Μια απόπειρα αποτίμησης της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Γιάννενα

Μια απόπειρα αποτίμησης της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Γιάννενα

Απαντώντας και στον φίλο Γιάννη Κεΐσογλου που ως παλιός δημοσιογράφος αναμένει αποτέλεσμα και ανάλυση επιτυχίας ή αποτυχίας της επίσκεψης ενός Πρωθυπουργού σε έναν τόπο… θα επιχειρήσω σε δυο-τρία σημεία, να αποτιμήσω την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, την Τρίτη.

Η επίσκεψη δεν παρήγαγε απτό αποτέλεσμα, με την έννοια της εξαγγελίας ενός μεγάλου έργου που τυπικά στο παρελθόν, χαρακτήρισε μια Πρωθυπουργική περιοδεία. Οι εκκρεμότητες υπάρχουν, μεταξύ των σημαντικότερων είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά, έργο για το οποίο η αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μάλλον μας μπέρδεψε παρά έδειξε την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να το προχωρήσει. Ενδεχομένως, ο χρόνος θα δείξει αν η επίσκεψη Μητσοτάκη άφησε κάτι στην πόλη και ως προς αυτό μπορεί να συμβάλλει το… «βαρύ» υπόμνημα που ενεχείρισε στον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος της πόλης Μ. Ελισάφ. Θα βρει στο υπόμνημα αυτό… πεδίο δόξης λαμπρό για τα Γιάννενα η κυβέρνηση, αν θέλει να κάνει τη διαφορά με την προηγούμενη και εδώ, θα είναι καίρια και καθοριστική η συμβολή των τεσσάρων εκλεγμένων βουλευτών της ΝΔ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα Γιάννενα, έγινε για έναν βασικό λόγο και το πρόγραμμα χτίστηκε γύρω από την παρουσία του Πρωθυπουργού σε ένα και μόνο τόπο: στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι.

Ο Πρωθυπουργός και το… μισό υπουργικό συμβούλιο, με έναν Περιφερειάρχη εκτός Ηπείρου, ήλθαν στα Γιάννενα αφενός για να τονίσουν την αναγκαιότητα η χώρα να «τρέξει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αφετέρου για να προπαγανδίσουν το μοντέλο της φιλελεύθερης οικονομίας που η ΝΔ πρεσβεύει και δη το κατασκευαστικό παράδειγμα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στη δρομολόγηση των μεγάλων δημόσιων έργων. Με φόντο το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, η κυβέρνηση θέλησε να στείλει το μήνυμα σε όλες τις περιοχές της χώρας – πλην Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας – ότι οι διοικήσεις Δήμων και Περιφερειών οφείλουν να «τρέξουν» τα έργα για να μην πέσουν «βροχή» τα πρόστιμα από την ΕΕ τους επόμενους μήνες και κυρίως, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να απαιτήσουν από τις διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, επιτέλους… Δεν έχει σημασία να κατακρίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης τους Συριζαίους πρώην Περιφερειάρχες Αττικής και Ιονίων Νήσων γιατί ακύρωσαν δρομολογημένα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις δύο περιοχές, αλλά είναι ουσιαστικό ο πολίτης της Αττικής και της Κέρκυρας να αντιληφθεί τι πρέπει να απαιτεί από το Δήμαρχό του και από τον Περιφερειάρχη του.

Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών ήταν ευθυγραμμισμένο στον παραπάνω στόχο, γι’ αυτό και ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτούσε τους δημοσιογράφους αν μεταξύ των μικροφώνων των τοπικών καναλιών, υπήρχε και κάποιο Κερκυραϊκού τηλεοπτικού σταθμού…

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ο Πρωθυπουργός άκουσε από την Υπουργό Πολιτισμού και την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τα φτωχά αποτελέσματα μιας σχεδόν ανύπαρκτης πολιτικής των προηγούμενων, στα βαριά χαρτιά του πολιτισμού και του τουρισμού. Θα μπορούσε όμως εδώ, να μιλήσει για τον παλιό στόχο της ένταξης της Δωδώνης στον κατάλογο των μνημείων της Unesco και να επιδιώξει ο Πρωθυπουργός και αυτό το στόχο, όπως υποσχέθηκε να πράξει για τα Ζαγοροχώρια, στην κατηγορία των πολιτιστικών τοπίων της Unesco, μιλώντας στο κέντρο του χωριού της Βίτσας, όπου με ένα εκπληκτικό φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και για το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνησή του στη χώρα.

Τέλος, στη Βελλά ο Πρωθυπουργός πήγε μάλλον για να γεμίσει το πρόγραμμα της επίσκεψης και να πράξει το χρέος του απέναντι στην Εκκλησία… Δεν υποσχέθηκε να ιδρυθεί άμεσα η Γεωργική Σχολή που ζητά επίμονα τα τελευταία χρόνια, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και έμειναν οι δύο πλευρές σε μια λίγο αόριστη συμφωνία.

Συμπερασματικά, η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Γιάννενα, με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, ήταν τιμητική μεν, γιατί ήταν το πρώτο ταξίδι του στο εσωτερικό της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας «να μην κλειστεί στο Μαξίμου», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Δημαρχείο λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, από άποψη ωστόσο, απτών αποτελεσμάτων για την περιοχή, ήταν μάλλον πολύ φτωχή.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons