Μια ανάγνωση της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου

Μια ανάγνωση της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου

Η παρουσία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, νυν γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ηπείρου του κόμματος, το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρξε καταλυτική στη συμφωνία για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ζάψα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως γράψαμε πρώτοι στο pbnews.gr από νωρίς το απόγευμα– εδώ η απόφαση.

 

«Η συνεδρίαση έγινε με την παρουσία Υπουργών και Βουλευτών της περιοχής μας, των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και Αυτοδιοικητικών στελεχών, προκειμένου να συζητήσει τις επιλογές του κόμματος για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου», όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το ποιες… «επιλογές», ίσως δε μπει στον κόπο να εξηγήσει ποτέ κανείς… γιατί δεν έχει σημασία. Η επιλογή Ζάψα είχε δρομολογηθεί από την Παρασκευή, όταν ο γραμματέας συνάντησε μερικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο και συζήτησε το θέμα. Κανείς δεν πρόβαλε αντίλογο για τον Ζάψα.

Στο «τραπέζι» του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν ουσιαστικά μόνο το όνομα του νυν επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών».

 

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και αυτοδιοικητικού μετώπου με κέντρο (sic) τις ανάγκες των πολιτών. Εκτιμήθηκε ότι ο κοινός βηματισμός των δύο Αυτοδιοικητικών παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών» στο έδαφος των θεσμικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κορυφαία την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βρίσκεται στην κατεύθυνση συγκρότησης προοδευτικού μετώπου στην περιοχή μας, που είναι απαραίτητο για την ανατροπή στην Περιφέρεια Ηπείρου».

Δηλαδή η συμφωνία των δύο παρατάξεων ξεκινά από τη σύμπτωση στο σύστημα της απλής αναλογικής. Το αν πηγαίνει παραπέρα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία…

 

«Στη βάση των παραπάνω, η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή καταθέτει στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις την πρόταση να ηγηθεί του εγχειρήματος αυτού ο Γιώργος Ζάψας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει ο Γιώργος Ζάψας να πείσει τα ενεργά μέλη της παράταξής του, για την αποδοχή της πρότασης. Είναι ένα πρώτο ζητούμενο αν ο Ζάψας ελέγχει την παράταξή του, όταν δεν έχει μαζί του, τους τρεις περιφερειακούς συμβούλους.

Για την «Ήπειρος Ανατροπής» δεν τίθεται λόγος πως θα επικυρώσει την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ηπείρου, αφού ο Γιώργος Ζάψας είναι η προσφορότερη λύση για μια αξιοπρεπή ήττα ή ακόμα και για μια εκλογική συντριβή. Στην πρώτη περίπτωση, οι του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν χάσαμε αλλά χάσαμε με το κεφάλι ψηλά και συνεργαζόμενοι, στη δε δεύτερη θα πουν «δε χάσαμε εμείς, αλλά ο Ζάψας»…

Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία ο Πάνος Σκουρλέτης δύο φορές, στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας – εδώ – αρνήθηκε να παραδεχτεί πως οι σκληρά κομματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ήταν λάθος στρατηγική, όταν για «λάθη» έχει μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του Μάη του 2018, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας – εδώ.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό πως δεν το έχουν με την αυτοκριτική…

Show Buttons
Hide Buttons