Κι όμως, μας αφορά όλους… H περίπτωση του ΚΕΘΕΑ

Κι όμως, μας αφορά όλους… H περίπτωση του ΚΕΘΕΑ

Αυτό που δεν κατάφεραν, λίγο πιο δημοκρατικά μέσα από το κοινοβούλιο, προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Υπουργοί Υγείας όπως ο Στεφανής, ο Αβραμόπουλος, ο Λοβέρδος κα., έρχεται να το κάνει πράξη με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο νομοθέτησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας…

Την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), την επιχείρησαν και άλλοι πριν τη σημερινή κυβέρνηση, προφανώς για τον ίδιο λόγο ή για κάποιον από τους λόγους που η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να νομοθετήσει «νύχτα», με ένα μάλιστα νομοθετικό «εργαλείο» που προβλέπεται προκειμένου για έκτακτες – ή… μνημονιακές – καταστάσεις… Την ΠΝΠ.

Προσέξτε και την προφανή αντίφαση: το ΚΕΘΕΑ είναι από ιδρύσεώς του, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να το «κρατικοποιήσει», καταλύοντας την αυτονομία του στον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου από τα μέλη της «θεραπευτικής κοινότητας» – θεραπευτές, εξαρτημένοι, γονείς κτλ. – με σκοπό να διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση «ημετέρους».

 

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της απόφασης της ΝΔ;

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ως σήμερα, είναι από αστεία ως ασήμαντα:

  • Όσοι έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση, δεν διάβασαν τους διαχειριστικούς και αλλεπάλληλους οικονομικούς ελέγχους των τελευταίων πολλών ετών που συνιστούν μια αψεγάδιαστη οικονομική διαχείριση, από ανθρώπους, προσέξτε, που έκαναν τη δουλειά της διοίκησης εθελοντικά και αμισθί!
  • Η «συριζοποίηση» του ΚΕΘΕΑ, λόγω της σχεδιαζόμενης εκλογής στη θέση της προέδρου, την ερχόμενη Κυριακή, αν γίνονταν κανονικά οι εκλογές, της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου, γνωστών και μη εξαιρετέων όντως, φιλοσυριζαϊκών αισθημάτων… Ο φιλοκυβερνητικός τύπος αναπαρήγαγε αυτή τη ρητορική – διαβάστε εδώ – αλλά αλήθεια, ποιος σώφρων νους μπορεί να πιστέψει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα κλονίζονταν τα επόμενα χρόνια, από την αντιπολίτευση που θα της ασκούσε το ΚΕΘΕΑ της κ. Δημητρίου;;

 

Ποιοι μπορεί να είναι οι πραγματικοί λόγοι της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ;

  • Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. Λειτουργεί «ανταγωνιστικά» απέναντι στον ΟΚΑΝΑ, στα όρια μιας χώρας που εδώ και χρόνια δεν διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά των ναρκωτικών – επί Αβραμόπουλου προπαγανδίστηκε το τελευταίο… – γιατί έχει ως επιστημονική μέθοδο απεξάρτησης, τα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα, τα προγράμματα απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα.
  • Η ενοποίηση των δύο εθνικών φορέων απεξάρτησης θα ήταν ίσως θεμιτή, αν δεν υπήρχε για τον απεξαρτημένο, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής: «στεγνό» πρόγραμμα ή υποκατάστατο; Αύριο, αυτό το δικαίωμα ίσως καταργηθεί, γιατί ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ θα υποβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης στον οργανισμό. Άρα, πιθανά, θα καταργήσει το ΚΕΘΕΑ και θα το κάνει ΟΚΑΝΑ…
  • Ποιος ωφελείται από μια τέτοια εξέλιξη; Προφανώς και η απάντηση είναι εύκολη: οι φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα διάφορα υποκατάστατα. Για τα «μαγαζιά» αυτά, το ΚΕΘΕΑ είναι αυτός που με απλά λόγια… «χαλάει την πιάτσα». Άρα, θα ήθελαν εδώ και χρόνια, να μην υπήρχε.
  • Δευτερευόντως, μπορεί να ωφεληθούν και τα ιδιωτικά συμφέροντα που λειτουργούν, μάλλον ανεξέλεγκτα, στο χώρο της απεξάρτησης, στη χώρα μας.

Τα παραπάνω μπορεί να είναι απλά σενάρια. Και τότε ίσως η απάντηση να είναι ακόμα πιο αφελής, για την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ: θέλει να δημιουργήσει μερικές ακόμα κρατικές θέσεις, αμειβόμενων από τον εθνικό κορβανά. Δυσκολεύομαι προσωπικά να πιστέψω πως οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως απόχρωσης, σκέφτονται τόσο αθώα.

 

Ενόψει του διορισμού από το Β. Κικίλια της νέας διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Αλέκος Καχριμάνης που συνέδεσε την πορεία του από τα χρόνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, με τον ερχομό και την επέκταση του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο, όφειλαν χθες… να εκδώσουν σκληρά ψηφίσματα κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Για τον πολύ κόσμο που είτε έχει εμπειρία είτε δεν έχει, από τον σκληρό κόσμο των παραισθήσεων, θα μπορούσε να είναι πράξη αυτονόητη η συμμετοχή στην κινητοποίηση που γίνεται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ». Όχι μόνο γιατί μιλάμε για ένα φορέα απεξάρτησης από ουσίες αλλά γιατί η «κανονικότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ εν προκειμένω, είναι πράξη πραξικοπηματική.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons