Κ. Σουέρεφ: Ίσως θα έπρεπε με μεγαλύτερη φειδώ… οι παραστάσεις στην αρχαία Δωδώνη…

Κ. Σουέρεφ: Ίσως θα έπρεπε με μεγαλύτερη φειδώ… οι παραστάσεις στην αρχαία Δωδώνη…

Εικόνες από το εν εξελίξει έργο, της νέας φάσης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, όπως η Δυτική Στοά, είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και λογοδοσίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία επιβλέπει το πραγματικά τιτάνιο έργο της διάσωσης του αρχαίου θεάτρου.

Το έργο εξελίσσεται με το προσωπικό που ήδη εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο, και αποτελεί ένα εργοτάξιο βιωματικό όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Εφορείας, Κωνσταντίνος Σουέρεφ καθώς οι επισκέπτες και οι θεατές που παρακολουθούν και αυτό το καλοκαίρι, τις μουσικές και τις θεατρικές παραστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν τη ευκαιρία να δουν από κοντά τις εν εξελίξει, αναστηλωτικές εργασίες. H δουλειά μάλιστα, έλαβε υπόψη και την ανάγκη της χρήσης του θεάτρου για τις ανάγκες των παραστάσεων 

Αρχαιολόγος, συντηρητής και μηχανικός μίλησαν για την πορεία των εργασιών πέρα από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μιλώντας για τις συγκεκριμένες εργασίες αλλά και τις τεχνικές που ακολουθήθηκαν όπως τα βαρούλκα, αντί της γερανογέφυρας που δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα, εργαλεία δηλαδή που χρησιμοποιήσουν και οι αρχαίοι τεχνικοί για την κατασκευή του θεάτρου.

Η εγκατάσταση της γερανογέφυρας περνά μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς και διαδικασίες που μακραίνουν όπως παραδέχτηκε ο κ. Σουέρεφ. Μέχρι την άνοιξη ωστόσο, όπως τόνισε η αρχαιολόγος Χαρά Καππά, ελπίζεται ότι ο γερανός και η γερανογέφυρα θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή όλων… 

Η μη προμήθεια αυτών των εργαλείων άλλωστε, είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας δεν είναι ανεβασμένη όπως ίσως θα έπρεπε η απορρόφηση στο έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Με το διακριτικό τρόπο τέλος που διακατέχει πάντα τη στάση του κ. Σουέρεφ, τέθηκε η ανάγκη λελογισμένης χρήσης του θεάτρου για διάφορες εκδηλώσεις. Το μήνυμα για μεγαλύτερη φειδώ, πηγαίνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τι είπε ο κ. Σουέρεφ: «όταν ξεκινάει μια νέα περίοδος ζωής του θεάτρου, υπάρχει ενθουσιασμός και μέσα σε αυτό τον ενθουσιασμό μπορεί να μπήκαν παραστάσεις επιπλέον που θα μπορούσαμε να είχαμε απορρίψει. Η εμπειρία αυτών των παραστάσεων θα καθοδηγήσει και το Συμβούλιο και την υπηρεσία να λάβει στο εξής κάποια περαιτέρω μέτρα, ώστε οι παραστάσεις και οι όποιες εκδηλώσεις γίνονται στη Δωδώνη, να γίνονται με μεγαλύτερη φειδώ».

 

Show Buttons
Hide Buttons