Μια περίεργη υπόθεση, μετά από καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ… Στο μάτι του κυκλώνα η διοίκηση του ΕΚΑΒ Ηπείρου

Μια περίεργη υπόθεση, μετά από καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ… Στο μάτι του κυκλώνα η διοίκηση του ΕΚΑΒ Ηπείρου

«Στα τάρταρα η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα που βουλιάζει από τουρισμό. Εκχωρούν τις διακομιδές στα ιδιωτικά ασθενοφόρα με τη βούλα του ΕΚΑΒ με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επιβαρύνοντας οικονομικά τους ασθενείς».

Αυτό καταγγέλλει μεταξύ άλλων σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ για τα ασθενοφόρα.

Στο νησί της Κέρκυρας συγκεκριμένα, επιχειρούν δύο ασθενοφόρα αντί για πέντε σε κάθε βάρδια που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και του πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί.

Τι λύση βρήκαν οι Διοικούντες του ΕΚΑΒ να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών; Ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή. Άκρως παράνομη πράξη με την συνέργεια της Διοίκησης του ΕΚΑΒ.

«Με τη σφραγίδα της Διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας ιδιωτικοποιούνται οι διακομιδές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία και ειδικά των ανήμπορων ανθρώπων» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και οι βολές αγγίζουν τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου του ΕΚΑΒ όπου όπως καταγγέλλεται, δεν ισχύουν οι νόμοι… Με εσωτερικά έγγραφα, παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα.

Αναφέρει σχετικά το έγγραφο: «Σε περίπτωση αδυναμίας για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επικοινωνούμε με τους οδηγούς των παραπάνω κλινικών, οι οποίοι δύναται προαιρετικά να εξυπηρετήσουν το περιστατικό (και το ΕΚΑΒ) ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΟΠΩΣ: ΑΝΑΚΟΠΕΣ, ΤΡΟΧAΙΟ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ». Το ίδιο το έγγραφο είναι σε γνώση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας από τις 4/6/2018.

«Όταν το ίδιο το ΕΚΑΒ συνεργάζεται και προωθεί στον «ιδιώτη» την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών έχουμε εκ των έσω αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας (ιδιωτικοποίηση του συστήματος)» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως η Κέρκυρα έχει αφεθεί στην τύχη της και μόνο 2 ασθενοφόρα επιχειρούν σε καθημερινή βάση σε ένα από τα πιο τουριστικά και πολυπληθή νησιά της χώρας.

 

Η απάντηση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού, αφήνει έκθετο τον προϊστάμενο Βασίλη Παπαδιώτη και ζητά να αποδοθούν ευθύνες για την ανακοίνωση στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων που προτρέπει στην εμπλοκή ιδιωτικών ασθενοφόρων όταν το ΕΚΑΒ αδυνατεί να καλύψει ορισμένα περισταστικά.

«Δεν υπάρχει και ούτε μπορούσε ποτέ να υπάρξει επί της παρούσας κυβέρνησης κάποια εντολή από διευθυντή Τομέα ΕΚΑΒ ή από την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ ή από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα του υπουργείου, που να επιχειρεί να καλύψει κενά του συστήματος με την εκούσια αρωγή ιδιωτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως υπογραμμίζεται «η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν εδώ και χρόνια αναρτημένη στον επιχειρησιακό τομέα του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και μεταφέρθηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα έγγραφα του τομέα κατά τη μεταφορά του Επιχειρησιακού Κέντρου στα Ιωάννινα. Η ανακοίνωση που βρέθηκε αναρτημένη στα Ιωάννινα δεν φέρει καμία υπογραφή, έχει ήδη αποκαθηλωθεί από το Ε.Κ. Ιωαννίνων του ΕΚΑΒ».

Show Buttons
Hide Buttons