Κοροϊδεύοντας τους συνταξιούχους *Του Χρήστου Μέγα

Κοροϊδεύοντας τους συνταξιούχους *Του Χρήστου Μέγα

Την 1η Ιουνίου θα δινόταν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις εντός ολίγων λεπτών…

Προχθές (2/6) θα δινόταν μέση αύξηση 99 ευρώ στις επικουρικές.

Τελικά, δεν δόθηκε καμία ψηφιακή σύνταξη. «Αύξηση» πήρε το 18% των δικαιούχων επικουρικής (9% στο σύνολο όλων των συνταξιούχων) και η πλειονότητα 2-10 ευρώ. Ελάχιστοι είδαν κάτι παραπάνω στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς…

Τι και εάν ο Βρούτσης έλεγε ότι θα ευνοηθούν όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά… Με τους νέους υπολογισμούς, δύσκολα κάποιος συνταξιούχος επιτυγχάνει τέτοιο σκορ..

Και αυτό γιατί με τον νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου) που υιοθέτησε η ΝΔ, ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια υπηρεσίας (σ.σ.: με τόσο έτη έβγαιναν στη σύνταξη μέχρι το 2015 οι ασφαλισμένοι και ελάμβαναν μάλιστα πλήρεις αποδοχές), είχε επικουρική στο 28% της κύριας σύνταξης. Και τώρα, με τους νόμους Κατρούγκαλου-Βρούτση, το ποσοστό περιορίστηκε μόλις 15,75% (0,45% για κάθε χρόνο στην ασφάλιση)!

Και από την άλλη, τι νόημα έχει απλώς να δοθούν λίγες συντάξεις στην ώρα τους, αλλά από τις 20 Ιουνίου; (Όπως λέει τώρα ο Βρούτσης με πρόσχημα τον κορονοϊό. Φαίνεται ότι πρέπει να δουλεύουν με καρτέλες και φακέλους οι υπάλληλοι για να βγει μια… ψηφιακή σύνταξη).

Τι θα σημαίνει αυτό για τους 350.000 εν αναμονή συνταξιούχους, όταν ο κ.Βρούτσης παρέλαβε 125.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και τις έφτασε στις 175.000; Ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν άλλες τόσες υποθέσεις για επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα!

Τι νόημα έχει να δώσεις κανείς λίγες συντάξεις ΟΓΑ (χωρίς διαδοχική ασφάλιση), ή συντάξεις χηρείας ήδη συνταξιούχων-άμεσα ασφαλισμένων, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας αναμένουν τη σύνταξη πάνω από τρία χρόνια;

Αλλά θα πείτε, ο Βρούτσης και ο Μητσοτάκης τα έλεγαν…

Ναι! Αλλά είναι ντροπή να συνεχίζεις να κοροϊδεύεις ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν πληρώσει μια ζωή εισφορές, χήρες και αναπήρους που δεν έχουν να ζήσουν.

Το να μην μπορείς να διοικήσεις είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Το να μην έχεις ενσυναίσθηση, εκφεύγει του ανθρωπισμού!

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»)

Show Buttons
Hide Buttons