«Κοινό των Ηπειρωτών»: Τα σκουπίδια στους Δήμους!

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Τα σκουπίδια στους Δήμους!

Τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση θέλει το «Κοινό των Ηπειρωτών», προτρέποντας για μια ουσιαστική στροφή στα ως τώρα πεπραγμένα της απερχόμενης περιφερειακής αρχής, η οποία συγκρούστηκε με Δημάρχους, προκειμένου να διατηρήσει το ρόλο στο σχεδιασμό και υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Το σημείο αυτό συνιστά μια ουσιώδη διαφορά πολιτικής της παράταξης του Γιώργου Ζάψα, σε σχέση με το έργο της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας και με την εκδήλωση που διοργανώνει η παράταξη το ερχόμενο Σάββατο, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», επιχειρεί να ξεδιαλύνει σκιές, να ξεκαθαρίσει τους ρόλους και να ενημερώσει τους πολίτες, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών. Θέμα της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου, είναι «ο ρόλος της ΤΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων, η εξέλιξη του ζητήματος στην Ήπειρο» και ομιλητές θα είναι οι εξής: Δημήτρης Πολιτόπουλος πρόεδρος ΕΟΑΝ , Ανδρέας Ανδρεαδάκης καθηγητής ΕΜΠ και Βαγγέλης Καπετάνιος, γενικός γραμματέας διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, ελάχιστα πράγματα έγιναν ως σήμερα για να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο. Τα σκουπίδια εξακολουθούν να μαζεύονται από τους Δήμους, μόνη εξέλιξη είναι η τοποθέτηση γαλάζιων κάδων ανακύκλωσης, τα σκουπίδια μεταφέρονται στους εν ενεργεία ΧΥΤΑ και όπως επέμειναν τόσο ο κ. Ζάψας, όσο και ο Κώστας Γιωτάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, το εργοστάσιο ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι βρίσκεται ακόμα στη δοκιμαστική λειτουργία – εκεί μεταφέρονται μόνο σκουπίδια από την πόλη των Ιωαννίνων και την Πρέβεζα – σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Περιφέρειας για την έναρξη της κανονικής λειτουργίας, από τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με την κριτική του κ. Ζάψα:

  • η προμήθεια μεταφορικών μέσω και η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)
  • η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ
  • η σύσταση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ
  • και η μετάβαση της αρμοδιότητας στους Δήμους

«Εμείς ξεκινάμε έναν διάλογο, εστιάζουμε στα προβλήματα και δεσμευόμαστε να κάνουμε ενέργειες για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό και νόμιμο χρήστη που είναι οι Δήμοι» είπε ο κ. Ζάψας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα καταστήσουν κύριο των σκουπιδιών την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Κώστας Γιωτάκης από την πλευρά του, άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή για καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως από 1/1/2020 είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της ΚΥΑ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τη νέα τιμολόγηση των ΦΟΔΣΑ, άρα ο νέος ΦΟΔΣΑ που θα βγει θα πρέπει να κάνει νέο τιμολόγιο. «Αν δε μπουν όλοι μαζί και δεν δουλέψουμε, στόχος μας είναι να λειτουργεί το σύστημα σκουπίδι στην πόλη, η ανακύκλωση προβλέπει ειδικά τιμολόγια και ειδικές εκπτώσεις από 5 ως 25% και δε μας παίρνει να μην δε προχωρήσουμε» σημείωσε. 

Show Buttons
Hide Buttons