Μπερδέματα και αμφιλεγόμενες απαντήσεις για το έργο που γκρεμίστηκε στο Σαρακήνικο

Μπερδέματα και αμφιλεγόμενες απαντήσεις για το έργο που γκρεμίστηκε στο Σαρακήνικο

Γεωλογική μελέτη έχει διαταχθεί για την διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες γκρεμίστηκε ο τοίχος αντιστήριξης στο δρόμο κοντά στο Σαρακήνικο του Δήμου Πάργας, σε ένα έργο που εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση – κατασκευή συρματοκιβωτίων στην περιοχή Σαρακήνικου και Αγίας Παρασκευής για αντιμετώπιση κατολίσθησης» (ωστόσο η κατολίσθηση συνέβη και στο έργο αντιστήριξης της κατολισθαίνουσας περιοχής…).

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε στην Περιφερειακή αρχή με ερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Παύλος Φραγκούλης ζητώντας να μάθει αν η γεωλογική μελέτη έβγαλε αποτέλεσμα και με ποιο τρόπο θα πληρωθεί το έργο, τη δεύτερη φορά… (το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 74.400,00 ευρώ με ΦΠΑ, σε βάρος των πιστώσεων του έργου της ΣΑΕΠ 830 και κατακυρώθηκε στην εργοληπτική επιχείρηση «ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.», με ποσοστό έκπτωσης 46,00% και ποσό προσφοράς 32.400,00 € (χωρίς Φ.Π.Α.) και 40.176,00 € με ΦΠΑ).

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεν έμεινε μόνο στην κάλυψη του υπηρεσιακού παράγοντα που βρέθηκε στο στόχαστρο της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» μετά το περιστατικό της καταστροφής, όπως έκανε απαντώντας μετά το γεγονός στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά έδωσε και λεπτομέρειες για το έργο, λέγοντας ότι είναι υποέργου ενός μεγαλύτερου έργου του Δήμου Πάργας, στο οποίο μπήκε η Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση, έγινε δημοπρασία – με συνοπτικό διαγωνισμό αλλά αυτό δεν το τόνισε ο Περιφερειάρχης… (δείτε εδώ το πρακτικό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, στη σελίδα 7) και επεσήμανε επίσης πως η υπηρεσία της Περιφέρειας διαφωνούσε με τις παρεμβάσεις αυτές και πως ο ίδιος δεν έχει και τις καλύτερες διαθέσεις για τους συγκεκριμένους αναδόχους, οι οποίοι εμπλέκονται μέσω του αρμόδιου Υπουργείου και στα έργα αποκατάστασης των υποδομών στο Καναλάκι, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Μαρτίου του 2020.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Καχριμάνη για το εν λόγω θέμα έχει ως εξής:

«Δεν είναι δικός μας δρόμος, με προγραμματική σύμβαση έγινε με το Δήμο Πάργας, έγινε δημοπρασία, ο ανάδοχος έκανε κάποιες εργασίες που θεώρησε ότι θα τον βοηθήσουν από εκεί και πάνω για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η υπηρεσία διαφωνούσε.

Ο ανάδοχος έστειλε ένα χαρτί και λέει ότι ήταν ακραία τα φαινόμενα και γι’ αυτό έπεσε το επάνω κομμάτι που διαφωνούσε η διευθύνουσα υπηρεσία. Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε γεωτρήσεις για να ξέρουμε ακριβώς τι ήταν η αιτία που έπεσε, είναι αργιλικό το απάνω κομμάτι μέχρι τα 13 μέτρα και θα μας πουν οι γεωλόγοι και οι ειδικοί τι έφταιξε και έπεσε. Σύντομα θα ξέρουμε και θα έχουμε έκθεση.

Από πού θα αντιμετωπιστεί: ο μεν ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί για το απάνω κομμάτι, είχε διαφωνήσει με την υπηρεσία, η δημοπρασία ήταν ανοιχτή, το «χτύπησε» το έργο, το θέμα είναι ότι εγώ δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με τους αναδόχους αυτού του έργου. Έχουν πάρει και στο Καναλάκι μέσω του Υπουργείου, την αποκατάσταση, δεν βλέπω να είναι τόσο να καταλαβαίνουν τα πράγματα των εκτάκτων αναγκών, αυτή την αίσθηση μου δίνουν, και επίσης θέλουν να πληρωθούν και αυτό που δεν έχει πληρωθεί. Όλα τα άλλα θα τα λύσουμε, υπάρχουν κανόνες για τα δημόσια έργα και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι από πλευράς υπηρεσίας.

Βλέπω όμως, ονόματα επιβλεπόντων που δεν είχαν καμία σχέση με το έργο και να ψάχνουμε γωνία στο τάλιρο, σε τόσα έργα που εκτελούνται να βρούμε ένα που χάλασε.

Ούτε καν ήταν επιβλέποντας και ούτε είχε σχέση, τώρα τον έστειλα γιατί δημιουργήθηκε το θέμα».

 

Δεν πληρώθηκε

Συνηθίζει πολλές φορές να μπλέκει τα πράγματα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ιδίως όταν στριμώχνεται…

Δεν αποκλείεται να έφταιγε η κούραση που επικαλέστηκε κάποια στιγμή στην σημερινή συνεδρίαση, όταν κόλλησε σε δυο απλές λέξεις που ήθελε να πει… Συμβαίνουν αυτά.

Ανάμεσα στα όσα άλλα αμφιλεγόμενα ωστόσο είπε για το συγκεκριμένο έργο – φιάσκο της Περιφέρειας Ηπείρου, διέκρινε «πάνω και κάτω κομμάτι»… Το μοίρασε λοιπόν στη μέση και ισχυρίστηκε πως το ένα κομμάτι έχει πληρωθεί στον ανάδοχο και το άλλο όχι. Τα στοιχεία ωστόσο τον διαψεύδουν παταγωδώς…

Το έργο σύμφωνα με την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού, κοστίζει συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ , 40.176 ευρώ.

38.149,18 ευρώ είναι το άθροισμα των δύο ενταλμάτων πληρωμής στην ανάδοχο εταιρεία για το επίμαχο έργο που υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη το Μάρτιο (εδώ) και τον Ιούνιο (εδώ) του 2020. Δεν έχει εισπράξει ο ανάδοχος ακόμα τα χρήματα που του ενέκρινε ο ίδιος ή δεν είπε αλήθειες σήμερα ο Περιφερειάρχης;

Show Buttons
Hide Buttons