Μήπως «άδειασε» τον Αυγενάκη ο πρόεδρός του;

Μήπως «άδειασε» τον Αυγενάκη ο πρόεδρός του;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αρθρογραφούσα – εδώ – υποστηρίζοντας πως οι διαγραφές στη ΝΔ, όσων δεν συνταχθούν πίσω από την επιλογή στήριξης στο πρόσωπο του Αλέκου Καχριμάνη για την Περιφέρεια Ηπείρου, και προτιμήσουν το Σπύρο Ριζόπουλο, θα είναι μια κάκιστη επιλογή.

Ένα μήνα μετά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τις δεύτερες σκέψεις στο κόμμα, βάζοντας στο «ψυγείο» τις αποφάσεις που ελήφθησαν εν θερμώ, με… εντολέα, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε ερώτηση για τυχόν επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε βάρος όσων δεν τηρήσουν την επίσημη κομματική γραμμή, για τη στήριξη Καχριμάνη στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Κομματική πειθαρχία είναι βαριά λέξη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιφερειακές, αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κάνει την επιλογή της. Προφανώς ο καθένας είναι ελεύθερος να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του και οποιαδήποτε παράταξη ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί, να κατέβει στις εκλογές και να πείσει ή να μην πείσει τους πολίτες να τη στηρίξουν. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν στελέχη τα οποία είναι εκλεγμένα, είναι σε θέσεις κομματικές με τη Νέα Δημοκρατία, καταλαβαίνετε ότι έχω -και είναι νομίζω λογικό – μία  λογική απαίτηση, τα στελέχη τα οποία έχουν συγκεκριμένο κομματικό αξίωμα να συντάσσονται επί της αρχής με τις κεντρικές επιλογές του κόμματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλαδή, έρχεται μετά τις πειθαρχικές αποφάσεις του γραμματέα του, να τον «αδειάσει» και μαζί με αυτόν… και τα τοπικά στελέχη που με θέρμη υποστήριξαν τις εντολές του Κρητικού γραμματέα.

Γιατί, τι έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης στις 4 Σεπτεμβρίου; Δεν διέκρινε ανάμεσα σε μέλη και στελέχη της ΝΔ, όπως έκανε ο πρόεδρός του από την Άρτα, τη Δευτέρα, αλλά «τσουβάλιασε» δέκα νοματαίους και τους προετοίμασε για την κομματική «πυρά».

Έλεγε στην απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου, ο Λ. Αυγενάκης – ολόκληρη εδώ – πως «παρατηρήθηκε το φαινόμενο, στελέχη της Παράταξής μας και, ειδικότερα, οι κ. Βλέτσας Αθανάσιος, κα Καλιαμούρη Μαρίνα, κα Κοτζαμάνη Πηνελόπη, κα Ράρρα Στασινή, κ. Νάνος Στάθης, κ. Παπασιώζος Κώστας, κ. Δήμος Δημήτρης, κ. Μότσιος Γιώργος, κ. Σοφίας Δονάτος και κ. Τσάπαλος Όμηρος να κάνουν χρήση της κομματικής τους ιδιότητας και να στηρίζουν άλλες επιλογές από την επίσημη θέση της ΝΔ. Βεβαίως, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των μελών μας να επιλέξουν και να στηρίξουν τον υποψήφιο που κρίνουν. Όμως, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση της κομματικής τους ιδιότητας παραπλανώντας συνειδητά τους πολίτες και, κυρίως, τα μέλη της Παράταξής μας…».

Από τους προαναφερθέντες δέκα, οι τρεις είναι στελέχη, οι άλλοι επτά είναι απλά μέλη. Άρα, βάζοντάς τους απέναντι, το κόμμα θα έβαζε απέναντι και όποιο άλλο απλό μέλος της ΝΔ συντάσσονταν στο πλευρό του Ριζόπουλου. Ο τελευταίος μάλλον προσεύχονταν γι’ αυτό αλλά στη ΝΔ κατάλαβαν την αποκοτιά που πήγαν να κάνουν και το μάζεψαν. Ούτε για τα τρία στελέχη προχώρησε κάποια πειθαρχική διαδικασία, πέραν της αναστολής των κομματικών ιδιοτήτων τους. Βασική, η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος δε συνεδρίασε ποτέ.

Η ροή των γεγονότων αποδεικνύει είτε ότι η ΝΔ διορθώνεται εγκαίρως, είτε ότι ο γραμματέας της είναι αδιόρθωτος και προπέτης…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons