Κ. Πουλάκης: Ως τα μέσα Ιουλίου η ψήφιση του «Κλεισθένη 1»

Κ. Πουλάκης: Ως τα μέσα Ιουλίου η ψήφιση του «Κλεισθένη 1»

Ως τα μέσα Ιουλίου και από την ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να ψηφιστεί ο «Κλεισθένης 1», όπως δήλωσε από τα Γιάννενα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται το σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο και ξεκινάει η επεξεργασία του.

Ο «Κλεισθένης 2» που θα ακολουθήσει θα μεριμνά για την αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λίγο πριν την εκδήλωση των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών» όπου ήταν κεντρικός ομιλητής, ο κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε πως το σχέδιο νόμου με τις όποιες μικρές αλλαγές γίνουν στο επόμενο διάστημα και κατά την επεξεργασία του στη βουλή, θα ψηφιστεί χωρίς να αλλάξει κάτι στη βασική του φιλοσοφία.

Αυτό σημαίνει καμία αλλαγή στην απλή και άδολη αναλογική, όπως τόνισε επανειλημμένως ο κ. Πουλάκης.

Ο κ. Πουλάκης απέδωσε τη σφοδρή αντίδραση κατά του «Κλεισθένη 1» της πλειοψηφίας των Δημάρχων και Περιφερειαρχών της χώρας, και κατ’ επέκταση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων της επικράτειας, στο προτεινόμενο σύστημα της απλής αναλογικής. Αναφέρθηκε μάλιστα στο αποτέλεσμα μιας μελέτης που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία δείχνει πως οι διοικήσεις των 325 Δήμων της χώρας ελέγχουν πάνω από το 50% σε καθένα εκ των αντίστοιχων των δημοτικών συμβουλίων, οι δε Περιφερειακές αρχές ελέγχουν το 80% της σύνθεσης των περιφερειακών συμβουλίων. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί την πλειοψηφική αντίδραση, όπως είπε.

Γενικόλογη ήταν η απάντηση του κ. Πουλάκη σε ερώτηση για το αν βλέπει «συμμαχίες» μεταξύ δυνάμεων του προοδευτικού χώρου στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Είπε απλά πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις. 

Ευρωεκλογές σίγουρα το Μάιο του 2019 και εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019. 13 Οκτωβρίου συγκεκριμένα οι δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, εφόσον ψηφιστεί ο «Κλεισθένης 1» και ενδεχομένως νωρίτερα, οι εθνικές εκλογές. Αυτό ήταν ένα πλάνο πιθανών εκλογικών ημερομηνιών που έδωσε ο κ. Πουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Show Buttons
Hide Buttons