Μια προεδρική επίσκεψη από τα παλιά…

Μια προεδρική επίσκεψη από τα παλιά…

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ήπειρο, είχε κάτι από τα παλιά…

Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι Υπουργοί επισκέπτονταν την περιφέρεια της χώρας, προετοιμασμένοι να ανακοινώσουν πράγματα για τον κάθε τόπο και όντας ενημερωμένοι για τα προβλήματά του. Ότι δηλαδή ακριβώς, δε συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της αντισυμβατικής «κανονικότητας» του ΣΥΡΙΖΑ: ο μεν πρωθυπουργός όποτε βρέθηκε στην Ήπειρο, αράδιασε μόνο ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις, οι δε Υπουργοί του είναι από ανενημέρωτοι έως άσχετοι με τον τόπο που επισκέπτονται και τα προβλήματά του.

Είχα χρόνια να ακούσω από έναν πολιτικό να μιλά με συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις, για την Ήπειρο.

Ιδού τι έκανε και τι δεν έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ:

  • Δεν ήλθε σα μπάχαλος αρχηγός της αντιπολίτευσης που θα υποσχεθεί λαϊκίστικα να καταργήσει ό,τι έκαναν οι νυν κυβερνώντες. Ακόμα και το κακό νομοθέτημα της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που δεν ψήφισε η ΝΔ, δεν είπε ότι θα το καταργήσει. Προφανώς δε μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα, η ζημιά που επιφέρει ένας… με μη αντιστρέψιμα αποτελέσματα νόμος.
  • Δεν έταξε τρένο, δε θα μπορούσε άλλωστε, μιας και πριν από μερικές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε έργο «φαραωνικό» τη σιδηροδρομική Εγνατία. Έταξε όμως, έργα εγγειοβελτιωτικά για τον κάμπο της Άρτας που «διψά»… από καλή διαχείριση του άφθονου νερού της περιοχής. Αν εννοεί τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, οφείλει να προχωρήσει τέτοια έργα, σε κάθε περιοχή.
  • Προανήγγειλε ένα πρόγραμμα στήριξης των ορεινών Δήμων, κατ’ αντιστοιχία ενός άλλου προγράμματος για τους νησιωτικούς Δήμους. Δήλωσε γνώστης των βουνών της Ηπείρου, από τα 14 χρόνια του, όταν περπάτησε τα βουνά της Ηπείρου με την ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε μία εκδρομή με σκηνές, η οποία σε δύο εβδομάδες διέτρεξε όλα τα βουνά της Ηπείρου, από το Βίκο, μέχρι το Σμόλικα. «Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ήπειρο» ήταν μια αποστροφή του κ. Μητσοτάκη που ίσως, πέρασε απαρατήρητη… σε μια συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας. Δεν είπε τις γνωστές αοριστολογίες των πολιτικών για συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανάπτυξη, κτλ.
  • Υποσχέθηκε την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες της Ηπείρου, μέσα από την καλύτερη λειτουργία της ΕΛΑΣ. Αυτή βέβαια, είναι μια υπόσχεση δύσκολα υλοποιήσιμη, αν η πολιτική βούληση δεν συνοδευτεί από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και από εξοπλισμό. Και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αντιμετωπίζουν την περιφέρεια, ως μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Είναι ασφαλώς άγνωστο τι από τα παραπάνω θα υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός αλλά σήμερα, τον κρίνω ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons