«ΚΡΑΤΗΡΑΣ»-Μία χορευτική έκφραση ξεκινώντας από τα Ιωάννινα

«ΚΡΑΤΗΡΑΣ»-Μία χορευτική έκφραση ξεκινώντας από τα Ιωάννινα

Ο Κρατήρας.

Μία πηγή και ένα κέντρο. 

 Ο κάθε άνθρωπος. 

Από τις σημαντικότερες παρέες και καλύτερες εξορμήσεις μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αποτέλεσαν οι διάφορες και ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις που μπορούσαμε να απολαύσουμε μέσα από το διαδίκτυο. Βιντεοσκοπημένα θεατρικά, μουσικές συναυλίες, αναγνώσεις βιβλίων, περιηγήσεις σε μουσεία εντός και εκτός Ελλάδας. Και τώρα με τα νέα δεδομένα, μία νέα καλλιτεχνική δράση, η πρώτη εδώ και αρκετό καιρό, πρόκειται να λάβει χώρα στην πόλη μας την Παρασκευή. «Μια συμφωνία για να μην ξεχάσει το σώμα και να μην ξεχαστεί», όπως θέλουν να τονίσουν οι διοργανωτές της.

Μία αμιγώς εθελοντική και αυτοσχέδια χορευτική πρακτική, με την ονομασία «ΚΡΑΤΗΡΑΣ», θα αποτελέσει ουσιαστικά και την εναρκτήρια δράση σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη μας. Η αρχική σκέψη έλαβε χώρα στην Αθήνα και στη συνέχεια βρήκε υποστήριξη σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, αλλά και Ιωάννινα και περιέχει τη δημιουργία μίας 24ωρης χορευτικής δράσης, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, με σκοπό όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες «να ανταποκρινόμαστε με μια πρακτική, σε μία καθημερινότητα που μας προσπερνά και στα γεγονότα που αδυνατούμε να καταλάβουμε.» Η ιδέα αποτελεί μία πρακτική της performer Βιτόριας Κότσαλου, που βασίζεται στην έρευνα της και αποφάσισε να το μοιραστεί και με άλλους συναδέλφους της πανελλαδικά. 

Από την Παρασκευή 15 Μαΐου καλλιτέχνες-ερμηνευτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε μια σκυταλοδρομία παρουσίας 24 ώρες το 24ωρο, για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε ένα επιλεγμένο δημόσιο σημείο. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει σε απόλυτο χρονικό συντονισμό και με τις τρεις πόλεις που θα υλοποιηθεί αυτή η πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα, κάνοντας την έναρξή της από την πόλη μας!

Στα Ιωάννινα λοιπόν θα λάβει χώρα η πρώτη έκφραση του χορευτικού αυτού δρώμενου, διάρκειας μίας μέρας, την Παρασκευή στις 15-05-2020 από τις 06:00 έως τις 06:00 στις 16-05-2020. Το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η όλη δράση θα είναι στον πεζόδρομο Παπάζογλου, έναντι της Καπλανείου Σχολής.

«Ο «Κρατήρας» δεν είναι παράσταση ή διαδήλωση, αλλά μία λειτουργία που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας. Χορεύουμε για να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη. Θα είμαστε εκείνοι που θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τις τέχνες μας. Θα είμαστε εκείνοι που κρατάμε το σώμα ζωντανό.»

 

Ομάδα συντονισμού για τα Ιωάννινα: Ελεωνόρα Ηλία, Δώρα Ζούμπα, Άννα Ζούμπα, Εύη Ζούμπα

Γραφιστικά: Robin Woolner

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το email kratirasnow@gmail.com  

Show Buttons
Hide Buttons