Μήνυμα της Μ. Τζούφη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με αναπηρία

Μήνυμα της Μ. Τζούφη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με αναπηρία

Αναφορά στην ειδική αγωγή κάνει η Μερόπη Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων, στο μήνυμά της για την 3η Δεκεμβρίου που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, στοχεύοντας στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αλλά και των περιορισμών που υφίστανται σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Όπως τονίζει η κ. Τζούφη:»η 3η Δεκεμβρίου 2019 βρίσκει την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αναβαθμισμένη και με την πλειοψηφία των παιδιών εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων χρόνων είχε ως στόχο τη στήριξη, τη στελέχωση και την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκαν νέα σχολεία και νέα τμήματα ένταξης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιάστηκε ο αριθμός προσλήψεων εκπαιδευτικών και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού, δρομολογήθηκαν 4.500 μόνιμες προσλήψεις, ιδρύθηκε νέος τύπος σχολείου (ΕΝΕΓΥ-Λ), καλύφθηκαν οι ανάγκες σε «παράλληλη στήριξη» και θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, παρέχοντας δυνατότητες πρώιμης ιατροπαιδαγωγικής παρέμβασης».

Καταλήγει: «Η 3η Δεκεμβρίου μας υπενθυμίζει πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και το δημόσιο σχολείο να αποτελέσει το βασικό χώρο αποδοχής της διαφορετικότητας, όπου οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης και κοινωνικής συνείδησης. Παράλληλα, οι μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, εκφράζουν τη γνώμη τους, διεκδικούν, συμμετέχουν και προετοιμάζονται για την ομαλή μετάβασή τους και την ένταξή τους σε μια δημοκρατική κοινωνία, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις».

 

Show Buttons
Hide Buttons