Μια ακόμα ανακοίνωση για την Ψυχική Υγεία στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Μια ακόμα ανακοίνωση για την Ψυχική Υγεία στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Μια μέση θέση ανάμεσα στη σύγκρουση που απειλείται για τις δομές ψυχικής υγείας του «Χατζηκώστα» ή σωστότερα του ΠΓΝΙ, παίρνει η παράταξη του ΠΑΜΕ στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Το θέμα ως γνωστόν άνοιξε καθώς η Διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ στην οποία διοικητικά υπάγονται οι δομές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο όμως, από ιδρύσεώς του φιλοξενείται στο «Χατζηκώστα», θέλει να αποκατασταθεί η τάξη. Υπήρξε απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μια πρώτη ανακοίνωση αναφέρθηκε στο θέμα, από το Σύλλογο Εργαζομένων του «Χατζηκώστα». Ακολούθησε μακροσκελής απάντηση από τον καθηγητή ψυχιατρικής και διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμά Υφαντή, και έπεται σήμερα μια ακόμα ανακοίνωση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΓΝΙ «Χατζηκώστα».

Η παράταξη του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι ολα αυτά τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έγινε η ελάχιστη προσπάθεια να ενισχύσουν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τον ψυχιατρικό τομέα του Γ.Ν. «Χατζηκώστα» ενώ προσθέσαν και την λειτουργία του Πολυδύναμου στον ψυχιατρικό τομέα. Διαχρονικά και σταδιακά οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας του Γ.Ν. «Χατζηκώστα» απαξιώθηκαν αλλά αξιοποιήθηκαν και για την σταδιακή απόσυρση της κρατικής ευθύνης από την υγεία. Το πολυδύναμο άνοιξε με χρηματοδότηση ακόμη και του προσωπικού του από το ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης, εκτός οργανισμού αλλά και εκτός κρατικού προϋπολογισμού και με τη σύμπραξη του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ..

Μπροστά στην γενικευμένη αρνητική εξέλιξη στο χώρο της υγείας και λόγω των αυξημένων αναγκών που προσθέτει η έξαρση του 2ου κύματος της πανδημίας του κορωναϊού, το ΠΑΜΕ καλεί σε άμεση αγωνιστική συσπείρωση ώστε:

  1. Να σταματήσει η απαξίωση των δομών του ψυχιατρικού τομέα του Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι Ψυχιατρικές Δομές και το ΚΨΥ. Να ανοίξουν οι κλίνες της ψυχιατρικής κλινικής. Και να ανοίξουν νέες δομές ψυχικής υγείας στο Γ.Ν. «Χατζηκώστα», Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα.
  2. Η διοίκηση του Γ.Ν. «Χατζηκώστα» να απολογηθεί για την συνέχιση της απαξίωσης των δομών ψυχικής υγείας και να απαντήσει ποιος ο ρόλος της στις τελευταίες εξελίξεις και για ποιο λόγο ακόμη και αυτό το πρόγραμμα «νοσηλείας στο σπίτι» δεν το υλοποίησε στην διάρκεια της θητείας της.
  3. Γ.Ν. «Χατζηκώστα» και ΠΓΝΙ να μην αποτελέσουν ανταγωνιστές στην παροχή υπηρεσιών υγείας όπως το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και η κυβερνητική πολιτική επιτάσσει. Οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας της Β.Δ. Ελλάδας που απευθύνονται στην πόλη μας έχουν κάθε δικαίωμα για ένα ισχυρό, συνεκτικό σύστημα δομών 1ο βάθμιας, 2ο βάθμιας και 3ο βάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ και του ΕΣΠΑ με όχημα την περιφέρεια και τους δήμους, όπως η έκθεση Πισσαρίδη επιτάσσει αυτή να ισχυροποιηθεί. 
Show Buttons
Hide Buttons