Κληροδοτήματα και σχολικές περιουσίες: Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για το «πλην Ιωαννίνων»

Κληροδοτήματα και σχολικές περιουσίες: Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για το «πλην Ιωαννίνων»

Το βράδυ της Τετάρτης, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων βρέθηκε ένα βήμα πριν από μια ιστορικών διαστάσεων απόφαση, αναφορικά με τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων και των σχολικών περιουσιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Η αντιπολίτευση του Δήμου, σύσσωμη – οι παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», «Γιάννενα Τώρα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΔΡΑΣΥ – προκάλεσε τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για ένα μείζον θέμα για την πόλη, άσχετα αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από την συντριπτική πλειονότητα των Γιαννιωτών.

Τα θέματα που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ήταν συγκεκριμένα:

  • Κληροδοτήματα του Δήμου – Διαχείριση αυτών
  • Αγαθοεργά καταστήματα. Ενημέρωση του σώματος από ορισθέντες από το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπους του σώματος – Πορεία, οικονομική κατάσταση κλπ.
  • Ακίνητη περιουσία κληροδοτημάτων – Αξιοποίηση αυτών
  • Σχολικές περιουσίες – Διαχείριση αυτών
  • Ακίνητη περιουσία του Δήμου – Διαχείριση αυτής

(Το τελευταίο δεν συζητήθηκε μάλλον, καθόλου, ωστόσο, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Θ. Γιωτίτσας ενημέρωσε το σώμα για τις κινήσεις που έγιναν ως τώρα, για τη συστηματοποίηση της καταγραφής της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, ώστε σε ένα επόμενο βήμα, με εργαλείο που θα αποφασιστεί – ανέφερε το παράδειγμα του Βόλου που έχει αναθέσει το θέμα σε Αναπτυξιακή Εταιρεία του – να γίνει η αξιοποίηση της σχολάζουσας δημοτικής περιουσίας).

Η συζήτηση τελικώς επικεντρώθηκε στο πολιτικής βαρύτητας θέμα των Κληροδοτημάτων και των σχολικών περιουσιών που διαχειρίζονται από τα Αγαθοεργά Καταστήματα, με πλειοψηφία της Μητρόπολης Ιωαννίνων και από το 2010 και μετά, και με δύο εκπροσώπους στο ΔΣ, ορισμένους από το Δήμο Ιωαννιτών. Δεν γνωρίζω αν μεθοδευμένα οδηγήθηκε η συζήτηση εκεί από την αντιπολίτευση, ωστόσο όπως εξελίχθηκε η συνεδρίαση, χάθηκε στο τέλος, μια μοναδική ευκαιρία για να παρθεί μια απόφαση, ιστορική όπως προείπα, επικαιροποίησης τριών παλιότερων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, του 1983, του 1998 και του 2001 που ζητούσαν την κατάργηση του «πλην Ιωαννίνων», του διατάγματος του δικτάτορα Παγκάλου (1926) για την διαχείριση των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, κόντρα στη βούληση των διαθετών.

Ιστορική θα ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όχι γιατί «ξεπαγώνει» ένα ανεκπλήρωτο αίτημα του ανώτατου συλλογικού οργάνου της πόλης, εδώ και 17 χρόνια, αλλά γιατί με μια θεωρητικά Αριστερή κυβέρνηση, με την συνταγματική αναθεώρηση ante portas και με το ενδεχόμενο επανεξέτασης της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας ορατό κατά τα λεγόμενα της συγκυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, η αποκατάσταση μιας αδικίας για τα Γιάννενα με μια νομοθετική παρέμβαση, θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση, αφού το θέμα αυτό απαιτεί μόνο πολιτική βούληση. Και πιστεύω πως η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα θα την έδειχνε εν προκειμένω, γιατί είναι μεν σοβαρό θέμα για τα Γιάννενα αλλά ήσσονος σημασίας για την κεντρική διοίκηση που ωστόσο, θα τόνωνε το αριστερό της προφίλ.

 

Η εξέλιξη της συζήτησης

Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν έχει πια ίσως, τόση μεγάλη σημασία, γιατί η τελική απόφαση, κατά πλειοψηφία, επιβεβαιώνει το χαρακτηριστικό μιας δημοτικής αρχής που έκανε απλή διαχείριση επί τέσσερα χρόνια, δεν «έσπασε αυγά» πουθενά, δεν προκάλεσε γεγονότα αλλά διατήρησε ισορροπίες, εσωτερικές, μεταξύ των μελών της, και με τρίτους, όπως η τοπική Εκκλησία, εν προκειμένω.

Με τη γνώση και τη θέση εξ αρχής αρνητική στην εμπλοκή των Αγαθοεργών – ως Δήμαρχος δεν έστελνε εκπροσώπους στο Νομικό Πρόσωπο – ο Νίκος Γκόντας, μετά τους Χάρη Λεοντάρη και Δημοσθένη Δάλλα αντίστοιχα, πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας, υποστήριξε πως πρέπει το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά και οι σχολικές περιουσίες να περιέλθουν στο Δήμο Ιωαννιτών, στην κατεύθυνση των τριών παλιών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Στην δευτερολογία του, κατέθεσε και την πρόταση η οποία ουσιαστικά αντιπαρατέθηκε στην πρόταση του Δημάρχου, δηλαδή: Ο Δήμος να προβεί με τα ισχύοντα σήμερα νομοθετήματα, στις ενέργειες ώστε να υπάρξει επιτροπή, καταγραφή και εν συνεχεία αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης για τις σχολικές περιουσίες και ως προς τα Κληροδοτήματα, να επικαιροποιηθούν οι παλιές αποφάσεις με νέα απόφαση του σώματος.

Ο Λάζαρος Νάτσης έθεσε τον πιθανό κίνδυνο, λόγω χρεών της Μητρόπολης προς τις τράπεζες – τα προσδιόρισε στα 11 εκατ. ευρώ – να υπάρξουν απαιτήσεις των τραπεζών και πιθανά κατασχέσεις της σχολικής περιουσίας, η οποία εκτιμάται στα 33 εκατ. ευρώ. Η κρίσιμη λεπτομέρεια βέβαια, είναι πως η Μητρόπολη δια των Αγαθοεργών διαχειρίζεται τα σχολικά ακίνητα, αλλά αυτά ανήκουν στο Δήμο. Τον ίδιο κίνδυνο επεσήμανε και ο Άρης Μπαρτζώκας, γι’ αυτό και ζήτησε την επιστροφή της περιουσίας εκεί που ανήκει βάσει βούλησης των διαθετών. Το ίδιο υποστήριξαν τέλος και οι Τασιούλας και Καφαράκης.

Ως προς τη διαχείριση τώρα της περιουσίας, οι μετέχοντες στα Αγαθοεργά, Βούλα Τσίλη και Βασίλης Τσαμπαλάς υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας της διαχείρισης, από την παράταξη της δημοτικής αρχής ωστόσο, ακούστηκαν και σοβαρές ενστάσεις ως προς αυτό, με το αίτημα για την αποκατάσταση της ισχύουσας για την υπόλοιπη χώρα, τάξης, να διατυπώνεται σθεναρά τόσο από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, όσο και από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, Γιώργο Παπαδιώτη.

Ο κ. Γιωτίτσας ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως ούτε παντζούρια δε μπορεί να αλλάξει ο Δήμος… στα σχολεία που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά (!), ο δε κ. Παπαδιώτης προέτρεψε το σώμα να λάβει υπόψη ότι «η περιουσίας αυτής της πόλης, η ιστορία του πολιτισμού αυτής της πόλης κινδυνεύουν, γιατί αυτό το νομικό πρόσωπο δε μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη του και πρέπει ως πόλη να βρούμε τους τρόπους για να διασωθεί η ιστορία της…». Το έκανε αφού διάβασε τη διαθήκη του Ν. Ζωσιμά, η οποία γράφτηκε το 1841 στη Νίσνα της τότε Ρωσίας…

 

Τους προσγείωσε ο Μπέγκας…

Το… πάθος του κ. Παπαδιώτη ωστόσο, ήρθε να… σβήσει και να προσγειώσει στην πεζή πραγματικότητα του εύκολου συμβιβασμού όσους ονειρεύτηκαν πως θα κάνουν την Αριστερή τους επανάσταση κόντρα στην τοπική Εκκλησία, ο επικεφαλής τους, Θωμάς Μπέγκας…

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «εμμονικούς» όσους βλέπουν σκάνδαλα στη διαχείριση των Αγαθοεργών, δεν πτοήθηκε διόλου από την αντικανονικότητα του «πλην Ιωαννίνων» και συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, Φίλιππας Φίλιος, έδειξε τα διαπιστευτήριά του στον Άγιο Ιωαννίνων, προτείνοντας τις όποιες αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης Κληροδοτημάτων και σχολικών περιουσιών, να τις συναποφασίσει ο Δήμος, με την τοπική Εκκλησία! Πρότεινε συγκεκριμένα, μια ακόμα από τις αγαπημένες του, «ομάδες εργασίας» που θα επεξεργαστεί το θέμα, σε συνεννόηση με το Μητροπολίτη για να καταλήξει σε απόφαση. Στην πορεία της διαπραγμάτευσης για την τελική πρόταση προς το σώμα, ο Δήμαρχος πρόσθεσε και τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου… αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως είναι ο Δήμαρχος του «ναι μεν αλλά» και της παροιμίας «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…».

Κόντρα στη σκληρή πρόταση του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ίδρωσε… για να καταλήξει στις προτάσεις που θα έθετε σε ψηφοφορία και μετά από σχεδόν μια ώρα διαπραγμάτευσης, έδωσε τη διαταγή της ψηφοφορίας που έληξε κατά πλειοψηφία, με μόνο την παράταξη Νάτση να συντάσσεται στο πλευρό του Δημάρχου. Όλες οι άλλες παρατάξεις στήριξαν την πρόταση Γκόντα.

Show Buttons
Hide Buttons