Μ. Ελισάφ εφ’ όλης της ύλης: Στόχος ζωής, δεσμεύσεις, «αν» και προγραμματική προϋπόθεση συνδιοίκησης

Μ. Ελισάφ εφ’ όλης της ύλης: Στόχος ζωής, δεσμεύσεις, «αν» και προγραμματική προϋπόθεση συνδιοίκησης

Ο επισκέπτης που θα βρίσκονταν τυχαία στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων το βράδυ της Τρίτης, ανάμεσα σε πολύ κόσμο, στεκόμενος απέναντι σε μια εξέδρα, με πάνω της έναν ασπρομάλλη κύριο, με μαύρα γυαλιά να εκφωνεί πολιτική ομιλία… ενδεχομένως και να τον ψήφιζε αν μπορούσε… στις 26 Μαΐου…

Η ομιλία του Μωυσή Ελισάφ, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» το βράδυ της Τρίτης, ήταν όπως και οι προηγούμενες ομιλίες του ίδιου υποψήφιου Δημάρχου, από τα πληρέστερα και ακριβή πολιτικά κείμενα που είτε διαβάστηκαν είτε δημοσιεύτηκαν, σε αυτή την προεκλογική περίοδο του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί με την αποψινή ομιλία του, ο Μωυσής Ελισάφ είπε όσα έπρεπε να πει… προκειμένου να πείσει τους αναποφάσιστους αλλά θετικά διακείμενους απέναντί του, ψηφοφόρους, να τον ψηφίσουν για Δήμαρχο στις 26 Μάη.

Και αν η προηγούμενη μεγάλη εκδήλωση της ίδιας παράταξης στις αρχές Απρίλη, μπορεί και να άλλαξε τις ισορροπίες των εκλογών ή έστω, αποτέλεσε ένα εφαλτήριο καλύτερης συνέχειας για τη νέα αυτή παράταξη, η αποψινή παρουσία του κόσμου, μικρή ή μεγάλη, στο χώρο της κεντρικής πλατείας, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Τα προγράμματα κατατέθηκαν, οι προτάσεις διατυπώθηκαν, οι συμπεριφορές αξιολογούνται αλλά οι χαρακτήρες και οι προσωπικότητες είναι γνωστά. Επομένως είναι ορισμένα νοήματα και μηνύματα αυτά που μπορεί να διαδραματίσουν τον όποιο τελευταίο ρόλο στην κρίση των πολιτών. Κι αυτό το στόχο υπηρέτησε η αποψινή ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου.

Κατ’ αρχάς, είδαμε έναν Ελισάφ που δεν ήταν αιχμηρός σχεδόν καθόλου απέναντι στη απερχόμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

Στις πρώτες του κουβέντες, τόνισε άλλωστε πως «Οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι υποκατάστατο πολεμικής σύγκρουσης. Κάθε πολεμική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Η παράταξή μας απεκδύεται μια παρόμοια διαδικασία, τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επί των προβλημάτων μας» – την ιδέα αυτή υποστηρίζει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο Νίκος Γκόντας.

Το «Μαζί», προεκλογικό hashtag της παράταξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεκμηριώθηκε επίσης. «Διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων προς την κατεύθυνση του συμφέροντος των περισσότερων, των «πλειόνων» όπως έλεγε ο Αριστοτέλης» ήταν μια από τις σχετικές ατάκες.

Το «Νέα Εποχή» του ονόματος της παράταξης επεξηγήθηκε αρκετά. «Νέα στις ιδέες. Νέα στην κοινωνική σύνθεση. Νέα στη σχέση μας με τους δημότες» τόνισε ο κ. Ελισάφ κάνοντας την αυτοπαρουσίαση της παράταξης. «Νέα Εποχή είναι εκεί όπου η αντιπαράθεση θα εστιάζεται στo πρόβλημα και τη μέθοδο επίλυσής του. Η λύση των προβλημάτων δεν έχει καμιά σχέση με τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας. Τα προβλήματα δεν είναι μπλε, πράσινα ή κόκκινα, σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η προωθητική σύνθεση διαφορετικών απόψεων» θα είναι η θεμελιώδης αρχής μιας υπό τον Μωυσή Ελισάφ διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών. Έτσι προέκυψε η προγραμματική πρόταση της παράταξης που είναι βαθιά προοδευτική, που είναι «αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και γνώσης των προβλημάτων, αλλά και συνεχούς διαβούλευσης στην καθημερινή επαφή με όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά του Δήμου«.

Οι προκλήσεις για το Δήμο της νέας εποχής είναι συγκεκριμένες, σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ: «Είναι η προγραμματισμένη εξωστρέφεια που θα φέρνει κόσμο και τεχνογνωσία στην πόλη μας, η καθημερινότητα του πολίτη που δοκιμάζεται, η καθαριότητα, ο φωτισμός, το οδικό δίκτυο, αλλά και η αξιοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης μας, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό. Είναι ακόμη ο κοινωνικός παρασιτισμός, ο κοινωνικός λήθαργος που οδηγεί ευθέως στον ωχαδερφισμό. Και εκείθεν στη νέκρωση της πολιτικής«.

Αν για κάτι δεσμεύτηκε απόψε ο Μ. Ελισάφ, δεν ήταν για δρόμους, πεζοδρόμια, αναπτυξιακά οράματα. Ήταν κάτι που πέτυχε ως τώρα, ως υποψήφιος και δεσμεύεται να στηριχθεί πάνω του, ως επόμενος Δήμαρχος; «Είμαστε εκείνη η παράταξη» είπε «που με την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού που υπάρχει στο Δήμο μας θα επαναφέρουμε την πολιτική με έναν και μοναδικό στόχο: Να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης μας, την πλούσια παράδοσή της, με ένα λόγο την ταυτότητά της. Τη μοναδική και ανεπανάληπτη. Και θα καταστήσουμε την πόλη ένα κέντρο, έναν κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Θα ανοίξουμε την πόλη και θα υποδεχθούμε επισκέπτες, προσκυνητές, επιστήμονες, αθλητές μα και πολύτιμη τεχνογνωσία«.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος έβαλε και έναν ακόμα στόχο… περίεργο για έναν υποψήφιο που σε λίγες μέρες ζητά να κριθεί από τους συμπολίτες του, αναγνωρίζοντας πως δεν γνωρίζει τις δυνατότητες της πόλης του, αν δεν απαντήσουν οι πολίτες πρώτα σε ένα κεντρικό δίλημμα. Είπε συγκεκριμένα: «Ο στόχος της παράταξής μας είναι να ανιχνεύσουμε ως που και πως μπορεί να πάει ο Δήμος. Το καίριο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι: θα αφήσουμε την πόλη στον κατηφορικό δρόμο που άκρη δεν έχει με την κυριαρχία του ρουσφετιού, των εκβιασμών, των άμεσων αναθέσεων ή θα ξεκινήσουμε μία πανστρατιά αλλαγών που θα ανακόψουν αυτή την πορεία;«.

 

Την απάντηση θα δώσει στο τέλος της επόμενης τετραετίας η δημοτική αρχή και θα είναι θετικό το πρόσημο της επόμενης θητείας, με την προϋπόθεση ορισμών «αν». Μόνο τότε θα μπούμε στη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»…

  • Αν λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οριστικά και αμετάκλητα
  • Αν δρομολογήσουμε εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν τη λίμνη και τον χώρο γύρω από αυτή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς
  • Αν σχεδιάσουμε τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε βάθος χρόνου
  • Αν εξασφαλίσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής επίλυσης των καθημερινών τους προβλημάτων.
  • Αν ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και οργανώσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου με την αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου δυναμικού.
  • Αν σχεδιάσουμε μία πόλη προσβάσιμη από όλες και όλους και ανοιχτή σε όλες τις διαφορετικής κοινωνικές ομάδες.
  • Αν εξαλείψουμε οριστικά τα πελατειακά φαινόμενα που ταλανίζουν τους πολίτες και οδηγούν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στη διαπλοκή, στη διαφθορά.

Η παράταξη έχει προτάσεις για όλα αυτά και τις παρουσίασε στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Ελισάφ έθεσε και τον πυρήνα της προγραμματικής συμφωνίας που θα θέσει ο ίδιος, σε όσες δυνάμεις του ζητήσουν την επομένη των εκλογών, να συνδιοικήσει μαζί τους. Και ήταν ξεκάθαρος: «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος που είναι η μεγάλη τροχοπέδη στην πρόοδο της κοινωνίας, γιατί δεν θα χρησιμοποιήσω το Δήμο σαν σκαλοπάτι για άλλους προορισμούς, γιατί δεν έχω άλλες επιδιώξεις, γιατί όραμά μου και φιλοδοξία μου είναι να δω την πόλη μας να ξεχωρίζει, να ομορφαίνει και να προκόβει. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνω στις παρατάξεις που θα θελήσουν να συμπαραταχτούν μαζί μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια«.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Μ. Ελισάφ. 

Show Buttons
Hide Buttons