Κραυγή αγωνίας για τους μικρομεσαίους από την ΟΕΒΕ Ιωαννίνων

Κραυγή αγωνίας για τους μικρομεσαίους από την ΟΕΒΕ Ιωαννίνων

Tην άμεση κρατική παρέμβαση για όλες τις επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων ζητάει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού, με ανακοίνωσή της.

Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι οικονομικές συνέπειες είναι ορατές, σημειώνει η ΟΕΒΕ, περιγράφοντας την κατάσταση. Οι κανόνες αποστασιοποίησης και η ανασφάλεια των καταναλωτών έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων όπως λέει: η μείωση των πωλήσεων έφτασε στο 79% και  η αδυναμία είσπραξης οφειλών στο 65%. Ταυτόχρονα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, γεγονός που θα οδηγήσει στην συρρίκνωση τους, στην δυσκολία διατήρησης των θέσεων εργασίας και τελικά στο κλείσιμο πολλών από αυτές. Εκτός από την έλλειψη ρευστότητας, οι μικρομεσαίοι εξαντλούνται στο να παρακολουθούν και να προσαρμόζονται σε συνεχώς μεταβαλλόμενα μέτρα, υπό την απειλή μεγάλων προστίμων.

Η πολιτεία πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των Μμε και να παρουσιάσει ένα οργανωμένο, ολοκληρωμένο και δίκαιο σχέδιο στήριξης, τονίζει η ΟΕΒΕ και ζητάει συγκεκριμένα:

  1. Έναν ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης. Η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες να μην γίνεται με τραπεζικά κριτήρια που ευνοούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και να υπάρξει αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς αυτές.
  2. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  3. Πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. «Το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας αν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες, το βρίσκουμε άκαιρο την παρούσα χρονική στιγμή» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
  4. Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για τις ΜμΕ. Η ΟΕΒΕ ζητά συγκεκριμένα: να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ (άδικη η εξαίρεση των περιπτέρων). Να κατηγοριοποιηθούν οι επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων. Να γίνεται κλαδικά σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ή ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης π.χ. 1-9 άτομα, 10-20, και 20 και άνω. Έτσι  συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν το 60%  των επιχειρήσεων και που τώρα αποκλείονται.
  5. Αναστολή Δημοτικών φόρων και τελών.
Show Buttons
Hide Buttons