Κ. Τασούλας: Αναθεώρηση Συντάγματος με την… οπτικοακουστική μέθοδο

Κ. Τασούλας: Αναθεώρηση Συντάγματος με την… οπτικοακουστική μέθοδο

Για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό αλλά και για την ανάγκη να κατοχυρώσουμε την δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού μίλησε στην Βουλή ο κ. Κώστας Τασούλας βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δύο φωτογραφίες! Μία φωτογραφία αγγλικής λιθογραφίας του 1862 που απεικονίζει τη σκηνή της ψηφοφορίας στο Ελληνικό Προξενείο του Λονδίνου. Για να θυμίσει ότι τότε, 156 χρόνια πριν, ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά οι Έλληνες του εξωτερικού σε εθνικές εκλογές.

Και μία δεύτερη φωτογραφία του φωτογραφικού αρχείου της ΔΕΗ, από τα Κτίσματα Πωγωνίου του 1959, όταν έμπαιναν οι πρώτες κολώνες της ΔΕΗ, αποτέλεσμα και αυτό της γενικότερης οικονομικής βελτίωσης της χώρας που σημειώθηκε την περίοδο 1956-1963 λόγω και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που για πρώτη φορά τότε εφήρμοσε η Κυβέρνηση Καραμανλή, ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που σήμερα πρέπει και πάλι να κατοχυρώσουμε ακόμη και συνταγματικά. 

Μιλώντας για την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης της ψήφου του ελληνισμού της διασποράς, ο κ. Τασούλας προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτό δεν είναι τελικά δύσκολο τεχνικά, γραφειοκρατικά, διαδικαστικά, επικαλούμενος μια λιθογραφία από τις εκλογές του 1862, στο Προξενείο της Ελλάδος στο Λονδίνο, όπου ψήφισε για πρώτη και τελευταία μέχρι στιγμής φορά ο ελληνισμός της διασποράς! Οι Έλληνες του Λονδίνου σε εκείνες τις εκλογές, ανέδειξαν 34 Βουλευτές της Βουλής εκείνης από τον ελληνισμό της διασποράς. Τότε βγήκε για πρώτη φορά Βουλευτής ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πατέρας του Σπυρίδων Τρικούπης, Πρέσβης τότε στο Λονδίνο, εξελέγη στο Μάντσεστερ στις ίδιες εκλογές.

Στο άρθρο 53 το Σύνταγμα μιλά για τη συνταγματοποίηση της πολιτικής σταθερότητος και ευστάθειας με όλα τα καλά που έχει αυτή. Προτείνει λοιπόν η ΝΔ να διενεργούνται οι βουλευτικές εκλογές σε σταθερή ημερομηνία ανά τετραετία. Η Βουλή μπορεί να αυτοδιαλυθεί με απόφαση της, με απόφαση της πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των Βουλευτών και ως αντικίνητρο η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αφορά τον υπολειπόμενο χρόνο στη διενέργεια των εκλογών στην ορισμένη ημερομηνία.

Η κυβερνητική σταθερότητα σε συνδυασμό με τη συνταγματοποίηση της δημοσιονομικής νοικοκυροσύνης, δηλαδή τη συνταγματοποίηση αυτού που ήδη στον ν.4270/14 ισχύει, της ισορροπίας μεταξύ εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού, εξασφαλίζει αυτό που μέχρι τώρα είναι ένα είδος από διαθέσεως αξία στο πολιτικό μας σύστημα.

Το αποφασιστικό οικονομικό άλμα που πραγματοποίησε η Ελλάδα την περίοδο 1955 έως 1965-1966, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε σε λίγα χρόνια, οφείλεται κυρίως στη νοικοκυρεμένη δημοσιονομική και πιστωτική πολιτική της δεκαετίας 1953-1963, που επέτρεψε στον μέχρι τότε ελλειμματικό προϋπολογισμό να παρουσιάζει περισσεύματα που διατέθηκαν για την ενίσχυση των επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγής.

Ο νοικοκυρεμένος και όχι νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός και η πιστωτική πολιτική εκείνης της περιόδου επέτρεψε να επαναληφθεί το 1957 ο εσωτερικός δανεισμός και να εκδοθούν τα ομολογιακά δάνεια της ΔΕΗ που συνέβαλαν κατά πολύ στον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Η δεύτερη φωτογραφία που παρουσίασε ο βουλευτής είναι από το χωριό Κτίσματα Ιωαννίνων το 1959. Μετά τα ομολογιακά δάνεια της ΔΕΗ του 1957, η ΔΕΗ μπόρεσε και έκανε εκτεταμένο εξηλεκτρισμό της χώρας, φτάνοντας μέχρι τα επιμεθόρια χωριά των ελληνοαλβανικών συνόρων. Στη φωτογραφία φαίνονται παιδιά της εποχής εκείνης με μπαλωμένα ρούχα, και εν χρω περίπου κουρεμένα να βλέπουν τον εργάτη που βάζει τα καλώδια της ΔΕΗ στο χωριό τους και βλέπουν ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Show Buttons
Hide Buttons