, το ΥΠΠΟΑ αποφασίζει να διώξει πρώτα τους εργαζόμενους της αυτεπιστασίας…

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων έχει σταθερή θέση ενάντια στην εργολαβοποίηση του Πολιτισμού, θέση που δεν έχει να κάνει με το «αν ο εργολάβος είναι συνεπής ή όχι στις συμφωνίες του», αλλά με το ίδιο το γεγονός της παράδοσης σε επιχειρηματίες ιδιώτες του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακόμη κι αν ο ανάδοχος στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ είχε πράξει τα συμπεφωνημένα με το ΥΠΠΟΑ και είχε να παρουσιάσει έργο, σε τίποτα αυτό δεν θα άλλαζε τη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (και) του Πολιτισμού. Ας απολογηθεί το ΥΠΠΟΑ, αν θέλει, για τις συνεργασίες του.

Όμως το ΥΠΠΟΑ, αντί να δει τις (εγγενείς κατά τα άλλα) αδυναμίες και αντιφάσεις του, προχωρά ανερυθρίαστα σε μαζική απόλυση εργαζομένων, και με μια του κίνηση «πετυχαίνει» τους ακόλουθους στόχους του:

  • πλήττει καίρια τον θεσμό της αυτεπιστασίας, απομακρύνοντας σε μια βραδιά πάνω από το 25%(!) των συναδέλφων αρχαιολόγων που εργάζονται υπό το καθεστώς αυτό στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • διαλύει πλήρως το σώμα της ψηφιοποίησης, το οποίο χάνει τη δυνατότητα να υφίσταται πλέον ως τέτοιο.
  • Ένας νέος Πολέμων γεννιέται, ξανά με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ. Οι ψηφιακές καταγραφές δεδομένων όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να συνεχιστούν, και παράλληλα να καταστεί δυνατή η μετάπτωση των δεδομένων που ήδη υπάρχουν και μπορούν να προστίθενται σε ένα λειτουργικό σύστημα που να είναι πράγματι …λειτουργικό.
Show Buttons
Hide Buttons