Μια μονάδα για ένα Πανεπιστήμιο ίσων ευκαιριών

Μια μονάδα για ένα Πανεπιστήμιο ίσων ευκαιριών

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Μονάδας προσβασιμότητας και κοινωνικής στήριξης φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κήρυξαν την Τετάρτη, ο διευθυντής της Κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Ζάχος και ο αναπληρωτής Πρύτανη, Μηνάς Πασχόπουλος. Δείτε εδώ αναλυτικά. 

Η Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό με στόχο να στηρίξει φοιτητές με αναπηρίες ή φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και που λόγω θέσης ή οικονομικής κατάστασης δυσκολεύονται στην πραγματοποίηση των σπουδών τους. Πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής που έχει το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα να στηρίζει τους συγκεκριμένους φοιτητές και να παρέχει υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Κεντρικής βιβλιοθήκης Γιώργος Ζάχος, η Μονάδα Προσβασιμότητας λειτουργεί καθημερινά και έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή των λεγόμενων ομιλούντων βιβλίων, βιβλία που είναι αναγνώσιμα από άτομα με προβλήματα όρασης. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού και ολοκλήρωσης της υποδομής.

Επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Προσβασιμότητας είναι ο αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μηνάς Πασχόπουλος.

Ο κ. Πασχόπουλος τόνισε στις δηλώσεις του πως πρόκειται για μια μονάδα σημαντική όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την πόλη, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου που ξεκίνησε από την προηγούμενη Πρυτανική αρχή, από την οποία υπογράφηκε και η σύμβαση του έργου.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στα άτομα με αναπηρία και στη φοιτητική μέριμνα γενικότερα, είναι πρωτοπόρο» σημείωσε ο κ. Πασχόπουλος.

Αναφερόμενος στο κομμάτι αρμοδιοτήτων του, ο κ. Πασχόπουλος ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει και άλλα έργα για να γίνει περισσότερο φιλική η Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, κατεύθυνση στην οποία οφείλουν να συνταχθούν και οι τοπικές αρχές.

 

Καταλήψεις

Ερωτηθείς ο κ. Πασχόπουλος στάθηκε απέναντι στους εστιακούς φοιτητές που πραγματοποίησαν επί διήμερο κατάληψη στις εστίες. Η κινητοποίηση έγινε από το σύλλογο των εστιακών φοιτητών και όπως τόνισε ο κ. Πασχόπουλος «δεν έχει καμία νομιμοποίηση η συγκεκριμένη κατάληψη από ομάδα 20 ατόμων που έρχεται σε αντιπαράθεση και σε αντιπαλότητα με τις πρυτανικές αρχές και τους υπόλοιπους φοιτητές για τα δικά της συμφέροντα. «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακούει το σύνολο των φοιτητών και όχι συγκεκριμένες ομάδες που εκπροσωπούν τον εαυτό τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πασχόπουλος ανέφερε πως την Τρίτη υπήρξε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το θέμα της φοιτητικής στέγης. «Ανέκαθεν η φοιτητική μέριμνα έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει μέσα στο χρονοδιαγράμματα. Μια μικρή μερίδα φοιτητών όμως έχει μια λογική που δεν αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» κατέληξε. 

Show Buttons
Hide Buttons