«Κοινό των Ηπειρωτών» κατά Καχριμάνη: «Απειλές, εκτός τόπου και χρόνου»

«Κοινό των Ηπειρωτών» κατά Καχριμάνη: «Απειλές, εκτός τόπου και χρόνου»

Τις ευθύνες της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για την καθυστέρηση λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, καταδεικνύει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, με τις οποίες προέτρεψε σε τόνο σχεδόν… απειλητικό, τους Δήμους της Ηπείρου να οδηγήσουν όλοι τα σκουπίδια τους στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Ελευθεροχωρίου. Δηλώσεις που σύμφωνα με την παράταξη Ζάψα, χαρακτηρίστηκαν από τις τοπικές εφημερίδες, με όρους θηριοδαμαστηρίου…

Η παράταξη Ζάψα δε δηλώνει έκπληκτη για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, από τον Περιφερειάρχη. Είναι συνεπής σ’ αυτό τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων, με εκτοξεύσεις βαρύγδουπων δηλώσεων – απειλών προς άλλους, εκτός τόπου και χρόνου… σημειώνει.

Θέση της παράταξης Ζάψα είναι πως η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο η νυν Περιφερειακή Αρχή για λόγους που αυτή γνωρίζει, αφαίρεσε τμήματα της διαχείρισης, απ’ τους νομίμους χειριστές τους, όπως Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα κατασκεύασε αυτή.

«Σήμερα που θα πρέπει να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες, πετάει τη μπάλα στις κερκίδες» σημειώνεται.

Και η ανακοίνωση τονίζει: «Αλήθεια, ποιον είχαν στόχο οι απειλές που εκτόξευσε Αυγουστιάτικα. Τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές που μετρούν μέρες; Τι απαιτεί ο κ. Καχριμάνης; Στις λίγες μέρες που μείναν, να πάρουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τις επόμενες; Μήπως απευθύνεται στις επόμενες Δημοτικές Αρχές; Αυτές δεν ανέλαβαν ακόμη. Ας περίμενε λίγες μέρες ακόμη. Αλλά ας σοβαρευτούμε. Για να δουλέψει το σύστημα διαχείρισης, όπως είναι δομημένο σήμερα, θα πρέπει, εκτός από την ΜΕΑ να ολοκληρωθούν και οι ΣΜΑ. Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τά ’χει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο Δημότης κάθε Δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη ΜΕΑ. Ο κ. Καχριμάνης, αν μπορεί, ας δώσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά ας προχωρήσει στην κατάργηση των ΧΥΤΑ».

Η παράταξη Ζάψα προτείνει καταλήγοντας:

  • Δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Διαβούλευση με τις νέες Δημοτικές Αρχές, να περάσουν τα έργα στη δικαιοδοσία τους.
  • Ενεργοποίηση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.
  • Προτάσεις για τροποποίηση και Βελτίωση, του Περιφερειακού Σχεδιίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ), ώστε να μη φέρνουν τ απορρίμματα βόλτες στην Ήπειρο, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός.
Show Buttons
Hide Buttons