Μπροστά στην κάλυψη με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα Γιάννενα

Μπροστά στην κάλυψη με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα Γιάννενα

Με καθυστερήσεις, αργό ρυθμό και αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια, προχωρά μέχρι σήμερα, το στήσιμο του θεσμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας την αυτοκριτική του για την υλοποίηση μιας όντως, σημαντικής μεταρρύθμισης, στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Με την ευκαιρία της έναρξης του 1oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποιότητας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία που φιλοξενείται την Παρασκευή και το Σάββατο, στα Γιάννενα, από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Π.Γ.Ν.Ι και του Γ.Ν.Ι «Γ. Χατζηκώστα», έδωσαν το «παρών» ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Νικολόπουλος.

Σε δηλώσεις τους οι δύο άνδρες τόνισαν ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που προχωρά, όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελε πάντως, και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.

Στην Ελλάδα σήμερα, λειτουργούν 100 ΤΟΜΥ, και όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννόπουλος, «δεν είναι ο στόχος που θα θέλαμε, όμως το εγχείρημα επιδιώκει να εμπεδώσει μια διαφορετική φιλοσοφία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και τα πρώτα βήματα είναι δύσκολα. Πάντως, έχουν γίνει σοβαρά βήματα και παραμένει η ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ολοκλήρωσης στελέχωσης των ΤΟΜΥ με προσωπικό και αφετέρου, και της ενημέρωσης του κόσμου, προκειμένου να καταλάβει τη σημασία να έχει ο καθένας, οικογενειακό γιατρό αναφοράς«.

 

Τα Γιάννενα είναι μπροστά

Ο Τάκης Νικολόπουλος από την πλευρά του, τόνισε πως τα Γιάννενα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα από πλευράς κάλυψης με ΤΟΜΥ. Παρά τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζονται με διαφορά σχεδόν ενός χρόνου, ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται, αν τηρηθούν τα όσα είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Στα πρώην ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών, στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα, μπήκε ο εργολάβος και μέσα στο μήνα θα μεταφερθεί εκεί, η 2η ΤΟΜΥ που συστεγάζεται με την 1η, εδώ και ένα χρόνο. Από την άλλη, επιλύονται τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια στους Αμπελόκηπους, στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί η 5η ΤΟΜΥ και βγήκε στον αέρα, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κτίριο σε Καρδαμίτσια – Σεισμόπληκτα για την 6η ΤΟΜΥ.

Την Πέμπτη, συμπληρώθηκαν οι θέσεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό και η εμβέλεια στην κάλυψη των μονάδων διευρύνεται. Υπάρχει πάντα η ανοιχτή πλατφόρμα για την ένταξη παθολόγων και γενικών ιατρών ιδιωτών στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ώστε να καλυφθεί και το εναπομείναν τμήμα του πληθυσμού που μένει σήμερα ακάλυπτο. Το ενδιαφέρον των ιδιωτών δεν είναι όσο θα χρειαζόταν, παραδέχτηκε ο κ. Νικολόπουλος. Οι πολίτες ζητούν να εγγραφούν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

«Το 2019 θα μας βρει πλήρως έτοιμους στο θέμα των ΤΟΜΥ» σημείωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

 

Και προσλήψεις

Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων στις μονάδες της δημόσιας υγείας, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες υποκατάστασης των κενών με μη μόνιμο προσωπικό, όμως τώρα έρχονται 1.200 μόνιμες προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού που θα προστεθούν στις 2.000 θέσεις γιατρών για τους οποίους έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της κρίσης του διορισμού. Όμως δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά, παραδέχτηκε και ανέφερε πως για τα επόμενα 5 χρόνια υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων που θα καλύπτει τις νέες συνταξιοδοτήσεις αλλά και τα κενά που προέκυψαν από το 2010 και μετά 2016.

Show Buttons
Hide Buttons