Μια υπόθεση δημόσιου συμφέροντος: Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε για τα led

Μια υπόθεση δημόσιου συμφέροντος: Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε για τα led

Μετά την προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου για την επαναδημοπράτηση των έργων για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του οδικού και αστικού φωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, με τροποποίηση των αρχικών όρων της διακήρυξης, σύμφωνα με τις ακυρωτικές αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, έπεται η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη μεθαύριο Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 13:00 μ.μ. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση των όρων διακήρυξης του ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών». Εισηγητής θα είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάββας.

Πρόκειται για ένα έργο του Δήμου Ιωαννιτών που απασχολεί την πόλη, δύο ολόκληρα χρόνια τώρα. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, με μόλις δέκα ημερών νέα διοίκηση στο Δήμο Ιωαννιτών, όταν η Οικονομική Επιτροπή ακύρωσε με κατά πλειοψηφία απόφαση, το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή, δρομολογώντας την υλοποίηση αντικατάστασης του συνόλου και όχι μέρους του οδοφωτισμού του Καλλικρατικού μας Δήμου, μέσω του προγράμματος ELENA που είχε καταφέρει να εγκρίνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Στο πρόγραμμα αυτό θυμίζουμε, δε μπήκε ποτέ ο Δήμος Αρταίων, μπήκε και βγήκε… ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μπήκε, βγήκε και ξαναμπήκε ο Δήμος Πρέβεζας, δεν μπήκε στην αρχή αλλά με την αλλαγή διοίκησης το 2019, ο Δήμος Ιωαννιτών… Απ’ ότι μάλιστα αποδείχτηκε στην πορεία, αυτό ήταν μια συμφωνία… κυρίων, μεταξύ Καχριμάνη και Ελισάφ, μετά την εκλογική νίκη του δεύτερου, το Μάιο του 2019, με την οποία δέσμευσε την πόλη μη έχων ακόμα το δικαίωμα θεσμικά.

 

Δύο χρόνια μετά…

Κι ενώ δύο χρόνια μετά, η πόλη είναι βέβαιο πως με το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και όχι από ιδίους πόρους, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, θα είχε ήδη αλλάξει μερικές χιλιάδες λαμπτήρες και θα είχε πετύχει μια πρώτη εξοικονόμηση χρημάτων από την ενεργειακή απόδοση του σύγχρονου οδοφωτισμού με τεχνολογία led, με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να περιμένει έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον για να τρέξουν οι διαδικασίες και ο στόχος της έναρξης υλοποίησης του έργου στις μέρες της παρούσας δημοτικής αρχής, φαντάζει δύσκολα εφικτός.

Η πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι οι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά ανταποδοτικά τέλη, χρεώνεται αφενός στη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ που πήρε την απόφαση να προσδεθεί ο Δήμος στο… άρμα της Περιφέρειας Ηπείρου και αφετέρου, στην Περιφερειακή Αρχή του Αλέκου Καχριμάνη, για τους ατυχείς χειρισμούς της επί του σύνθετου τεχνικο-οικονομικού μοντέλου της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που επελέγη για τα δύο έργα led των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας

 

Από τη σιωπή… στο στρίμωγμα 

Από τις 24 Μαρτίου 2021 όταν η δημοσιοποιήθηκε η ακυρωτική απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για τα δύο έργα led της Περιφέρειας Ηπείρου – κατεβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση – η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ επέλεξαν τη σιωπή, κάθε φορά που τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Σα να μην τους αφορούσε η αρνητική εξέλιξη, κάθε φορά που ρωτήθηκε ο Δήμαρχος παρέπεμπε στην Περιφέρεια Ηπείρου και αυτή η διάσταση του να αποφασίζουν άλλοι για σένα, προκειμένου για ένα τόσο σοβαρό έργο που καθορίζει την καθημερινότητα των δημοτών σου, είναι ίσως η… τραγικότερη της επιλογής να ανατεθεί το έργο των led στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Μεθαύριο, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών που θα συζητήσει για πολλοστή φορά το έργο των led και που θα εγκρίνει για δεύτερη φορά τους όρους διακήρυξης του ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών καλείται να επιδείξει ολύμπια ψυχραιμία στο… «ξύλο» που θα φάει από την αντιπολίτευση – αντί του Δημάρχου ίσως που είναι ο κύριος πολιτικά υπεύθυνος…

Ό,τι και να ειπωθεί από την αντιπολίτευση ωστόσο, με την τροπή που πήρε το θέμα τους τελευταίους μήνες, δεν αρκούν οι όποιες απαντήσεις θα είναι σε θέση να δώσει μεθαύριο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ή και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση αυτή οφείλουν να είναι παρόντες ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, όπως ήταν παρών και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το Μάιο του 2020, όταν εγκρίθηκε η σύναψη της σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και η νομική σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Γεωργία Τατάγια. Η εταιρεία TREK Consulting στην οποία ανήκει ο κ. Παπαπολύζος ανέλαβε να διορθώσει τα σημεία τα οποία η ΑΕΠΠ έκρινε ως «μη νόμιμα» και τα οποία συμπυκνώνονται σε δύο βασικά επιχειρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής: πρώτον, ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά στην περιγραφή του φυσικού αντικειμένου του έργου, κάτι που επεσήμανε και η Τ. Καλογιάννη και δεύτερον, προβλέψεις που μειώνουν τον ανταγωνισμό, αυτό που λέμε δηλαδή, «φωτογραφικές» διατάξεις – η ΑΕΠΠ χαρακτηρίζει συγκεκριμένα τους κριθέντες όρους ως «μη νόμιμους» και ως «περιορίζοντες αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό»

 

Ποιοι πρέπει να είναι;

Μέσα το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο στο οποίο μεθοδεύουν τις διαδικασίες για μια ακόμα φορά, Καχριμάνης και Ελισάφ – ο μεν πρώτος έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης (!) το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Παρασκευής, ο δε δεύτερος το φέρνει στην Οικονομική Επιτροπή τρεις μέρες αργότερα (!) – δεν υπάρχει προφανώς η δυνατότητα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να διαπιστώσουν αν θεραπεύτηκαν οι τεχνικές περιγραφές και αν προστέθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έλειπαν από την πρώτη διακήρυξη. Είναι δεδομένο ούτως ή άλλως, πως η δημοτική αρχή ακολούθησε από την αρχή fast track και… ημι-διαφανείς αν όχι αδιαφανείς διαδικασίες στην έγκριση του έργου, με την επίκληση της άγνοιας της βασικής ουσίας του που άλλοι έφτιαξαν για εκείνη… Γι’ αυτό απαιτείται να είναι παρών μεθαύριο ο κ. Παπαπολύζος, προκειμένου να εξηγήσει τι έλειπε από την αρχική διακήρυξη και αν αυτά που έλειπαν, προστέθηκαν…   

Η… κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Παπαπολύζου με την… πληθωρική στην παρουσία της στα τοπικά δημόσια πράγματα εσχάτως, νομικό κ. Τατάγια, θα έλυνε τις διαφορές μεταξύ των δύο αλλά και θα απαντούσε στις σοβαρές καταγγελίες που διατύπωσε η δεύτερη έναντι του πρώτου, όταν απευθύνθηκε στο pbnews.gr με καταγγελία – διαμαρτυρία της προς εμάς – εδώ ολόκληρη η επιστολή της δικηγόρου. Σε σημείο της επιστολής της η δικηγόρος λέει για παράδειγμα: «Αναφορικά με τα τεχνικά και ιδίως όσον αφορά τις μελέτες που κρίθηκαν ελλιπείς, δεν τις εκπόνησα εγώ. Αντιθέτως εγώ είχα επισημάνει ελλείψεις τους αλλά ο Τεχνικός Σύμβουλος ενέμεινε στην πληρότητά τους…».

Θυμίζω δηλαδή εδώ πως η κ. Τατάγια κατονόμασε τον Τεχνικό Σύμβουλο ως τον αποκλειστικά υπεύθυνο για την ακύρωση του διαγωνισμού των led από την ΑΕΠΠ – καίτοι η ίδια εταιρεία κλήθηκε στη συνέχεια από τον Περιφερειάρχη να διορθώσει τη μελέτη και τη διακήρυξη (!) – και ακόμα χειρότερα, στην επιστολή της προς το site μας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στα παραδοτέα του Τεχνικού Συμβούλου «είχαν παρεισφρήσει όροι που δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον»… Η νομικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ηπείρου με απλά λόγια, κατήγγειλε τον Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας που έφτιαξε έναν περίπου… στημένο διαγωνισμό! Ο Εισαγγελέας δεν άκουσε, το αυτί κανενός τοπικού άρχοντα δεν ίδρωσε και η δημοτική αρχή Ελισάφ… πάει παρακάτω.  

Όλα αυτά δεν πρέπει να τεθούν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών μεθαύριο; Το… έρμο το δημόσιο συμφέρον ποιος θα το διαφυλάξει, τη στιγμή που ένας εκ των πρωταγωνιστών «κραυγάζει» ότι παραβιάζεται; 

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons