Με αποχή της αντιπολίτευσης και μια ένσταση, η εκλογή Μπραΐμη στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Με αποχή της αντιπολίτευσης και μια ένσταση, η εκλογή Μπραΐμη στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Μετά από ομόφωνη απόφαση της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» η Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση εξελέγη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου νέα πρόεδρος του σώματος.

Ο Δημήτρης Τρομπούκης εξελέγη αντιπρόεδρος μετά από πρόταση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ως αντικαταστάτης του Δημήτρη Σακαρέλη. Ο δεύτερος ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας καθώς ακόμα και η παράταξη του νέου αντιπροέδρου που τον πρότεινε για το αξίωμα, απείχε από τη διαδικασία. 

Η Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση έχει παραιτηθεί από αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.  

Ο Άρης Σπέγγος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε το θέμα της απουσίας μυστικότητας της ψηφοφορίας, για το οποίο η προεδρεύουσα είπε πως η μοναδικότητα της υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου προεξοφλεί πως δεν χρειάζεται μυστική ψηφοφορία. 

Στις πρώτες της δηλώσεις η νέα πρόεδρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την απόφαση να την προτείνει ως πρόεδρο καθώς και τους συμβούλους της παράταξής της και δήλωσε πως η εκλογή αυτή αποτελεί τιμή και ευθύνη. Συγκινημένη είπε πως θα σεβαστεί τις διαφορετικές απόψεις και το δημοκρατικό διάλογο, μακριά από στείρες και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. «Η τήρηση των δύο θα είναι νόμος» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ δεσμεύτηκε πως θα γίνει προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα των συνεδριάσεων του σώματος. Δεσμεύτηκε επίσης για συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και να δίνεται το δικαίωμα του λόγου στους περιφερειακούς συμβούλους και όχι μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων. 

Η διαδικασία

Ένσταση κατά της προεδρεύουσας της συνεδρίασης αντιπεριφερειάρχου Αγνής Νάκου – Δασούλα κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης το «Κοινό των Ηπειρωτών» καθώς όπως τονίστηκε η πρόσκληση του περιφερειακού συμβουλίου ενείχε στοιχεία ακυρότητας γιατί έπρεπε να υπογράφονταν από τον πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου αφού η παραίτησή του τελεί υπό κρίση, στη διάρκεια της συνεδρίασης. Παράληλλα, όμως η παράταξη Ζάψα υπέδειξε τον Δημήτρη Τρομπούκη για τη θέση του αντιπροέδρου από την οποία παραιτήθηκε το μέλος της παράταξης Δημήτρης Σακαρέλης.

Από την ψηφοφορία της εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», όπως είχε κάνει γνωστό από το Σάββατο.

Η ένσταση του «Κοινού των Ηπειρωτών» δεν εξετάστηκε παρά την επιμονή Ζάψα και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα παραπεμφθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας για να εξεταστεί η νομιμότητά της, μαζί με τη νομιμότητα των αποφάσεων εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας απείχε από την εκλογή του νέου προέδρου και του νέου αντιπροέδρου παρά την υπόδειξη του τελευταίου.

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως η τηλεδιάσκεψη προβλέπεται εδώ και 17 χρόνια για την συνεδρίαση συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. «Για ό,τι γίνεται έχει ρωτηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, για εμάς είναι νόμιμη η διαδικασία, τις ενστάσεις θα διαβιβάσουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας» υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Δημήτρης Δημητρίου για την παράταξη «Ήπειρος Όλον» ανακοίνωσε την αποχή της παράταξής του από τη διαδικασία, καθώς συμφώνησε με τον Γιώργο Ζάψα πως η πρώτη πρόσκληση της συνεδρίασης έπρεπε να υπογράφονταν από τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν αυτός παραιτηθεί. «Η παράταξή μου έχει θιχτεί γιατί ο πολιτικός πολιτισμός των παρατάξεων που προκάλεσαν την αναστάτωση δεν έχει αποκατασταθεί» υποστήριξε.

Ο Γιώργος Πρέντζας επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανακοίνωσε κι αυτός την αποχή της παράταξής του και ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία μετά την αποδοχή των παραιτήσεων και να συνεδριάσει δια ζώσης το σώμα για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου. «Η εμμονή στην τηλεδιάσκεψη αποδεικνύει ότι δεν θέλετε να αλλάξει κάτι» σχολίασε ως προς την οξύτητα των παρεμβάσεων μεταξύ των αντιπάλων παρατάξεων.

Την αποχή επέλεξαν και οι παρατάξεις «Ανυπότακτη Ήπειρος» και «Εθνική Αυγή στην Ήπειρο», με τον Κώστα Αναγνώστου να μην αποδέχεται τις παραιτήσεις, ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο».

Ο παραιτηθείς πρόεδρος Σταύρος Παργανάς που παρενέβη από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, ευχαρίστησε το σώμα για την αποδοχή της παραίτησής του.

Show Buttons
Hide Buttons