Μελέτη για υδροηλεκτρικό έργο με μεγάλο φράγμα στον ποταμό Καλαμά! Αντιδρά το Μαζαράκι

Μελέτη για υδροηλεκτρικό έργο με μεγάλο φράγμα στον ποταμό Καλαμά! Αντιδρά το Μαζαράκι

«Όχι» στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Καλαμά και συγκεκριμένα, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Μαζαρακίου, λένε με απόφαση συνέλευσης του χωριού, 51 κάτοικοι της περιοχής.

Η απόφαση κοινοποιείται σε Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου προκειμένου να τη λάβουν υπόψη, πριν τη γνωμοδότηση.

Οι κάτοικοι που υπογράφουν και σχετικό υπόμνημα, προτείνουν την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την κατασκευή φράγματος ύψους 11 μ. και ταμιευτήρα 2100 μ. στον Καλαμά.

«Οι επιπτώσεις και η καταστροφή από το φράγμα 11 μ. και το βούρκωμα (λίμνη 60.000 τ.μ.) μήκους 2100 μ. που θα δημιουργηθεί, θα είναι πολύ μεγάλη για το περιβάλλον. Θα έχουμε την αλλοίωση του οικοσυστήματος, την καταστροφή του μνημείου φυσικού κάλους, του Καταρράκτη. Η ΜΠΕ δεν κάνει αναφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως το 2017. Δεν αναφέρεται πουθενά ο σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Μαζαράκι. Για την μόλυνση του Καλαμά τίποτα, τους ανθρώπους, τα ζώα την κτηνοτροφία του Μαζαρακίου…» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η απόσταση από το Μαζαράκι είναι 400 μ. και η λίμνη που θα δημιουργηθεί απέχει από το χωριό μόλις 50 μ. με αποτέλεσμα να πνίγει την πανέμορφη κοιλάδα με τα χιλιάδες πλατάνια.

Οι υπογράφοντες κάτοικοι λένε αντίθετα, «ναι» σε υδροηλεκτρικά έργα χωρίς φράγματα, αλλά με την κατάκλιση από την υψομετρική διαφορά που δημιούργησε η φύση σε απόσταση 6 χλμ. από το Μαζαράκι έως το Θεογέφυρο.

Show Buttons
Hide Buttons