Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση λαμβάνει η αντιπαράθεση με τους κυνηγούς που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο οδεύει προς ψήφιση από το κοινοβούλιο.
Η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Μαΐου στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Το κάλεσμα που απηύθυνε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ε΄ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου απευθύνονταν προς όλους τους κυνόφιλους και όχι μόνο τους κυνηγούς, καθώς οι κυνηγοί εκτιμούν πως το σχέδιο νόμου στρέφεται ευθέως κατά της σωστής διαχείρισης των δεσποζόμενων σκύλων όπως είναι τα κυνηγόσκυλα και γι’ αυτό και προειδοποιούν οι κυνηγετικές οργανώσεις για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη βουλή.
Τρία τουλάχιστον άρθρα του σχεδίου νόμου, τα άρθρα 5, 6 και 33 προκαλούν την αντίδραση των κυνηγών, όπως εξήγησε ο κ. Παπαγρηγορίου, καθώς αυτά συνιστούν την αντικυνηγετική διάσταση του νομοσχεδίου. Το άρθρο 5 συγκεκριμένα, παρά τις αρχικές υποσχέσεις προς τους κυνηγούς, για αναγνώριση των κυνηγετικών σκύλων, των σκύλων διάσωσης και έρευνας κλπ. ως σκύλων εργασίας δεν το αποδέχεται και τους θεωρεί όλους σκύλους συντροφιάς υποβάλλοντας άπαντες σε αναγκαστική στείρωση. Για τους κυνηγούς αυτό συνιστά ακρωτηριασμό καθώς θεωρείται πως αλλάζει ο μεταβολισμός στα ζώα, γίνονται ποιο ευπαθείς οι σκύλοι σε μεγάλες ασθένειες και αλλάζει ο χαρακτήρας τους.
Το άρθρο 6 δεν επιτρέπει την ερασιτεχνική αναπαραγωγή και εκτροφή για να συνεχίσουν οι κυνηγοί να διατηρούν σπάνιες φυλές και ημίαιμους ή καθαρόαιμους σκύλους. Τέλος, το άρθρο 33 προβλέπει να μετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης φιλοζωικές οργανώσεις και όχι οι κυνηγοί που είναι μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Παπαγρηγορίου υποστήριξε πως η Πανελλαδική, Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την επικεφαλής της έχει ανοιχτές πόρτες στο Μαξίμου την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγοί θεωρούνται επαίτες από την κυβέρνηση της χώρας.
Ο Μπάμπης Μπρέχας, ταμίας της Ε΄ ΚΟΗ, επιχειρηματολόγησε για το πως το εν λόγω σχέδιο νόμου δε δίνει λύσεις ούτε καν στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς παραμένει η φιλοσοφία της επανένταξης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον μετά την προβλεπόμενη διαχείριση σε κυνοκομεία και καταφύγια. “Πουθενά το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούν τα αδέσποτα, καμία παράγραφος δεν απαντά για τα 150 δαγκώματα στην πόλη μας…” σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως συμπλήρωσε, δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιούνται τα δεσποζόμενα ζώα που είναι σημασμένα και βρίσκονται κάτω από τη διαδικασία να αποκτήσουν χαρτιά καθαροαιμίας, παρουσία κτηνιάτρου στην φάση του ζευγαρώματος και στη διάρκεια της γέννας. “Ενοχοποιείται η ερασιτεχνική εκτροφή και είναι ξεκάθαρο για μένα ότι εκχωρούνται αρμοδιότητες των Δήμων στα φιλοζωικά σωματεία. Οι Δήμοι θα αναγκάζονται να διαχειρίζονται τα ζώα υπό την επίβλεψη φιλοζωικών σωματείων” τόνισε.