Μηνύματα για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων – Τι είπε ο Χατζηδάκης για την Κέρκυρα

Μηνύματα για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων – Τι είπε ο Χατζηδάκης για την Κέρκυρα

Μηνύματα στην απέναντι πλευρά του Ιονίου και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου δεν έχει προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων θέλησε να στείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος το πρωί της Τρίτης, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Ακόμη, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και τους Δήμους που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις να επισκεφθούν μονάδες όπως αυτή, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το πως θα πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι, σήμερα στην Ήπειρο, μια μονάδα πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η οποία κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φιλική προς το περιβάλλον και διαχειρίζεται, με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.

Είναι μια μονάδα πρότυπο η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια. Και όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.  

Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης -και δική μου προσωπικά- ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε».  

Δεν παρέλειψε τέλος να συγχαρεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, όσους υποστήριξαν το έργο αυτό σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, την εταιρία, διότι απέδειξαν όπως τόνισε, ότι, όταν συνεργάζεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα αποτελέσματα μπορούν, πράγματι, να είναι εντυπωσιακά.

Τέλος, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και τις όψιμες πράσινες ανησυχίες του, σημείωσε: «σε όλους όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, τους ζητώ να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

 

Δηλώσεις Χατζηδάκη, Καχριμάνη

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε πως «είναι μέρα χαράς για την Ήπειρο γιατί ο Πρωθυπουργός έρχεται και βλέπει από κοντά ένα έργο αν και στην πορεία του που φτιάχναμε το εργοστάσιο είχαμε συνέχεια επαφή μαζί του. Βλέπει ότι αλλάζουμε μια σελίδα που πρέπει άμεσα να αλλάξει όλη η Ελλάδα. Το εργοστάσιο είναι πρότυπο και δίνει το στίγμα πώς να κινηθούμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους δημότες και τον τόπο μας. Τον ευχαριστώ για την παρουσία του, δίνει κουράγιο και σε άλλα θέματα τα οποία είναι φαινομενικά δύσκολα προς επίλυση, να τα λύσουμε με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δίνει άλλη διάσταση και στον τρόπο κατασκευής των έργων και στην ποιότητα».

Την προσωπική του μαρτυρία τέλος, για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Ηπείρου κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος που το 2014, ως Υπουργός Ανάπτυξης είχε υπογράψει την κατασκευή της μονάδας ΑΣΑ στην Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά και την Κέρκυρα. Όπως τόνισε: «Αυτό εδώ το εργοστάσιο παρά τις άμυνες οπισθοφυλακών μιας μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ τελικά ολοκληρώθηκε το 2019 και αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης τότε του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα αποφάσισε να ακυρώσει την προσπάθεια. Τελικά αυτή η προοδευτική πολιτική έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην Κέρκυρα και πρέπει όλοι πολίτες να κρίνουν που είναι η πρόοδος. Εγώ νομίζω ότι η πρόοδος είναι εδώ γιατί εδώ ακολουθήσαμε μια λύση Ευρωπαϊκή, μια λύση που ακολουθείται παντού, μια λύση κοινής λογικής».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεταφοράς σκουπιδιών στην Ήπειρο, ο κ. Χατζηδάκης που ενδέχεται να κληθεί να υπογράψει ΚΥΑ για τη μεταφορά σκουπιδιών στην Ήπειρο από αλλού, δεν ήταν ξεκάθαρος. Όπως είπε το ζήτημα του εθνικού σχεδιασμού και το θέμα της αναθεώρησης του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων επίκεινται. Όμως, τόνισε πως «το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση στην ίδια την Κέρκυρα, γιατί οι όποιες εμβαλωματικές λύσεις θα έχουν ως γνώμονα τη δημόσια υγεία. Το θέμα είναι να βρεθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση στην Κέρκυρα». 

********

Εργοστάσιο Απορριμμάτων Ηπείρου: Πρόκειται για πρότυπη μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων και στόχος του Πρωθυπουργού, μέσα από αυτήν την επίσκεψη, ήταν η ανάδειξη της ανάγκης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που περνά και  μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους. Για τον σκοπό αυτό τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η προβολή τους ως καλή πρακτική για αντίστοιχες ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ τονίζεται δε πως ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

 

Επίσκεψη στη Δωδώνη

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με ξενάγηση στην αρχαία Δωδώνη, όπου τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κων/νος Σουέρεφ. 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons