Κορωνοϊός: 20 κρίσιμες ημέρες μπροστά μας αλλά η ατομική ευθύνη πάει περίπατο…

Κορωνοϊός: 20 κρίσιμες ημέρες μπροστά μας αλλά η ατομική ευθύνη πάει περίπατο…

Τις δυσκολίες αναχαίτισης της πανδημίας στα Γιάννενα επισήμανε με δηλώσεις της το πρωί της Δευτέρας, η διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευαγγελία Ντζάνη, περιγράφοντας την επικινδυνότητα του φαινομένου σε μια περιοχή θεωρούμενη καθαρή, πριν από λίγο καιρό.

Συνδέοντας τα όσα είπε και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για το κλείσιμο δραστηριοτήτων όπως οι αθλητικές ή για την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κ. Ντζάνη εστίασε στους ασυμπτωματικούς ασθενείς τονίζοντας ότι μπορεί να φτάσουν ως και το 50% του γενικού πληθυσμού. Αυτό που καθορίζει την μετεξέλιξη της κατάστασης είναι η συμπεριφορά των ασυμπτωματικών φορέων, τόνισε η κ. Ντζάνη εφιστώντας την προσοχή σε όλους.  «Τίθεται σε υψηλή προτεραιότητα σε περιόδους φαινομένου ταχείας αύξησης της νόσου να ρυθμίσουμε τη μετάδοση που οφείλεται στους ασυμπτωματικούς ασθενείς» σημείωσε.  

Το ερώτημα της απόδοσης των μέτρων δεν έχει εύκολη απάντηση. Οι δύο με τρεις εβδομάδες είναι ένα χρονικό όριο που μπαίνει από τους επιστήμονες για τον έλεγχο της κατάστασης. Όπως τόνισε η κ. Ντζάνη «Τα Γιάννενα εμφανίζουν μια ιδιαιτερότητα είναι από τις περιοχές που το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, άρα η επιστημονική γνώση που έχουμε, ξέρουμε ότι ανταποκρίνεται σε 2-3 εβδομάδες μετά την έναρξη των μέτρων αλλά στην παρούσα κατάσταση θα πρέπει κανείς να αναχαιτίσει την ταχεία αύξηση για να έχουμε περιορισμό μετά. Λέμε ότι δεν αναμένουμε πριν από τις 2-3 εβδομάδες και βλέπουμε ότι το φαινόμενο ακολουθεί τη φόρτιση των δομών υγείας, ότι η αύξηση των κρουσμάτων ακολούθησε την αναμενόμενη υστέρηση στη φόρτιση των δομών υγείας και αναμένουμε να έχουμε τη βαριά νοσηρότητα σε επόμενες 2-3 εβδομάδες» Άρα παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, απαιτείται συνεχής εγρήγορση για αυτό το μικρό διάστημα και ελπίζουμε να μην παραταθεί περισσότερο, ήταν οι συμβουλές της κ. Ντζάνη.

Τα όποια μέτρα μπορεί να φαίνονται δραστικά εκ πρώτης όψεως, αλλά μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά ανάλογα πάντα και με τις διεξόδους που δίνονται στους ανθρώπους από τους οποίους στερείται μια ενασχόληση ή μια δραστηριότητα, ήταν το σχόλιο για τις αθλητικές δραστηριότητες και την αυστηρότητα των μέτρων, ωστόσο όπως κατέληξε, η εφαρμογή των πολιτικών υγείας θέλει χρόνο και συνεχή επιτήρηση.

Ανησυχητικά φαινόμενα

Η αντιπεριφερειάρχης για θέματα δημόσιας υγείας, Αγνή Νάκου επεσήμανε επικίνδυνες συμπεριφορές από πλευράς πολλών γονιών που εξακολουθούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολεία παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ύποπτα κρούσματα. Η διαπίστωση της νόσησης γίνεται με καθυστέρηση δέκα ημερών σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που απέδωσε η κ. Νάκου σε έλλειψη ατομικής ευθύνης ή σε αδιαφορία. 

Τέλος, η κ. Νάκου ήταν αιχμηρή για τη συμπεριφορά υπαλλήλων που δουλεύουν χωρίς μάσκα είτε σε υπηρεσίες με κοινό είτε σε άλλες.  Ούτε το τζάμι προστατεύει απόλυτα, με αποτέλεσμα όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης να βγαίνουν ολόκληρες υπηρεσίες εκτός λειτουργίας. Αυτό θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, όταν έλθει και η εποχική γρίπη και τότε η επιβάρυνση για τις δημόσιες δομές υγείας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Show Buttons
Hide Buttons