Μπλεξίματα… για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές

Μπλεξίματα… για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές

«Βραχυκύκλωμα» αν μη τι άλλο πρέπει να προκαλεί στην τοπική ΔΑΚΕ των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η στάση της κεντρικής ΔΑΚΕ έναντι των προβλημάτων από τη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως, έναντι των μαθητικών καταλήψεων.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διπλοβάρδια σχολείων ή εκ περιτροπής λειτουργία με παράλληλη μείωση μαθητών ανά τάξη, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η ΔΑΚΕ, σε ανακοίνωση της κάνει τις εξής προτάσεις:

•    Εκτιμούμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους καθηγητές και στους μαθητές.

•    Πιστεύουμε ότι, εφόσον δεν είναι δυνατή η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μία βάρδια με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο των δύο κύκλων (πρωί, απόγευμα) ή της εκ περιτροπής προσέλευσης των τμημάτων (μέρα παρά μέρα).

•    Θεωρούμε αναγκαίο να γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού δυναμικού.

•    Επιβάλλεται να γίνει πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες) εκεί, όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Όσον αφορά τις μαθητικές καταλήψεις η ΔΑΚΕ Καθηγητών, η συνδικαλιστική παράταξη δηλαδή που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα λέει τα εξής:

  • Κατανοεί τις ανησυχίες μερίδας μαθητών, καθηγητών και γονέων.
  • Ωστόσο, θεωρεί  ότι η τακτική των καταλήψεων δε λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Πάγια αρχή της παράταξής μας ήταν ο διάλογος εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανοιχτά σχολεία», τονίζει η ΔΑΚΕ και υπογραμμίζει: «Όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατανόησε τον αγώνα των  μαθητών, αλλά στάθηκε αντίθετη στην τακτική των καταλήψεων τότε, έτσι και τώρα η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι οι καταλήψεις δε βοηθούν στη επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και δε μας βρίσκουν σύμφωνους».

 

Τι λέει η τοπική ΔΑΚΕ;

Πόσο αυτή η τοποθέτηση της κεντρικής ΔΑΚΕ τώρα, συμβαδίζει με τη στάση της ΔΑΚΕ Ιωαννίνων των εκπαιδευτικών ΔΕ Εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα. Η ΔΑΚΕ είναι η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και τους τελευταίους μήνες το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών δείχνει ιδιαίτερη αγωνιστικότητα έναντι των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, όπως συνέβη και με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, για τη στήριξη του σημερινού συλλαλητηρίου των καταληψιών μαθητών

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, δεν έκανε εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κατά τη σημερινή κινητοποίηση. 

 

Νέο «χτύπημα»

Με νεότερη ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καλεί σε νέα στάση εργασίας αύριο Παρασκευή, και ζητά τη στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων γιατί το Υπουργείο ζητάει από τους διευθυντές των σχολείων με την Υπουργική Απόφαση 131451/ΓΔ4 να βάζουν απουσίες σε όσους μαθητές δε συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. «Αδιαφορεί για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά που δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (30% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και όχι μόνο δεν τους τον παρείχε παρά τις ψευδείς εξαγγελίες αλλά τους τιμωρεί για τη φτώχεια τους με απουσίες».

Show Buttons
Hide Buttons