Με τα… στραβά μάτια της Αποκεντρωμένης, η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο ΑΣΑ

Με τα… στραβά μάτια της Αποκεντρωμένης, η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο ΑΣΑ

Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Γιάννης Λώλος πως θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε όλη την Ήπειρο, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται σε καλό στάδιο, τόνισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κ. Λώλος, με εξαίρεση το πρόβλημα της λειτουργίας των ΣΜΑ που καθυστέρησαν να κατασκευαστούν από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο έχει ξεκινήσει και «τρέχει» αυτό τον καιρό και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζεται ότι οι ΣΜΑ θα μπουν στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μέχρι τότε, οι Δήμοι θα εξακολουθούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα με ίδια μέσα, στο εργοστάσιο – μονάδα ΑΣΑ του Ελευθεροχωρίου. Αυτό ισχύει για κάποιους Δήμους και όχι για όλους, αφού είναι αδύνατο για λόγους κόστους, για Δήμους της ορεινής Άρτας για παράδειγμα, να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους με τα απορριμματοφόρα στο Δήμο Δωδώνης.

«Οι απομακρυσμένοι Δήμοι της ΠΕ Άρτας είναι πολύ μακριά για να φέρνουν απευθείας τα σκουπίδια και έχουν μεγάλο κόστος μεταφοράς» σημείωσε ο κ. Λώλος. Εκτός από τους Δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων, οι άλλοι Δήμοι εκτός του Νομού Ιωαννίνων μεταφέρουν τα σκουπίδια με τα δικά τους οχήματα, με την ανοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, γιατί ο νόμος δεν επιτρέπει την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων εκτός ορίων Περιφερειακής Ενότητας.

 

Συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Εν τω μεταξύ, το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πραγματοποιεί το θεματικό της συνέδριο σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαμορφώσουμε τις απόψεις μας για το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Λώλος, επισημαίνοντας πως το Σύνταγμα που προέκυψε από την αναθεώρηση του 2001, προέβλεψε σημαντικές αλλαγές όπως με τη θέσπιση του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που όμως, δεν έγινε ποτέ δεν έγινε πράξη. Οι Δήμοι ουδέποτε απέκτησαν την οικονομική τους αυτοτέλεια όπως επιτάσσει το ισχύον και σήμερα Σύνταγμα, και τα θέματα αυτά πρέπει να μπουν νομοθετικά, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου.

Show Buttons
Hide Buttons