«Μέτωπο» ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΙΓΜΕ για τον έλεγχο των ερευνών υδρογονανθράκων

«Μέτωπο» ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΙΓΜΕ για τον έλεγχο των ερευνών υδρογονανθράκων

«Μέτωπο» με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΙΓΜΕ επιχειρεί να συγκροτήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Παράρτημα Ηπείρου, για την παρακολούθηση των αρχικών και των επόμενων βημάτων της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Η συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ για τα πετρέλαια, άνοιξε έστω και με σχετική καθυστέρηση και αφού τη συζήτηση στο ανώτατο όργανο διοίκησης του ΤΕΕ επέβαλε η συμφωνία δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και η αξιοποίηση του κανονισμού που προβλέπει συγκεκριμένες υπογραφές, προκειμένου να επιβληθεί στη Διοικούσα ένα θέμα το οποίο η διοίκηση αρνείται ή δεν προγραμματίζει για την ημερήσια διάταξη.

Η πρώτη επαφή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ με το θέμα των υδρογονανθράκων είχε γίνει ουσιαστικά, πριν από τα Χριστούγεννα, όταν με πρωτοβουλία της ENVECO, της εταιρείας που έχει ως υπεργολάβος αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου για λογαριασμό της κοινοπραξίας REPSOL και ENERGEAN OIL & GAS, ενημερώθηκαν σε ένα πρώτο γενικό επίπεδο τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου για τις σεισμικές έρευνες που τότε είχαν ξεκινήσει. Τα μέλη της Διοικούσας υπέβαλαν μια σειρά από ερωτήματα στους ανθρώπους της ENVECO, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί.

Τις τελευταίες μέρες, συνεδρίασε δύο φορές η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων και την Δευτέρα μάλιστα, 12 Μαρτίου, η συνεδρίαση έγινε παρόντος μέλους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πρόθεση της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ είναι να συντονίσει τα βήματά της τόσο με το ΓΕΩΤΕΕ όσο και με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) προκειμένου να αποτελέσουν όλοι μαζί, τον ελεγκτή της νομιμότητας και της τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας.

Τελική απόφαση δεν ελήφθη για τη στάση του ΤΕΕ απέναντι στο μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα ενδιαφέροντος για την περιοχή της Ηπείρου αλλά είναι εμφανές ότι το ΤΕΕ αφυπνίζεται έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο αδράνειας, από τη στιγμή της συγκρότησης των οργάνων διοίκησής του και μετά.

Η Διοικούσα έχει ζητήσει από την ENVECO απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, για τις τεχνικές που ακολουθούνται τώρα και μετά, για τους δρόμους που θα χρειαστεί να διανοιγούν ή για τα ελικοδρόμια που προβλέπεται να λειτουργήσουν στην περιοχή, μέσα και σε προστατευόμενες εκτάσεις Natura, κτλ. Για όλα αυτά δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις από την εταιρεία και ενδέχεται στη συνάντηση που έχει καθορίσει μαζί της η διοίκηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου την ερχόμενη εβδομάδα, να λάβουν μέρος και άνθρωποι του ΤΕΕ.

 

Δύσκολη η απόφαση…

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του ΤΕΕ, ο Γιάννης Τσίγκρος επιδιώκει να υπάρξει απόφαση του ΤΕΕ για τα πετρέλαια.

Για το στάδιο των σεισμικών ερευνών, δεν υπάρχει διαφωνία και αυτή είναι μια ομόθυμη στάση.

Για το επέκεινα των σεισμικών ερευνών όμως, οι απόψεις χρωματίζονται διαφορετικά, ανάλογα και με τις πολιτικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύει η κάθε παράταξη. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, που μετέχει στη διοίκηση υπό την προεδρία του Γιάννη Λυκοτραφίτη, συναινεί με τη συνέχιση των διαδικασιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων όσο αυτό επιβάλλεται από την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων και συμβάσεων του ελληνικού κράτους.

Για κάποιους άλλους, ίσως και να μην είναι απαραίτητη η λήψη μιας απόφασης από το ΤΕΕ υπέρ ή κατά συγκεκριμένων διαστάσεων της υπόθεσης και ο ρόλος του Επιμελητηρίου ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας μπορεί να εκπληρωθεί στο επίπεδο της τριμερούς που προωθείται – ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΙΓΜΕ.

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons