«Μέτωπο» με το Εργατικό Κέντρο άνοιξαν οι εργαζόμενοι της SPIDER

«Μέτωπο» με το Εργατικό Κέντρο άνοιξαν οι εργαζόμενοι της SPIDER

Μέτωπο με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων άνοιξαν οι εργαζόμενοι της SPIDER μετά την ανοιχτή επιστολή τους, για το θέμα της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου να λάβει μέρος στον πλειστηριασμό για το ένα από τα ακίνητα της ιδιωτικής εταιρείας. 

«Λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι το «σφιχταγκάλιασμα» με τον Περιφερειάρχη της ΝΔ ή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σαν επίσημοι «συναγωνιστές» της πλειοψηφίας του Σωματείου Μετάλλου υπόσχονταν μεσολάβηση και σωτηρία της επιχείρησης. Αυτά δοκιμάστηκαν και τα αποτελέσματα είναι γνωστά» σημειώνει στην απάντησή του το Εργατικό Κέντρο. «Λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι «να παίρνει δουλειά από το κράτος ο εργοδότης για να έχουμε κι εμείς δουλειά» ή να πάρει κρατική χρηματοδότηση» συνεχίζει.

Το ΕΚΙ επικαλείται τις περιπτώσεις του Market In, της Ανακύκλωσης και αγώνες σε άλλους εργασιακούς χώρους, για να καταλήξει πως «όσα «παραθυράκια» του νόμου κι αν ξέρει ο δικηγόρος, όση ευφράδεια λόγου κι αν έχει, μόνο με σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, με το αστικό κράτος και τα όργανά του (Δήμοι, Περιφέρειες κοκ) μπορούν οι εργάτες να επιβάλλουν το δίκιο τους».

Το πιο αιχμηρό απόσπασμα της ανακοίνωσης λέει τα εξής: «Το συγκεκριμένο κείμενο «φωνάζει από μακριά» ότι δεν έχει γραφτεί από τους εργάτες της SPIDER, και δεν θα μπορούσε να γραφτεί, γιατί αυτοί ξέρουν από την ίδια τους την πείρα ότι το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τους κορόιδεψε ποτέ. Όταν η πλειοψηφία του Σωματείου Μετάλλου αποκαλούσε το βιομήχανο κυρ-Κώστα και κρυβόταν πίσω από τη θέληση των προϊσταμένων και διάφορων «ευνοούμενων» των γραφείων, όταν επέμενε με διάφορα τερτίπια και στην ουσία έβαζε πλάτη να γυρίσουν οι εργάτες στη δουλειά με ψίχουλα αντί για δεδουλευμένα, το ταξικό εργατικό κίνημα επέμενε στους εργάτες. Επιμέναμε ότι η κύρια δύναμή τους είναι στην παραγωγή και δεν πρέπει να κάνουν πίσω, να κρατήσουν αταλάντευτη στάση. Στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα είμαστε εκεί, επιμέναμε να κρατηθούν οι απεργιακές φρουρές, να μην υποκύψουν οι εργάτες σε αυτό που χαρακτήριζε η εργοδοσία ως «επείγουσα παραγγελία», και πάνω απ όλα να μην επιτρέψουν να μεταφερθούν μηχανήματα στη Σερβία»…

Το ΕΚΙ υποστηρίζει την πρόταση που έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και επαναλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • Να αρθεί η ανωνυμία των μετοχών της SPIDER και όλα τα χρήματα να καταλήξουν στους εργαζόμενους
  • Να παγώσουν όλα τα χρέη των εργαζομένων σε τράπεζες, ΔΕΗ, νερό, εφορίες

H ανακοίνωση καταλήγει στο εξής σχόλιο: «Ελπίζουμε ο συντάκτης του κειμένου να μην συμπεριλάβει στους συναγωνιστές των εργατών και το Σούπερ Μάρκετ Παπαδόπουλος που δήλωσε ότι θα πάρει μέρος στον πλειστηριασμό, και το θεωρήσει και αυτό φιλεργατική εξέλιξη»…

 
Επίθεση και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»   
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» που επιτίθεται στο Σωματείο Μετάλλου θεωρώντας πως προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους της βιομηχανίας SPIDER για αντικομουνιστική επίθεση. 
Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος διαστρεβλώνει τις ξεκάθαρες θέσεις μας και τις πολιτικές μας προτάσεις ώστε να αποδείξει στην πράξη ότι συμπορεύεται με τη μεγαλοεργοδοσία και τους εκπροσώπους της στην περιφέρεια, στο δήμο, στην κυβέρνηση. Οι συντάκτες της επιστολής ηγούνται της άποψης ότι τα πολιτικά αιτήματα μπορούν να κερδηθούν στα δικαστήρια ώστε συνειδητά  «να βάλουν στον ύπνο» τους εργαζόμενους.
Show Buttons
Hide Buttons