Με αφορμή τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων… Μια ολοκληρωμένη πρόταση

Με αφορμή τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων… Μια ολοκληρωμένη πρόταση
Με αφορμή τη συζήτηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, o καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Τσίκαρης καταθέτει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προοπτική του Πανεπιστημίου μέσα από αναπτυξιακές δράσεις που προτείνει να δρομολογηθούν σε επίπεδο Περιφέρειας. «Θεωρώ ότι σε τοπικό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση γιατί μας αφορά όλους» αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Τσίκαρης. 
 
Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής:
 
 

Διαβάζοντας κάποιος το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού που μας κοινοποιήθηκε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, διακρίνει με έμφαση την αγωνία του Πανεπιστημίου να καλύψει ανάγκες και μαύρες τρύπες που δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και απαξίωσης. Διακρίνει επίσης μια προσπάθεια προσαρμογής του Στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία επιβάλλουν έναν ασφυκτικό έλεγχο του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προσανατολισμού του. Θλίβεται όταν διαπιστώνει ότι ο κύριος φορέας χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική του. Ερευνητικά αντικείμενα χάνονται λόγω μη ανανέωσης του προσωπικού, ερευνητικές υποδομές σε υπολειτουργία και αδυναμία συντήρησης κλπ.

 Ύστερα από 32 χρόνια υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο αναστοχασμός είναι αναπόφευκτος.

17/1/2007

Εισηγητής στην κοινή εκδήλωση Συγκλήτου-Συλλόγου ΔΕΠ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το Άρθρο 16.

Τίτλος εισήγησης: Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Ανάμεσα στα άλλα:

«…Η μεγαλύτερη υποκρισία στο επιχείρημα αυτό (ανταγωνισμό) βρίσκεται στο γεγονός της απόκρυψης ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα Παν/μια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο υφίσταται και έχει προσλάβει εξοντωτικές διαστάσεις. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι από τα 4.000 περίπου ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που υπάρχουν στη διευρυμένη ΕΕ μόνο 20 περίπου από αυτά έχουν ήδη δημιουργήσει με τις ευλογίες και την ενίσχυση της ΕΕ τη λεγόμενη «λίγκα Παν/μίων υπεροχής» LERU (Leader Research Universities, Κορυφαία Πανεπιστήμια Έρευνας) τα οποία, με παρέμβασή τους λίγο πριν την έγκριση του 7ου ΠΠ (Κοινοτικού Πλαισίου) από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, υποδεικνύουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και μοιράζουν ρόλους για το σύνολο των Παν/μίων της Ευρώπης. Είναι πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιλεκτική υπερχρηματοδότηση συγκεκριμένων Παν/μίων Ελίτ. Αυτή φυσικά η πολιτική καθορίζει και τους όρους ανταγωνισμού. Στην παραπάνω λοιπόν παρέμβασή τους τα Παν/μια του LERU αναφέρουν ότι «…έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στο μοντέλο του Παν/μίου βασικής έρευνας. Αντίθετα, η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο πολύμορφη εκπαίδευση, όπου κάποια ιδρύματα θα εστιάζουν περισσότερο σε θέματα ενδιαφέροντος της περιφέρειάς τους…» (Βήμα 31-12-2006). Αυτό με λίγα λόγια μεταφράζεται: Παν/μιο Ιωαννίνων μην φιλοδοξείς να παίξεις κάποιο σημαντικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Ασχολήσου με τα προβλήματα της περιοχής σου, ασχολήσου με τα προβλήματα της λίμνης των Ιωαννίνων (χωρίς φυσικά να θέλω να υποτιμήσω και τη σοβαρότητα τέτοιων προβλημάτων). Τα αντίστοιχα ισχύουν και για το σύνολο των Παν/μίων της χώρας μας καθώς όλα είναι εκτός Λίγκας.

            Όταν λοιπόν μιλούν για ανταγωνισμό οι υποστηρικτές της δημιουργίας των ιδιωτικών Παν/μίων, που δήθεν θα φέρει την αναβάθμιση του Δημοσίου Παν/μίου, παραπέμπουν συνειδητά ή ασυνείδητα σε ανταγωνισμό ανάμεσα σε μπακάλικα της γειτονιάς όταν γύρω μας έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες πλήρους επικράτησης μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ. Το αποτέλεσμα θα είναι και οι δύο τύποι πανεπιστημίων να φυτοζωούν, αν δεν κλείσουν, παρέχοντας χαμηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αυτό είναι νομίζω εύκολο να το κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας…».

 

Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα 14 χρόνια μετά;

Αντιγράφω από το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού που μας κοινοποιήθηκε:

«…Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει το κατάλληλο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σε όλους τους τομείς της Περιφερειακής Παραγωγής, καθώς και την υποστήριξη της τοπικής παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Επίσης, ο τριτογενής τομέας της Ηπείρου ενισχύεται σημαντικά μέσω της αναβάθμισης της παραγωγικής βάσης και της προηγμένης τεχνογνωσίας που μπορεί να προσφέρει το Ίδρυμα στην υποστήριξη της έρευνας (βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής) και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

 Στο παραπάνω πλαίσιο, διαμορφώνονται και οι στόχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε περιφερειακό επίπεδο. Μοχλοί, σε αυτή τη διαδικασία είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και οι λοιπές δομές Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, οι δημόσιοι Φορείς Ηπείρου, Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ), και οι επιχειρήσεις της περιοχής…». (Η υπογράμμιση δική μου).

Κατά την άποψή μου, βρισκόμαστε στο σημείο ακριβώς που ήθελαν και θέλουν να μας πάνε: Ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο που υποχρεώνεται, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εστιάζει την ερευνητική του δραστηριότητα και προοπτική στα Περιφερειακά προβλήματα. Αυτό δεν θα ήταν κατ΄ανάγκη άσχημο αν ίσχυαν ορισμένες προϋποθέσεις.

 Πιο συγκεκριμένα το Δίλημμα που τίθεται μπροστά στο Πανεπιστήμιο και κατ΄επέκταση στην τοπική κοινωνία είναι:

Θα προσαρμόζει το Πανεπιστήμιο τη δραστηριότητα του, ερευνητική και εκπαιδευτική, στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας ή θα σχεδιάζει δράσεις που θα προσδίδουν αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή με την Περιφέρεια αρωγό;

Ο πρώτος δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα στη συρρίκνωση και περιθωριοποίηση του Πανεπιστημίου και στο τέλος του δρόμου δεν θα καταφέρει  να συμβάλει ούτε στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας και ο τρόπος που αυτός πραγματοποιείται δεν συγκεντρώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή προοπτική τόσο την περιοχή όσο και το Πανεπιστήμιο. Δεν αρκούν οι προθέσεις και η ευαισθησία που πολλές φορές έχει δείξει η Περιφέρεια με σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

Ο δεύτερος δρόμος απαιτεί από το σύνολο των τοπικών φορέων να προβληματιστούν και να δράσουν συνεργατικά σε διαφορετική βάση. Πρέπει να πεισθούν όλοι οι φορείς ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί κεντρικό συντελεστή διαμόρφωσης των αναπτυξιακών δράσεων της περιοχής. Ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει τόσο την Περιοχή όσο και το Πανεπιστήμιο σε αναπτυξιακή πορεία και σε δραστηριότητες αιχμής τόσο στον ερευνητικό όσο και στον παραγωγικό τομέα.

 

Στο πλαίσιο της παραπάνω προσέγγισης καταθέτω την πρόταση που ακολουθεί η οποία μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για προβληματισμό σε μια διαφορετική προσέγγιση. Το Πανεπιστήμιο πρέπει, κατά την άποψή μου να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον πρωτοποριακό του ρόλο και στα τοπικά δρώμενα.

Το όραμα και η ουτοπία, όσο απίθανα και αν φαντάζουν, είναι οι μόνες κινητήριες δυνάμεις. Είναι τα μόνα που ωριμάζουν στόχους και τους καθιστούν κάποτε ρεαλιστικούς. Ο ρεαλισμός στην πράξη συνιστά στασιμότητα.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

Σύντομη παρουσίαση δεδομένων και υφιστάμενης κατάστασης.

                Η Περιφέρεια Ηπείρου κατατάσσεται στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, με υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους. Κατέχει σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής στη χώρα μας με έμφαση στην κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ταυτόχρονα διαθέτει σημαντικές υποδομές υγείας και έρευνας με πρωταγωνιστές το Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει και τα δύο Ιδρύματα είναι υψηλού επιπέδου και με την προσφορά τους οδήγησαν τα δύο Ιδρύματα σε αξιόλογη εθνική και διεθνή αναγνώριση. Η αναγκαιότητα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει σήμερα η Ήπειρος προκειμένου να ξεπεράσει την μειονεκτική αναπτυξιακή της θέση επιβάλουν στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει:

 1. Να αξιοποιούν τη λιμνάζουσα δημόσια περιουσία για την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων.
 2. Να στηριχθούν στη μέγιστη εφικτή αξιοποίηση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού της περιφέρειας μέσω δικτύωσής τους σε στοχευόμενες καινοτόμες δράσεις.
 3. Να επιτρέπουν την καλλίτερη εφικτή μεταφορά της διαθέσιμης σε εθνικό επίπεδο τεχνογνωσίας στον τομέα της υγείας και της Βιοιατρικής έρευνας.
 4. Να είναι καινοτόμες με υψηλή προστιθέμενη αξία και να καλύπτουν κενά παρόμοιων δραστηριοτήτων τόσο σε περιφερειακό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 5. Να δημιουργούν προϋποθέσεις εμπορικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο τομέα της Βιοιατρικής
 6. Να στηρίζονται και να στηρίζουν πλευρές της τοπικής παραγωγικής διαδικασίας

 

Ευνοϊκές προϋποθέσεις για αναπτυξιακές παρεμβάσεις

 • Αναξιοποίητη Δημόσια περιουσία

Στη περιοχή υφίστανται σημαντικές δημόσιες υποδομές οι οποίες παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητες ενώ έχουν επενδυθεί  σημαντικά κεφάλαια. Έτσι:

Α) Στην πόλη των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη διεύθυνση  Μ. Κοτοπούλη 72 & Καλπακίου, τκ: 454 45, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, κατασκευάστηκε διώροφο κτήριο (εικ. 1) και εξοπλίστηκε ως Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου από το ΚΕΕΛΠΝΟ με χρήματα του Γ΄ΚΠΣ το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστό και αναξιοποίητο. 

Εικ. 1. Το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Γιαννενα.

Σχετικά δημοσιεύματα κατά καιρούς αναδεικνύουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης.

«22/7/2015: (http://www.iatropedia.gr/eidiseis/ioannina-pliros-exoplismeno-ergastirio-parameni-anaxiopiito/41166/)

Κατασκευασμένο με πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το εν λόγω εργαστήριο παραχωρήθηκε προ 5ετίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο το διατηρεί κλειστό, πιθανώς επειδή εν τω μεταξύ ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην χώρα που έφερε πίσω πολλά έργα…

Είναι ωστόσο πλήρως εξοπλισμένο ως εργαστήριο και οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα απαιτούσε την αφαίρεση του εξοπλισμού του (επωαστήρες, δεξαμενές παραγωγής υπερκαθαρού ύδατος κλπ).»

 

«14/9/2015: (http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/34334-2015-10-14-08-27-01.html)

Σε στοιχειωμένο έχει εξελιχθεί το κτίριο του ΠΕΔΥ, το οποίο από την ώρα που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε, κλειδώθηκε κι εγκαταλήφθηκε. Το κτίριο ολοκληρώθηκε προ δεκαπενταετίας κι ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενταγμένο στο πολλά φιλόδοξο δίκτυο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, εξοπλίστηκε τότε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας…Μόνο που δεν λειτούργησε ποτέ.Ο εξοπλισμός έμεινε στα κουτιά. Το κτίριο κλειδώθηκε και μέχρι σήμερα ο δημόσιος οργανισμός πληρώνει ιδιωτική εταιρία για τη φύλαξή του».

 

Β) Στην περιοχή του Κατσικά στα Ιωάννινα όπου εδρεύει η Γαλακτοκομική Σχολή που υπάγεται στον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» (Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κατσικά, 45221, Ιωάννινα) υφίστανται αρκετές κτηριακές υποδομές και εκτάσεις (εικ. 2) , οι οποίες χρησιμοποιούταν τα προηγούμενα χρόνια από τη Γεωργική Σχολή η οποία σήμερα δεν λειτουργεί ενώ αρκετές κτηριακές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να φιλοξενήσουν ζώα κάθε μεγέθους.

 Εικ. 2. Τμήμα κτηριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων της Γεωργικής Σχολής Ιωαννίνων.

 

 1. Στη περιοχή συγκεντρώνεται -και χωροταξικά- σημαντικός αριθμός Επιστημονικού Προσωπικού υψηλού επιπέδου που αλληλοεπιδρά και συνεργάζεται. Είναι επικεντρωμένο στην ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία, στοιχείο που δρα προωθητικά, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες δραστηριοποίησή του. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων συνιστούν ένα δυναμικό δίδυμο στο χώρο της βιοιατρικής έρευνας και όχι μόνο.
 2. Η Ήπειρος συγκεντρώνει μεγάλες κτηνοτροφικές, ιχθυοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παραγωγής στους αντίστοιχους τομείς σε Εθνικό επίπεδο.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Λαμβάνοντας υπόψη όσα περιληπτικά εκτέθηκαν παραπάνω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προτείνονται  είναι :

 

Α) Ίδρυση Κέντρου Βιοιατρικών και Κτηνιατρικών Εφαρμογων (Κε.Βι.Κ.Ε.)  με έδρα εγκατάστασης το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Ιωάννινα και

Β) Ίδρυση Μονάδας ζώων εργαστηρίου στον Κατσικά Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής.

 

Οι δύο μονάδες αντικειμενικά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αλληλοεξαρτώμενα.

 

Α) ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Κε.Βι.Κ.Ε.) 

Το Κέντρο Βιοιατρικών και Κτηνιατρικών Εφαρμογών (Κε.Βι.Κ.Ε.) στην πλήρη ανάπτυξή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα-Μονάδες:

 1. Τμήμα Διάγνωσης και Προτυποποίησης Νέων Διαγνωστικών μεθόδων
 2. Τμήμα Υπολογιστικής Τοξικολογίας
 3. Εργαστήριο Αναφοράς Λεϊσμανίασης και Λύσσας
 4. Τμήμα Ανθρωποζωονόσων
 5. Τμήμα Παραγωγής, Απομόνωσης και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων
 6. Δίκτυο Συνεργαζόμενων Ερευνητών

 

Τα τμήματα  Α1, Α2, Α3, και Α6  μπορούν με μικρής κλίμακας επενδύσεις να ιδρυθούν και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χρησιμοποιώντας αξιοποιήσιμο υπάρχοντα εξοπλισμό, εξοπλισμό με τη μορφή χρησιδανείου, και νέο εξοπλισμό που μπορεί να ενταχθεί σε σχετικές προτάσεις χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Ηπείρου, το ΕΣΠΑ κλπ.

 

 1. Τμήμα Διάγνωσης και Προτυποποίησης Νέων Διαγνωστικών Μεθόδων

Το Τμήμα Διάγνωσης και Προτυποποίησης Νέων Διαγνωστικών Μεθόδων θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί σε τέσσερεις άξονες:

 1. Εκτέλεση εξειδικευμένων ορολογικών και μοριακών εξετάσεων που δεν εκτελούνται στα νοσοκομειακά εργαστήρια. Παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική καθώς η στοχευμένη ιατρική αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς
 2. Προτυποποίηση νέων διαγνωστικών μεθόδων και εξετάσεων που προκύπτουν από ερευνητικά αποτελέσματα και συμβάλλουν στη διεύρυνση και στήριξη των ιατρικών γνωματεύσεων. Ο συνδυασμός και η συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μπορούν να καταστήσουν την περιοχή σε κέντρο ιατρικών υπηρεσιών μεγάλης εμβέλειας.
 3. Καλλιέργεια παθογόνων για τη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων και
 4. Εκτέλεση εξετάσεων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος με αστικό και κτηνοτροφικό προσανατολισμό. Με δεδομένο ότι η περιοχή συγκεντρώνει πολλές και μεγάλες Πτηνοτροφικές, Ιχθυοτροφικές και Κτηνοτροφικές μονάδες που κατατάσσουν την Ήπειρο στις πρώτες θέσεις παραγωγής, το τμήμα αυτό μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση και αύξηση της παραγωγης.

 

Το Τμήμα Διάγνωσης και Προτυποποίησης Νέων Διαγνωστικών Μεθόδων στην πλήρη ανάπτυξή του θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε νοσοκομεία και μονάδες ιατρικής φροντίδας ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην γεωγραφική περιοχή της ΒΔ Ελλάδος, καθώς και των γειτονικών χωρών (πχ Αλβανία).

Η ταχύτητα εξέλιξης του εγχειρήματος εξαρτάται από δύο παράγοντες: (α) από τον υφιστάμενο εξοπλισμό του «Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Ηπείρου/ΚΕΕΛΠΝΟ  και (β) από τη δυνατότητα περιορισμένων προσλήψεων ή/και βραχυχρόνιων αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες (πχ 2-3 άτομα). Χρηματοδοτικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί από προγράμματα της περιφέρειας ή του ΕΣΠΑ.

 

 1. Τμήμα Υπολογιστικής Τοξικολογίας

Η υπολογιστική τοξικολογία είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της επιστήμης που αφομοιώνει γνώσεις από τη Βιολογία,   τη Χημεία,  την Τοξικολογία για να αναπτύξει μαθηματικά και υπολογιστικά εργαλεία ικανά να προβλέψουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προέλθουν από περιβαλλοντικούς ρύπους, χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες αλλά και οργανισμούς όπως ιοί, βακτήρια.  H υπολογιστική τοξικολογία παρέχει αξιόπιστα υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης και υπολογιστικά μοντέλα (για παράδειγμα: μοντέλα που αφορούν σε ηπατοτοξικότητα, καρδιοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, γενοτοξικότητα, μεταβολίτες) τα οποία είναι διαθέσιμα για την τοξικολογική αξιολόγηση χημικών και φαρμακευτικών ουσιών.

Η πρόοδος στην υπολογιστική τοξικολογία υποστηρίχθηκε από την αυξανόμενη απαίτηση για τη μείωση των δοκιμασιών στα ζώα, (για παράδειγμα Directive 2010/63/EU οf The European Parliament And of

The Councill   & Regulation (EC) No 1223/2009 οf The European Parliament And of The Council), από το γεγονός ότι τα ζώα, ως οργανισμοί, δεν ανταποκρίνονται πάντα όπως οι άνθρωποι (η θαλιδομίδη είναι ένα από τα κλασσικά τραγικά παραδείγματα στην τοξικολογία) αλλά και από την αξιοπιστία των μεθόδων της υπολογιστικής τοξικολογίας. Έτσι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αλλά και οι αντίστοιχες αρχές στην Βόρεια Αμερική τόσο ενθάρρυναν όσο και σε πολλές περιπτώσεις απαίτησαν την χρήση υπολογιστικών μεθόδων για την πρόβλεψη της τοξικής δράσης διαφόρων ουσιών. Επιπλέον, μεγάλης κλίμακας ερευνητικά έργα χρηματοδοτήθηκαν με σκοπό την ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων, εργαλείων, βάσεων δεδομένων και μοντέλων (παραδείγματα μεγάλης κλίμακας έργων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα παρακάτω: CEASAR/EU, eTOX/EU, TOXCAST/U.S. EPA). Η φαρμακευτική βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών  εκτίμησε ιδιαίτερα τις μεθόδους και τα εργαλεία της υπολογιστικής τοξικολογίας και είναι σήμερα ο βαρύτερος χρήστης των μεθόδων και των εφαρμογών της Υπολογιστικής Τοξικολογίας.

Παράλληλα το πεδίο αυτό της επιστήμης εισχωρεί ταχύτατα σε σημαντικά ερευνητικά Ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Συνοπτικά η Υπολογιστική Τοξικολογία σε συνδυασμό με σύγχρονες πειραματικές μεθόδους αποτελεί σήμερα έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της επιστήμης ο οποίος είναι, βάσει των ευρωπαϊκών κανονιστικών πλαισίων, μέρος των καθημερινών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, της Ευρωπαϊκής Χημικής και  Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, της κοσμετολογίας αλλά και πολλών άλλων βιομηχανικών κλάδων οι οποίοι  θέλουν να εισάγουν ένα νέο και κατά συνέπεια μη ελεγμένο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

 

Το Τμήμα

Το προτεινόμενο Τμήμα Υπολογιστικής Τοξικολογίας θα έχει την δομή που φαίνεται στο οργανόγραμμα του σχήματος 1.

Ο Τομέας Προβλεπτικής Τοξικολογίας θα επικεντρώνει τις ερευνητικές του προσπάθειες στον χημικό, βιοχημικό  χαρακτηρισμό των ενώσεων, στους μεταβολίτες, στα μοντέλα QSAR (Quantitative Structures Activity Relationships: Ποιοτικές σχέσεις Δομής Δραστικότητας), στις χημικές βιολογικές προσομοιώσεις και στον τρόπο δράσης  (Mode of Action) μιας πιθανά τοξικής ουσίας.

O Τομέας Ανάπτυξης Β.Δ. Εφαρμογών και Μοντέλων θα αναπτύξει υπολογιστικά εργαλεία για την ανάλυση δεδομένων των τοξικολογικών μελετών. Η ύπαρξη τέτοιων εργαλείων τα οποία θα συσχετισθούν και με επιδημιολογικές μελέτες θα είναι ένα σημαντικό βοηθήματα στη λήψη αποφάσεων τόσο σε  επιστημονικό επίπεδο όσο και στις δημόσιες πολιτικές,  στις πολιτικές υγείας είτε για το ανθρώπινο δυναμικό είτε για τη χλωρίδα και πανίδα είτε για το ζωικό κεφάλαιο της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Τομέας της Κανονιστικής Ρυθμιστικής Τοξικολογίας θα έχει ως αντικείμενο τη γνώση και τη διάχυση της γνώσης  των κανόνων και του νομικού πλαισίου που διέπουν την Ευρωπαϊκή Αγορά και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σημαντικό βραχίονα για την προσαρμογή της  Ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στο διεθνή στάνταρντ σε ότι αφορά την ασφάλεια των προϊόντων.  Επιπλέον θα μελετάει τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις  των αλλαγών του ρυθμιστικού πλαισίου και της εφαρμογής του. Θα  μπορεί να δράσει επίσης ως σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιτυχείς παρεμβάσεις σε Εθνικό και κυρίως Ευρωπαϊκό επίπεδο  με σκοπό την κατοχύρωση των Ελληνικών συμφερόντων τόσο της Χώρας όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εξαγωγικά σε τομείς σχετικού ενδιαφέροντος.

Το προτεινόμενο τμήμα  θα μπορούσε να αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα επιδιωχθεί συνεργασία τόσο με τον ΕΦΕΤ, τον ΕΟΦ όσο και με το Χημείο του Κράτους, με όλους τους τομείς του Ινστιτούτου Παστέρ αλλά και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα Τμήματα Ιατρικής, Βιολογίας και Χημείας.

Σε πρώτη φάση θα απαιτηθεί μικρής κλίμακας εξοπλισμός όπως: Cluster computing και servers, Software, Εξοπλισμός γραφείων.

 To Ανθρώπινο Δυναμικό που θα απαιτούνταν αρχικά είναι:

 –Τρεις  Ερευνητές   με εξειδίκευση  α) στην Υπολογιστική Τοξικολογία και Προτυποποίηση, β) στην Ανάπτυξη Διαδικτυακών  Εφαρμογών, Εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων και γ) στην Ευρωπαϊκή Χημική Νομοθεσία ή ελλείψει αυτού στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

-Έναν/μία ειδικό λειτουργικό επιστήμονα  (ΕΛΕ) με εξειδίκευση στις Τ.Π.

-Διοικητική υποστήριξη.

Σχήμα 1: Προτεινόμενο οργανόγραμμα του Τμήματος Υπολογιστικής Τοξικολογίας.

 

 

 • Εργαστήριο Αναφοράς (πχ Λύσσας, Λεϊσμανίασης κλπ)

Σύντομη τεκμηρίωση αναγκαιότητας, εύρος αντικειμένου, ωριμότητα υλοποίησης, απαιτούμενο προσωπικό, υποδομές, πιθανές πηγές  χρηματοδότησης

 

 

 • Τμήμα Ανθρωποζωονόσων

Σύντομη τεκμηρίωση αναγκαιότητας, εύρος αντικειμένου, ωριμότητα υλοποίησης, απαιτούμενο προσωπικό, υποδομές, πιθανές πηγές  χρηματοδότησης

Για παράδειγμα τα μεγάλα ποσοστά Λεισμανιάσεων που παρατηρούνται στην Ήπειρο καθώς και η έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα αποτελεί κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στο πεδίο των Ανθρωποζωονόσων.

 

 • Τμήμα παραγωγής, απομόνωσης και πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων

Τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία, ανάμεσα σε άλλα, για την εξέλιξη ενός  ερευνητικού προϊόντος βιοιατρικού ενδιαφέροντος από το επίπεδο  του ερευνητικού εργαστηρίου στο επίπεδο της εμπορικής  διάθεσης του είναι η αξιόπιστη και πιστοποιημένη: (α) μέθοδος παραγωγής του, (β) εκτίμηση της καθαρότητάς του, (γ) η μέθοδος μοριακού χαρακτηρισμού του, (δ) η περιγραφή της μεθοδολογίας επαλήθευσης από το χρήστη, (ε) ο προσδιορισμός των συνθηκών διατήρησης και αποθήκευσης, (στ) ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου ζωής, (ζ) ο καθορισμός του πρωτοκόλλου χρήσης του βιοαντιδραστηρίου ή η εκτέλεση της διαγνωστικής μεθόδου, (η) ο καθορισμός του τρόπου αξιολόγησης του αποτελέσματος χρήσης ή μέτρησης, (θ) ο προσδιορισμός των ανεπιθύμητων ενεργειών ή συνθηκών, (ι) ο προσδιορισμός των απαραίτητων εκδόχων ή διαλυμάτων για τη χρήση του προϊόντος, κλπ.

Πολλά από τα παραπάνω συνήθως υλοποιούνται μερικώς προκειμένου να δημοσιευτούν τα ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά είτε δεν καταγράφονται επαρκώς είτε δεν εκτελούνται με κατάλληλο τρόπο ή με κατάλληλη οργανολογία ώστε να δίνουν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Η άμεση συνεργασία και αλληλεπίδραση του Τμήματος αυτού με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυρίως με τη Μονάδα Ζώων Εργαστηρίου που προτείνεται, θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις απαραίτητες εξειδικευμένες υποδομές και διαδικασίες πιστοποιημένης  παραγωγής βιοαντιδραστηρίων (π.χ. αντισωμάτων πρωτεϊνών κλπ), αντιοφικών ορών κλπ. με ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία.

 

 • Δίκτυο Συνεργαζόμενων Ερευνητών

 

Β) ΜΟΝΑΔΑ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η προτεινόμενη μονάδα ζώων εργαστηρίου προβλέπεται να περιλαμβάνει 2 Τμήματα: 1) Τμήμα Μεγάλου και μεσαίου μεγέθους Ζώων (Άλογα, βοοειδή,  κλπ), 2) Τμήμα μικρών και γενετικά τροποποιημένων ζώων. Η ίδρυση της μονάδας προτείνεται να γίνει από πολυμετοχικό φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι φορείς του δημοσίου π.χ. Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Νοσοκομεία, ΙΦΕΤ, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κλπ.  Η έλλειψη, σε εθνικό επίπεδο, μιας οργανωμένης μονάδας ζώων εργαστηρίου, όπως προτείνεται στη παρούσα πρόταση, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην εκκίνηση της ντόπιας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και εμβολίων. Αναγκαία προϋπόθεση για την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών προϊόντων  είναι η κάλυψη του υφιστάμενου κρίσιμου κενού ανάμεσα στο ώριμο εργαστηριακά ερευνητικό προϊόν και τη βιώσιμη εμπορική του μορφή. Το κενό αυτό δημιουργεί συνθήκες υψηλού επενδυτικού ρίσκου που αποτελεί τη βασική τροχοπέδη ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών σε καινοτόμα προϊόντα έρευνας στον τομέα της Βιοιατρικής. Σημαντικά κονδύλια σε εθνικό επίπεδο έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για την κάλυψη του παραπάνω κενού είτε μέσω προσπαθειών δικτύωσης, είτε ενίσχυσης των συνεργασιών ερευνητικών φορέων-βιομηχανίας χωρίς δυστυχώς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σημαντικοί κρίκοι στην προσπάθεια αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο πεδίο της βιοιατρικής αποτελεί η ύπαρξη και αξιόπιστη λειτουργία Μονάδας ζώων Εργαστηρίου με δυνατότητες παραγωγής βιολογικών προϊόντων και Τμήματος παραγωγής, απομόνωσης και πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων. Και τα δύο αποτελούν στοιχεία των προτεινόμενων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

 Με δεδομένα:

 • την ισχυρή και μακροχρόνια χρηματοδότηση της βιοιατρικής έρευνας στη χώρα,
 • το υψηλού επιπέδου και πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό της χώρας,
 • την ύπαρξη μικρών, διάσπαρτων και περιορισμένης δυνατότητας και εύρους μονάδων ζώων εργαστηρίου στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας,
 • τη δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με τα τμήματα Υπολογιστικής τοξικολογίας και το Τμήμα παραγωγής, απομόνωσης και πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων, που προτείνονται στο υπό ίδρυση Κέντρο Βιοιατρικών και Κτηνιατρικών Εφαρμογών (Κε.Βι.Κ.Ε.)

η ίδρυση της προτεινόμενης Μονάδας θα έχει ουσιαστική συμβολή στην αναβάθμιση της  έρευνας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών κέντρων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους λήπτες υπηρεσιών κυρίως φαρμακοβιομηχανίες για προκλινικές δοκιμές φαρμάκων εκπαιδευτικές υπηρεσίες ιατρικών τεχνικών κλπ τροφοδοτώντας στη συνέχεια τα νοσοκομειακά ιδρύματα  με αιτήματα κλινικών δοκιμών. Στο σχήμα αλληλεπίδρασης φορέων και προτεινόμενων αναπτυξιακών μονάδων φαίνεται συνοπτικά και παραστατικά το εύρος των υπηρεσιών που μπορεί να παράσχει μια τέτοια μονάδα. Η σημασία και η προστιθέμενη αξία που θα προσθέσει μια τέτοια μονάδα είναι προφανής.

 

 1. Τμήμα Μεγάλου και μεσαίου μεγέθους Ζώων 

Σήμερα στη χώρα δεν υφίσταται οργανωμένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, Μονάδα μεγάλων ζώων εργαστηρίου. Μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τον  ερευνητικό χώρο, την φαρμακοβιομηχανία και βιομηχανίες κτηνιατρικών φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

 Παράδειγμα τέτοιων υπηρεσιών αποτελούν:

 1. H in vivo προκλινική αξιολόγηση νέων ή υπό βελτίωση εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων βιοτεχνολογίας αλλά και χημικών και φυσικών σκευασμάτων.
 2. Ζώα εργαστηρίου του τμήματος αυτού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ποσοτική παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών κλπ για διαγνωστικούς, θεραπευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς,
 3. Εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε Ιατρικό προσωπικό στους τομείς της Ορθοπαιδικής, Χειρουργικής Καρδιολογίας κλπ στη χρήση νέων υλικών και τεχνικών.
 4. Οι δοκιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων κτηνιατρικής χρήσης συμβάλλοντας στη βελτίωση της ντόπιας ζωικής παραγωγής κλπ.
 5. Η συστηματική μελέτη της διατροφικής επίδρασης ζωοτροφών ντόπιας παραγωγής στη ποιότητα των ζωικών προϊόντων της περιοχής. Η άμεση συνεργασία με κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθούν ζωικά προϊόντα με ποιοτικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.
 6. Μια άλλη σημαντική εθνική  αναγκαιότητα που θα μπορούσε να καλύψει η προτεινόμενη μονάδα, στη φάση της πλήρους ανάπτυξής της, είναι η παραγωγή εμβολίων για την κάλυψη κτηνοτροφικών μονάδων στις περιπτώσεις επιδημίας όπου απαιτείται η άμεση παραγωγή εμβολίων με  εξασθενημένους ιούς που μπορούν να ληφθούν από ζώα που ήδη νοσούν. Η αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, που οδηγούν σε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας και η αναζήτηση λύσης στη παγκόσμια αγορά δεν είναι συνήθως εφικτή. Η αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών γίνεται σήμερα συνήθως με μέτρα του τύπου απαγόρευση μετακίνησης, απομόνωση περιοχών κλπ.
 7. Τέλος, μια σημαντική συνεισφορά της προτεινόμενης μονάδας αποτελεί και η δυνατότητα που παρέχει να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη μονάδα εμβολίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, η παραγωγή αντι-οφικών ορών στη χώρα μας. Η παντελής έλλειψη κατάλληλων σκευασμάτων αντι-οφικών ορρών για την εξουδετέρωση τοξινών από δήγματα φιδιών που ενδημούν στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη διάρκεια συνθηκών θέρους, που ευνοούν την  εμφάνιση τέτοιων περιστατικών, αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο. Επιπλέον, η πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου τέτοιων προϊόντων, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο αριθμό παραγωγών εταιρειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθιστά αναγκαία την επανεκκίνηση εντόπιας παραγωγής. Η προτεινόμενη μονάδα θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με τη διάθεση μεγάλων ζώων.

 

 1. Τμήμα μικρών και γενετικά τροποποιημένων ζώων

Το τμήμα αυτό μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υποστηρίζοντας δραστηριότητες που αφορούν α) προκλινικό έλεγχο προϊόντων έρευνας (αντισώματα, βιοδείκτες, θεραπευτικούς παράγοντες, θεραπευτικές μεθόδους και σχήματα) in vivo, με τη χρήση ποντικών και αρουραίων διαγονιδιακών και μη, ινδικών χοιριδίων και κονίκλων, β) τοξικολογικές μελέτες παραγόντων που έχουν αναπτύξει βιοτεχνολογικές εταιρείες, γ) προκλινικούς έλεγχους για τη βελτιστοποίηση φαρμάκων τα οποία κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο αλλά και νέων φαρμάκων που είναι ώριμα για να ενταχθούν στην αλυσίδα της μεταφραστικής έρευνας με τελικό σκοπό την κλινική εφαρμογή, δ) διάθεση ζώων εργαστηρίου διαγονιδιακών και μη σε τρίτους, ε) διάθεση διαγονιδιακών ζώων εργαστηρίου προϊόντων έρευνας για εκμετάλλευση από τρίτους μέσω ειδικών συμφωνιών ζ) διαφόρων ειδών μικροχειρουργικές επεμβάσεις η) ειδικές αναπαραγωγικές στρατηγικές κλασσικών, διαφόρων ειδών διαγονιδιακών ζώων  και ανθρωποποιημένων στελεχών τρωκτικών.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Από όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω είναι σαφές ότι οι δύο προτεινόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις συμβάλλουν ποικιλότροπα τόσο στην ανάπτυξη της Έρευνας, των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, του πρωτογενούς τομέα, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την απασχόληση Επιστημονικού προσωπικού σε τομείς αιχμής.  Ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για υλοποίηση καινοτόμων παραγωγικών δραστηριοτήτων  με ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία, ενώ καλύπτουν σημαντικές εθνικές ελλείψεις  που δεν είναι εφικτό να καλυφθούν διαφορετικά.

 Λαμβάνοντας υπόψη και την πλήρη αναδιάταξη στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας που έχει ήδη δρομολογήσει η πανδημία του COVID-19, οι προτεινόμενες δράσεις τοποθετούνται στην αιχμή των αναπτυξιακών επενδύσεων που θα δρομολογηθούν σύντομα. Το ερώτημα είναι αν θα είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ.   

 

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Οι δύο προτεινόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις  παρουσιάζουν διαφορετικό βαθμό ωριμότητας.

Έτσι:

 1. A) H ίδρυση του Κέντρου Βιοιατρικών και Κτηνιατρικών Εφαρμογών (Κε.Βι.Κ.Ε.) με έδρα εγκατάστασης το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Ιωάννινα μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα ξεκινώντας από το στήσιμο του:

α) Τμήματος Διάγνωσης και δοκιμασιών διαγνωστικών μεθόδων, καθώς:

 • υπάρχει διαθέσιμο κτήριο,
 • μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικό τμήμα του λιμνάζοντος καινούργιου εξοπλισμού,
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός με χρησιδάνειο,
 • μπορεί να διατεθεί βραχυπρόθεσμα προσωπικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία από δημόσιους φορείς
 • μπορεί να αποσπαστεί ή να μεταταχθεί προσωπικό από διάφορες υπηρεσίες,
 • μπορούν να υποβληθούν τόσο στην περιφέρεια όσο και σε κεντρικές δράσεις του ΕΣΠΑ προτάσεις που να καλύψουν ανάγκες σε αναλώσιμα, εξοπλισμό και ο προσωπικό.

β) Τμήματος υπολογιστικής τοξικολογίας, καθώς,

 • υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος
 • ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι μικρής οικονομικής κλίμακας
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως υπάρχων εξοπλισμός από άλλα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα
 • σε πρώτη φάση, έως ότου προκύψουν μόνιμες θέσεις ερευνητών, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ερευνητές να υποβάλουν ερευνητικές προτάσεις με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και να καλυφτούν έτσι μισθοδοτικές ανάγκες.

Τα τμήματα –εργαστήριο αναφοράς και δίκτυο συνεργαζόμενων ερευνητών– βήμα-βήμα.

Τέλος τα τμήματα:   Τμήμα Ανθρωποζωονόσων και Τμήμα παραγωγής, απομόνωσης και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων θα μπουν στο στάδιο υλοποίησης σε επόμενη φάση συμπληρωματικά και παράλληλα ανάλογα με την πορεία υλοποίησης και των υπόλοιπων αναπτυξιακών παρεμβάσεων που προτείνονται.  

Β) Η ίδρυση Μονάδας ζώων εργαστηρίου στον Κατσικά Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής προαπαιτεί ορισμένα βήματα ωρίμανσης. Έτσι, για την υλοποίηση της πρότασης αυτής απαιτείται:

 • να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) για παραχώρηση εγκαταστάσεων και μέρος της έκτασης για μακροχρόνια χρήση στον Πολυμετοχικό φορέα.
 • Nα εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας
 • Nα ιδρυθεί το νομικό πολυμετοχικό πρόσωπο
 • Να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο
 • Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι διαθέσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις κλπ.

 

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω προτάσεις επιδέχονται τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, αφαιρέσεις κλπ. Αποτελούν απλά υλικό για την οικοδόμηση ενός οράματος ανάπτυξης της Περιοχής Ηπείρου, του Πανεπιστημίου και των άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας. Στη πρόταση συνέβαλλαν συνάδελφοι από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και  Ερευνητές σχετικών ειδικοτήτων.

Η συνολική αναπτυξιακή πρόταση θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.

 

Show Buttons
Hide Buttons