Μια ακόμα συζήτηση για τον πολύπαθο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

Μια ακόμα συζήτηση για τον πολύπαθο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

19 λεπτά αρχική τοποθέτηση και 14 λεπτά δευτερολογία, σύνολο περίπου 35 λεπτά. Τόση ήταν η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στη σημερινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και των μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών της Ηπείρου, θέμα που εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και που με προτασή της τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο – κατεβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση και τα προτεινόμενα από την παράταξη του ΚΚΕ μέτρα, η οποία στηρίχθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ελάχιστα καινούργια πράγματα προέκυψαν από την πολύωρη συζήτηση και δεδομένου ότι λίγο – πολύ τα ίδια θέματα που έθιξε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, τα υποστήριξε και στην εκδήλωση της Agrenda το περασμένο Σάββατο, δημιουργείται η εύλογη απορία γιατί το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου αξιολόγησε ως επείγουσας σημασίας το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας χωρίς συζήτηση θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση – προσφυγικό, σκουπίδια, σύσκεψη για Ιόνια Οδό…

 

Η συζήτηση

Κόντρα στην εισήγηση της «ΛαΪκής Συσπείρωσης» με τον σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, ο Περιφερειάρχης αντιπρότεινε την πρόταση που συμπύκνωσε στη φράση «αγώνας για τη στήριξη των παραγωγών και της ποιότητας της ελληνικής υπαίθρου»…

Αυτό περιγράφηκε γλαφυρά και ανάγλυφα από τον ίδιο, στο χρόνο που απλόχερα του δόθηκε, για να επαναλάβει για πολλοστή φορά, θέματα χιλιοειπωμένα από τον ίδιο…

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των τοποθετήσεών του:

  • βάλει σήμερα κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων και της πολιτικής «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», την οποία όπως σωστά του επεσήμαναν, την υποστήριξαν στο παρελθόν πολιτικοί και από το δικό του χώρο (Κώστας Καραμανλής και Σωτήρης Χατζηγάκης ανεβασμένοι σε αγροτικά τρακτέρ… κτλ.)
  • υπερασπίζεται το νόμο, θεωρώντας πως προκαλεί την εξαθλίωση του κτηνοτρόφου η παραβίαση κανόνων όπως για την παραγωγή της φέτας. Μίλησε με πάθος για τη φέτα και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, δηλώνοντας δικαιωμένος επειδή στην οργάνωση μπήκαν τελικά ο ΣΕΚ (Πεβερέτος) και ο Συνεταιρισμός των Καλαβρύτων!
  • Για τις δέκα επιχειρήσεις που νοθεύουν το γάλα της φέτας με εισαγόμενο, λέει σήμερα «ό,τι έγινε έγινε…» για να μην κλείσουν επιχειρήσεις και χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους, ωστόσο από την άλλη, προανήγγειλε πως έχει γίνει αποδεκτή πρότασή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυστηροποίηση των προστίμων στις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, ελαιολάδου, μελιού κτλ. Τα 15.000 ευρώ πρόστιμο ήταν χάδι και αυτό θα αλλάξει σύντομα με νόμο. 
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον απείλησε το 2017 γιατί ήταν αντίθετος στη CETA, είπε σήμερα. Τελικά, έπεισε τον πρόεδρο της ΝΔ πως η CETA ήταν επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα.
  • Πρότασή του για δημιουργία αγοράς παραγωγών έγινε αποδεκτή και θα θεσμοθετηθεί άμεσα.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» δήλωσε αντίθετος στην πολιτική που πρεσβεύει ακόμα και το αρμόδιο Υπουργείο για την αγροτική πολιτική και ζήτησε μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη φέτα.

Ο Θεόδωρος Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» έκανε μια απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση, ως επαγγελματίας του χώρου, μιλώντας για την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα διακρίνεται σε τρεις βασικούς άξονες: διατροφική επάρκεια της χώρας, εξωστρέφεια παραγομένων προϊόντων και τρίτον, περιβαλλοντική διάσταση και αειφορία του συστήματος, την ώρα που η παραγωγή όπως είπε κινδυνεύει ακόμα και από την υφαλμύρωση στα νερά της πεδιάδας της Πρέβεζας.

Ο Χάρης Λιούρης, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» ανέφερε πως 2 στους 10 ενεργοί αγρότες είναι ηλικίας ως 45 ετών σήμερα. Εξέφρασε την αντίθεσή του σε προβλέψεις ενίσχυσης των νέων αγροτών που δεν στεριώνουν επιχειρήσεις και κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να τοποθετηθεί για το σχέδιό της, επειδή με τα πριμ πρώτης εγκατάστασης και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις δεν δίνονται τα εχέγγυα για να γίνει ένας νέος αγρότης.

Κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, εργοστάσια χυμού στην Άρτα και ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗ» είναι έργα και ημέρες του Καχριμάνη, υποστήριξε με επιθετική διάθεση ο επικεφαλής της ΑΡΠΗ, Νίκος Ζήκος.

Ο Γιώργος Ζάψας τέλος, παρουσίασε την πρόταση της παράταξής του που περιλαμβάνει τα εξής: έλεγχοι, όλο το αγροτικό πρόγραμμα για αγροτικές δράσεις να περάσει στην Περιφέρεια, καμπάνια σε Ηπειρώτες και επαγγελματίες της Ηπείρου υπέρ των ντόπιων αγροτικών προϊόντων, ηλεκτρονική πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων, ίδρυση Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διανομή εκτάσεων σε νέους αγρότες κατά χρήση και με ενίσχυση σε εταιρική μορφή, χωροθέτηση κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, παρουσιάζοντας προβλήματα των παραγωγών, από το γάλα ως το τσίπουρο και από την κτηνοτροφία ως την αγροτική παραγωγή.

Show Buttons
Hide Buttons