«Μεταφερόμενοι» οι πρόσφυγες της Άρτας… Οδεύουν τώρα για το Δήμο Ν. Σκουφά!

«Μεταφερόμενοι» οι πρόσφυγες της Άρτας… Οδεύουν τώρα για το Δήμο Ν. Σκουφά!

Αδυναμία στοιχειώδους επικοινωνιακής αλλά και ουσιαστικής διαχείρισης του προσφυγικού στην περιοχή μας επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως υποδηλώνουν οι σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Ηπείρου…

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Δήμος Αρταίων μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια κλειστή δομή υποδοχής προσφύγων στο Δήμο Αρταίων, με πρώτη εστίαση στα στρατόπεδα της περιοχής, προκάλεσε μια λογική αντίδραση Δήμου και Περιφέρειας. Ακολούθησε ως γνωστόν η πρόταση για τα Κριεκούκια την οποία εύκολα ο Δήμος απέρριψε με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου λόγω του ότι πρόκειται για δημοτική έκταση που προορίζεται για εμπορευματικό πάρκο και πριν από μια εβδομάδα, έπεσε σαν κεραυνός η απόφαση για τη δημιουργία κλειστής δομής στο Χανόπουλου, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη.

Αν και τις τελευταίες ώρες κινητικότητα στο στρατόπεδο Βέρση δημιούργησε την αίσθηση ότι επίκειται μετακίνηση προσφύγων εκεί, το Υπουργείο Άμυνας φάνηκε ότι στοχεύει αλλού.

Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε σήμερα την Τοπική Κοινότητα Σελλάδων της Δημοτικής Ενότητας Κομποτίου και την ιδιωτική έκταση στο πρώην εργοστάσιο που είναι γνωστό ως εργοστάσιο του Ζακόπουλου, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Με επιστολή του συντονιστή για το προσφυγικό κ. Στεφανή, έγινε γνωστή η αυτοψία του κλιμακίου του Υπουργείου Άμυνας, παραμονή της επίσκεψής του, προς τη Δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση η οποία υποδέχτηκε σήμερα μαζί με το κλιμάκιο την έκταση και παρουσίασε στους μηχανικούς τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην περιοχή η χωροθέτηση μιας δομής προσφύγων και κυρίως, τις αδυναμίες που θα συναντήσει μια τέτοια εγκατάσταση αν προχωρήσει.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ν. Σκουφά τονίζει πως η περιοχή αυτή είναι μια πλημμυροπαθής περιοχή και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει ανθρώπους, αφού με κάθε έντονη βροχόπτωση οι χείμαρροι που τη διαπερνούν ξεχειλίζουν και τη μετατρέπουν σε λίμνη. Επίσης, τα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Νικολάου Σκουφά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νυν πληθυσμού της περιοχής, πόσο μάλιστα να εξυπηρετήσουν άλλους 1500 ανθρώπους. Και η αποκομιδή των απορριμμάτων για τον ήδη υπάρχοντα αριθμό κατοίκων γίνεται με δυσκολία, και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν. Τέλος, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας περιφερειακός Δήμος χωρίς δομές και υποδομές και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν από τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής.

«Διευκρινίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπάσχουμε, συμπονούμε και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε  σε ότι χρειαστεί, αλλά δε θα συναινέσουμε με κανένα τρόπο στο να «πετάξουμε» ανθρώπους σε έναν χώρο όπου δε θα φιλοξενούσαμε ούτε ζώα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Από τη συνάντηση της Δημάρχου Ρ. Βαβέτση με τους μηχανικούς

Τι γίνεται τώρα;

Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε εν μια νυκτί να δημιουργήσει μια μεγάλη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά, στον πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν άκουσε κανέναν τοπικό φορέα για την ακαταλληλότητα της θέσης και «φύτεψε» μια πόλη προσφύγων μέσα στην πόλη.

Η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει, παίρνει σπασμωδικές αποφάσεις και στην πρώτη αντίδραση κάνει πίσω.

Με δεδομένη αυτή την αδυναμία της, όφειλε να επιδιώξει τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και αν είναι απρόθυμη για κάτι τέτοιο, όφειλε την πρωτοβουλία να αναλάβει η περιφερειακή αρχή.

Show Buttons
Hide Buttons