Μια πανέμορφη φάτνη στην Καστρίτσα

Μια πανέμορφη φάτνη στην Καστρίτσα

Για 21η συνεχόμενη χρονιά το Πολιτιστικό σωματείο της Καστρίτσας μετατρέπει μέσω του γιορτινού «στολισμού» της εποχής το φυσικό σπήλαιο στην κεντρική είσοδο του χωριού σε φάτνη του γεννηθέντος κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Μέσα στο αρχέγονο αυτό σπήλαιο που κατά το μακρύ παρελθόν χρησίμευσε σαν σημείο προφύλαξης και κάλυψης των βοσκών της Καστρίτσας, αλλά και των ποιμνίων τους από τα καιρικά φαινόμενα της κάθε εποχής (καταιγίδες και κρύο του χειμώνα, όπως και μπόρες ή καύσωνα του καλοκαιριού), τοποθετούνται οι αυτοφωτιζόμενες φιγούρες του Ιησού, της Παναγίας, του Ιωσήφ, των Μάγων όπως και του Βοσκού με το ποίμνιο τους, με τρόπο που προκαλούν εσωτερικό δέος και ηρεμία στις ψυχές των εκάστοτε περαστικών από την περιοχή αυτή.

Η ιστορία της δημιουργίας αυτής της φυσικής και όμορφης φάτνης των Ιωαννίνων ανήκει στον κ. Αριστοτέλη Κύρκο, ο οποίος το έτος 1999 κατά ένα επαγγελματικό του ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα, συνάντησε μια πανομοιότυπη φυσική φάτνη σε σπήλαιο κατά το διάβα του. Αμέσως συγκράτησε την εικόνα αυτή που του προκάλεσε εσωτερική κατάνυξη και όταν έπειτα επέστρεψε πρότεινε αμέσως στην τότε διοίκηση του Πολιτιστικού συλλόγου Καστρίτσας τη δημιουργία μιας φάτνης σαν εκείνη που συνάντησε στο ταξίδι του στην κεντρική είσοδο του χωριού του, μέσα στο φυσικό σπήλαιο της περιοχής.

Η τότε διοίκηση του συλλόγου δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την υπέροχη αυτή ιδέα και αμέσως αγοράζει (σε Δραχμές) τις εν λόγω αυτοφωτιζόμενες φιγούρες, τις οποίες και τοποθέτησε στο φυσικό αυτό σπήλαιο μαζί με προβολείς, άχυρο, αλλά και εξωτερική περίφραξη για να μη μπορούν διάφορα ζώα να προκαλέσουν κάποιου είδους ζημιά στην αναπαράσταση της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Το έτος 2017 και 2018, όπως παράλληλα και το φετινό έτος εκτός από τον τοπικό τύπο και τα τοπικά ΜΜΕ, ο ειδησεογραφικός τύπος των Αθηνών ανέφερε σε γνωστές εφημερίδες και site την ύπαρξη της «πιο όμορφης φυσικής φάτνης στην Ελλάδα» όπως συγκεκριμένα την αποκάλεσε ουκ ολίγες φορές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας σήμερα προσπαθεί να βάζει κάθε έτος και μια νέα «πινελιά» σε ότι αφορά τον στολισμό της φάτνης (όπως επίσημη τελετή φωταγώγησης, κάλαντα και ψαλμούς έξω από τη φάτνη μαζί με τη βιντεοσκόπηση αυτών, προσφορά γλυκών της εποχής και ζαχαρωτών στους περαστικούς, στολισμός του περιφραγμένου χώρου με χιονάνθρωπους και λοιπές εορτινές φιγούρες – στολίδια, προβολή στα ΜΜΕ του σημείου αυτού, κτλ.) και με τον τρόπο αυτό να διατηρεί το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υψηλό για να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στον μικρό σωτήρα Χριστό μας.

Αξίζει όσοι δεν έχετε επισκεφθεί το σημείο να πάτε και να απολαύσετε τα όσα προαναφέρθηκαν… αλλά και όσοι ήδη έχετε πάει επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τη σπηλιά του μικρού Χριστού στην Καστρίτσα Ιωαννίνων, για να νοιώσετε στο έπακρο το πνεύμα των ημερών και να απολαύσετε με τους αγαπημένους σας μια πραγματική Χριστουγεννιάτικη εικόνα που θα σας εισάγει για τα καλά στο θείο πνεύμα των Χριστουγέννων.

  

Show Buttons
Hide Buttons