Μια περιβαλλοντική δομή, με τις… ευλογίες της Εκκλησίας

Μια περιβαλλοντική δομή, με τις… ευλογίες της Εκκλησίας

Την τελετή έναρξης λειτουργίας του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων» ευλόγησε ο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το πρωί της Τετάρτης, στην παραλίμνιο περιοχή, όπου βρίσκεται η νέα περιβαλλοντική δομή της Μητρόπολης Ιωαννίνων. 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο. Επίσης στην τελετή παρέστησαν ο Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Να αναφερθεί ότι η τελετή διοργανώθηκε από την Ι.Μ. Ιωαννίνων, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

 

Ιερές «βολές» από τον Αρχιεπίσκοπο

Να κόψει το βήχα σε κάθε φωνή που επιχειρεί να γίνει «παράγοντας» αντιπολίτευσης εντός της Ιεραρχίας έκανε λόγο από τα Γιάννενα ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε μια τοποθέτηση με αρκετές αιχμές κατά των αμφισβητιών του εντός της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε »Πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν κάτι πιο χρήσιμο. Δηλαδή και το περιβάλλον να γίνει καθαρό, αλλά και αυτά τα άχρηστα πράγματα να γίνουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος».

»Τα τάλαντα, τα χαρίσματα, δίνονται σε όλους τους ανθρώπους, αλλού δίνονται δύο, αλλού πέντε, αλλού ένα. Όλοι όμως έχουμε υποχρέωση αυτά τα τάλαντα να τα αναπτύξουμε. Εδώ δεν μας λέει τι είναι αυτή η ανάπτυξη, μας δίνει μία δυνατότητα ώστε ο καθένας να μπορέσει να απλώσει τα φτερά του μέχρι εκεί που μπορεί» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος συμπλήρωσε: »Θα υπάρξουν πάντα άνθρωποι οι οποίοι τα θεωρούν περιττά αυτά τα πράγματα. Σε αυτούς έχουμε την δυνατότητα να τους πούμε δυο λόγια και να τους προσκαλέσουμε να ‘ρθουν και αυτοί. Αλλά πάντοτε αυτή η κατηγορία των ανθρώπων βρίσκει τα δικά της επιχειρήματα και πολλές φορές τα δίνουν και με ιερό χιτώνα. Εκεί λοιπόν λέει, «μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού». Αφήστε τους, αυτοί θα συνεχίσουνε το έργο τους, είτε στην κοινότητα είναι, είτε στην Περιφέρεια είναι ή οπουδήποτε αλλού τους έχει τάξη η κοινωνία, θα έχουν τα δικά τους τα σχόλια. Και μέσα στην Εκκλησία; Και μεσ’ την Εκκλησία. Επομένως, Άγιε Ιωαννίνων, κ. Διευθυντά, εσείς το έργο σας. Προχωρείτε. Κι αν έχετε διαβάσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο, όταν έχετε ένα ωραίο έργο, «τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαυγίζουν τα σκυλιά»».

 

Χαιρετισμοί

»Με πολύ συγκίνηση ερχόμαστε να ευλογήσουμε με τις ευχές του Μακαριωτάτου τον χώρο αυτό» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων πρόσθεσε: »Αυτό που αρχίζει σήμερα σε αυτό τον χώρο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που θα αφορά το περιβάλλον, με δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης, ανακύκλωσης αλλά όμως ταυτόχρονα και με παραγωγικές δράσεις, που θα αφορούν το περιβάλλον, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων αλλά και από όλοι την Ελλάδα».

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωστής Δήμτσας τόνισε ότι είναι σημαντική προτεραιότητα η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας.

»Ως αποτέλεσμα σε μία διαδικασία που όλοι κερδίζουν θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον εμπερίστατο άνθρωπο, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τον προσφερόμενο ανταποδοτικό κίνητρο θα μας επιτρέψουν να ενδυναμώσουμε ακόμα παραπάνω το φιλανθρωπικό μας έργο» συμπλήρωσε ο κ. Δήμτσας.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων μετέβησαν στο χώρο ζύγισης των υλικών συσκευασίας, στην προσπάθεια που έγινε για την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες.

(Πηγή www.romfea.gr)

Show Buttons
Hide Buttons