Μια άλλη πρόταση για τα led και η περίπτωση της Ηγουμενίτσας

Μια άλλη πρόταση για τα led και η περίπτωση της Ηγουμενίτσας

«Να συνεργάζονται φυσικά αλλά να μην εμπλέκονται ούτε να διαπλέκονται» συνιστούν στους δήμους της Ηπείρου και την Περιφερειακή Αρχή, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή το θέμα των έργων οδοφωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας led που απασχολεί εσχάτως το Δήμο Ιωαννιτών αλλά χωρίς να είναι αυτός η μόνη σχετική περίπτωση στην Ήπειρο.

Η παράταξη Ριζόπουλου επαναφέρει την παλιά πρότασή της για την εκτέλεση αυτών των έργων, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος δεν είναι να μπει ανάμεσα σε αποφάσεις των επιμέρους δημοτικών αρχών ούτε τώρα ούτε ποτέ ούτε στη διαδικασία της διακυβέρνησης. Βασικός στόχος της παράταξης είναι να προχωρούν τα πράγματα μπροστά, τονίζει η σχετική ανακοίνωση. «Ο κάθε θεσμός πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά. Να συνεργάζονται φυσικά αλλά να μην εμπλέκονται ούτε να διαπλέκονται»…

Η ανακοίνωσε αναφέρει πως με αφορμή τη διαδικασία και την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών για την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με λάμπες led, έχει δημιουργηθεί ένα μπερδεμένο κουβάρι όπου δήμοι και Περιφέρεια δεν μπορούν επί τρία χρόνια τώρα να βρουν λύση. Πλέον συμπληρώνουμε ήδη το τρίτο έτος από την ημέρα που η Περιφέρεια κατέθεσε το αίτημα για χαρακτηρισμό του συνολικού έργου της αντικατάστασης των λαμπτήρων ως ΣΔΙΤ. Τελικώς, λάμπες led στους δρόμους της Ηπείρου δεν θα δούμε ούτε ως το τέλος της τετραετίας, εκτιμά η παράταξη και ζητά να ακυρωθεί όλη η διαδικασία και να γίνει χρήση της πρότασης των «Οριζόντων Ηπείρου» που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο.

Η πρόταση έχει ως εξής: Η Περιφέρεια χωριστά και κάθε δήμος μόνος του να προχωρήσει στην αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό για να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή. Η αμοιβή του εργολάβου που θα αναλάβει τη δουλειά θα είναι η διαφορά στην αξία κατανάλωσης του ρεύματος που θα εξοικονομήσει ο δήμος, για όσο χρονικό διάστημα συμφωνηθεί, ώστε να καλυφθεί το κόστος της αντικατάστασης. Καλούνται δηλαδή όλες οι εταιρείες παροχής ρεύματος, τους προτείνεται μια συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας, τους παραχωρείται το ρεύμα σαν συμβόλαιο για ένα χρονικό διάστημα και συμφωνείται μαζί τους το χρονικό διάστημα αντικατάστασης των λαμπτήρων χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

 

Υπέρ Καλογιάννη

Η παράταξη Ριζόπουλου μπαίνει ανάμεσα στη διαφαινόμενη κόντρα Περιφερειακής Αρχής – Τατιάνας Καλογιάννη θυμίζοντας πως με αφορμή την αποχώρηση της Ηγουμενίτσας από την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί, η πρόταση που υπάρχει τώρα και συζητείται δεν έχει καμία σχέση με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί από την Περιφέρεια με βάση το σχέδιο και την εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχου Τ. Καλογιάννη.

Το ενδιαφέρον ιστορικό της Ηγουμενίτσας έχει ως εξής:

Αρχικά η Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκε στο μηχανισμό ELENA-EiB για την Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού Π.Η, Δήμων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας.

Εκπονήθηκαν, οι μελέτες μετά από διεθνή διαγωνισμό. Οι μελέτες αφορούσαν τον οδοφωτισμό της Π.Η., των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Ακόμη, έγιναν τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, από τα οποία προέκυψε ότι τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ και 1 μόνο διακήρυξη για οικονομία κλίμακος και πόρων.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Δήμοι επί των μελετών και των χρηματοοικονομικών και τέλος, στάλθηκε στους Δήμους το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης.

Ενώ ο δήμος Αρταίων δεν συμμετείχε από την αρχή, ο δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ύψος 4 εκατ. ευρώ.

Τελικά όμως ο δήμος Ηγουμενίτσας με τελευταία του απόφαση υπαναχωρεί γιατί όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο: «το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την υπολογιζόμενη «baseline» η οποία είναι με βάση την τεκμηρίωση των αρμόδιων υπηρεσιών υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας της τάξης των 430.000,00 € για το 1ο έτος, με συνολική εκτιμώμενη αμοιβή του αναδόχου για τα 14,5 έτη να υπολογίζεται σε περίπου 4.000.000 € με ΦΠΑ 24%, αντί της λανθασμένης αμοιβής της τάξης των 8.400.000 € με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου».

«Το αλλαγμένο σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκε στον αέρα και τελικά η Περιφερειακή Αρχή προσέφυγε στον Δήμο Ιωαννιτών για να του δώσει το «φιλί της ζωής», ούτως ώστε να αποφύγει η Περιφερειακή Αρχή τον πολιτικό διασυρμό στο συγκεκριμένο ζήτημα» είναι η εκτίμηση των «Οριζόντων». Η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης σήμερα στο δήμο Ιωαννιτών, έχει βάση τόσο από την κυρία Καλογιάννη, όσο και από τον κ. Μπέγκα, σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons