Κορωνοϊός, μαθητικές καταλήψεις και άλλα…

Κορωνοϊός, μαθητικές καταλήψεις και άλλα…

Την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων καθώς τα κρούσματα στην περιοχή μας είναι καθημερινά επεσήμανε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη δική του ενημέρωση προς το σώμα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι υγειονομικές υποδομές στην περιοχή είναι σε πολύ καλό επίπεδο ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Μονάδας Λοιμωδών. Ο Δήμαρχος επανέλαβε την έκκληση για λήξη των καταλήψεων στα σχολεία καθώς ο συνωστισμός και η απουσία μέτρων μπορεί να προκαλέσει υγειονομικά προβλήματα.

Έκανε γνωστό ότι ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή από την τεχνική υπηρεσία η οποία θα προβεί στον έλεγχο των σχολείων μετά την λήξη των καταλήψεων και στην αποκατάσταση των ζημιών. «Δεν καταλόγισα καμία ευθύνη στα παιδιά. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα προβλήματα τους και την αμφισβήτηση. Δεν στοχοποιώ κανέναν. Έκκληση απηύθυνα γιατί η περίοδος που ζούμε είναι δύσκολη και ο κίνδυνος μεγάλος», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα για τα αντιπλημμυρικά έργα από την εποχή που ήταν Δήμαρχος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλες υπηρεσίες.

Ήδη έχει συζητήσει το θέμα με τον Περιφερειάρχη μετά από επιστολή που του απηύθυνε τον Ιανουάριο και έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου. Η αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου εντάχθηκε σε μελέτη και θα ξεκινήσει σύντομα. Η Πολιτική Προστασία είναι ένα σώμα που απαιτείται να έχει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, όπως είπε ο Δήμαρχος.

Αντισεισμικό σχέδιο έρχεται εντός των μηνών στο δημοτικό συμβούλιο και τέλος, ο δήμος από την πλευρά του ολοκληρώνει το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης – βραχείας διαχείρισης καιρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Απαντώντας σε αναφορές και σχόλια σχετικά με την ένταξη του έργου «Κέντρο για το Παιδί» ο δήμαρχος τόνισε ότι «δεν πιστεύω στην μητρότητα ή την πατρότητα των έργων. Πιστεύω ότι τα έργα ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες».

Τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε ένα έργο μπλοκαρισμένο κι ένα κουβάρι προγραμματικών συμβάσεων και φρόντισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κατάφερε να το ξεμπλοκάρει και να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξης.

Τέλος ο δήμαρχος έκανε γνωστή την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και την δέσμευση ποσού 150.000 ευρώ ώστε να ανακατασκευαστεί, να πιστοποιηθεί και να αδειοδοτηθεί η πίστα ποδηλάτου στην Κιάφα.

 

Η αντιπολίτευση

Το θέμα των σχολικών καταλήψεων «έπαιξε» αρκετά στο δημοτικό συμβούλιο και εξ όσων μίλησαν γι’ αυτό, ακούστηκαν… χάδια στα αυτιά των μικρών, για τους αγώνες τους κτλ. Ο Θωμάς Μπέγκας για παράδειγμα, είπε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο: «είμαι κατά των κλειστών σχολείων αλλά ο μονομερής καταμερισμός ευθυνών στους μαθητές δε με βρίσκει σύμφωνο». Αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου άφησαν και οι Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας.

Ο κ. Μπέγκας υπέπεσε σε ένα σφάλμα λόγω άγνοιας προφανώς, ζητώντας συνεργασία του Δήμου με την Ιατρική Σχολή, για να μη γίνονται (από το Δήμαρχο) αποσπασματικές, περιοδικές εκκλήσεις που όπως είπε, δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Συνεργασία ωστόσο, όπως απάντησε ο Δήμαρχος, δε μπορεί να υπάρξει με καμία Ιατρική Σχολή της Ελλάδας, γιατί απλά δεν επιτρέπεται η διαρροή πληροφοριών για τον covid-19 από κανέναν άλλον πλην του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. Ο Λάζαρος Νάτσης πρότεινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να επιδιωχθεί η αύξηση των τεστ για covid-19 μεταξύ των μαθητών των σχολείων της πόλης.

Σχετικά με απολυμάνσεις στα σχολεία όπου μπορεί να υπάρχει θετικό κρούσμα, ανέφερε ότι δεν αποφασίζονται από τον Δήμο αλλά γίνεται ότι ακριβώς προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα της κοπής των πλατάνων στην παραλίμνια ζώνη από τον πρώην Δήμαρχο Θ. Μπέγκα. Ο κ. Μπέγκας είπε πως η λογική της αποσπασματικής αντιμετώπισης είναι λάθος και πως είναι κατάλληλος ο χρόνος για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης και επανασχεδιασμού της παραλίμνιας ζώνης. Είμαστε στην ανοσία της αγέλης για τα πλατάνια, σχολίασε περιεκτικά ο Λάζαρος Νάτσης. Το πρόβλημα όπως είπε ο Δήμαρχος, έρχεται από το παρελθόν και δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Τους τελευταίους μήνες έγινε πολύ έντονο και το Δασαρχείο ήταν αυτό που πρότεινε την κοπή των δέντρων. «Η κοπή των δέντρων είναι η μοναδική λύση ώστε να σωθούν τα γειτονικά γιατί αν καθυστερήσουμε κι άλλο θα θρηνήσουμε όλη την παραλίμνια περιοχή», ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι η κοπή των δέντρων είναι κάτι που πληγώνει όλους τους Γιαννιώτες αλλά και τους αποδήμους.

Η Όλη Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» άσκησε κριτική για τις δωρεές που λαμβάνει ο Δήμος από Ιδρύματα όπως το «Στ. Νιάρχος» ή το ίδρυμα του περιβόητου Σόρος. «Νιάρχειο και Σώρρος κάνουν πάρτι» σημείωσε η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ. Της απάντησε ο Δήμαρχος για τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου με τη ΜΚΟ του Σόρος, ώστε να δημιουργηθεί ένα «Κέντρο Ένταξης Μεταναστών». «Ούτε νταβατζήδες, ούτε υποχείρια των ΜΚΟ γινόμαστε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Τέλος, στο θέμα που τέθηκε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» για τη λειτουργία των σχολικών γυμναστηρίω, ο κ. Ελισάφ ανέφερε πως χρειάζεται πίστωση χρόνου λίγων εβδομάδων ώστε να μπουν σε μια κανονικότητα τα σχολεία και μετά να παραχωρηθούν τα γυμναστήρια στα αθλητικά σωματεία. 

Show Buttons
Hide Buttons