Μουσείο Ψηφιδωτού του Γιάννη Κολέφα στην Πωγωνιανή

Μουσείο Ψηφιδωτού του Γιάννη Κολέφα στην Πωγωνιανή

Τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ψηφιδογραφίας και Εκθετηρίου Έργων των Γιάννη και Νίκου Κολέφα στην ακριτική Πωγωνιανή, θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 19:00 μ.μ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πωγωνίου και τον Φιλεκπαιδευτικό – Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πωγωνιανής «Η Πρόοδος».

Πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό χώρο, τόπο φιλοξενίας έργων ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που δε ζει σήμερα, καταγόμενου από την περιοχή.

 

Ποιος ήταν ο Γιάννης Κολέφας

Με ατομικές, ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, αλλά και δημοσιεύσεις για την τεχνική και την αποκατάσταση του ψηφιδωτού, ο Γιάννης Κολέφας με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα.

Γεννημένος το 1927 στο χωριό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου στην Ήπειρο, ο Γιάννης Κολέφας αποφοιτά από το εργαστήριο ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη.

Με υποτροφία της Ιταλικής κυβέρνησης σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ραβέννας, στη ζωγραφική και στην τεχνική και αποκατάσταση των ψηφιδωτών.

Το 1965 διορίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την συντήρηση και διάσωση των Βυζαντινών ψηφιδωτών που βρίσκονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διδάσκει στη Σχολή Συντηρητών του Βυζαντινού Μουσείου και το 1974 διορίζεται καθηγητής ψηφιδωτού στην Α.Σ.Κ.Τ.

Πέθανε το 1986.

Show Buttons
Hide Buttons