Μ. Ελισάφ: «Η εγγύηση το παρελθόν μου…»

Μ. Ελισάφ: «Η εγγύηση το παρελθόν μου…»

Όποιος δεν ήξερε ως σήμερα, το Μωυσή Ελισάφ, ακούγοντάς τον να μιλά στην πρώτη ανοιχτή, προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» το απόγευμα της Τετάρτης, θα μάθαινε από το ποιος είναι… μέχρι τι θέλει να κάνει ως ο επόμενος Δήμαρχος των Ιωαννίνων…

Σε μια ομιλία – εξομολόγηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» αυτοπαρουσιάστηκε, εξήγησε γιατί λέει «όχι» στις κομματικές στηρίξεις, άσκησε κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή, μίλησε οραματικά για τα Γιάννενα της νέας εποχής και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ένα προσωπικό συμβόλαιο με τους Γιαννιώτες.

Σε έναν ιδιότυπο, εξωτερικευμένο διάλογο με τον εαυτό του, μια αλληλουχία ερωταπαντήσεων με τον εαυτό του… στο διπλό ρόλο, ο κ. Ελισάφ έθεσε κάποια στιγμή στην ομιλία του και το ζήτημα που απασχολεί πολλούς: «γιατί να σε εμπιστευτούμε ότι θα κάνεις όσα λες;»… Τι απάντησε με ειλικρίνεια ο κ. Ελισάφ: «Πράγματι, ανέκκλητο συμβόλαιο δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και τη μόνη ένδειξη που μπορώ να επικαλεστώ είναι η μέχρι τώρα συμμετοχή μου τόσο ως επιστήμονας όσο και ως ενεργός πολίτης«.

 

Ποιος είμαι;

«Ήμουν πάντα Δευτέρα και Παρασκευή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όπου μπορούσε να έχει τη γνώμη μου ο κάθε συμπολίτης και βέβαια οι οικονομικά ανήμποροι συνάνθρωποί μας…» είπε σε μια αποστροφή της αυτοπαρουσίασής του ο κ. Ελισάφ, και όπως εξήγησε έγινε αναλυτικός γιατί το αυτονόητο είναι ζητούμενο στην εποχή μας. «Στις εποχές που αξίες και αρχές ρευστοποιούνται, υπάρχουν και άτομα που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα διατηρώντας και αρχές και αξίες» συμπλήρωσε.

Μίλησε για το Πνευματικό Κέντρο και τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού για να καταλήξει στην απάντηση: «γιατί υποψήφιος Δήμαρχος;»… Η απάντηση είναι η εξής: «Η υποψηφιότητά μου, αλλά και όλων των συνεργατών μου, στόχο έχει την αναγκαία απόπειρα ενός περάσματος με την αναλογική συμμετοχή όλων«. Την εποχή της κρίσης τα προβλήματα δεν θα ξεπεραστούν από σωτήρες. «Δεν θα περάσουμε στηριζόμενοι σε τούτον ή στον άλλο. Ή στις αυταπάτες τις δικές μας ή των αυτόκλητων σωτήρων που πλεονάζουν σε καιρούς απελπισίας«… σημείωσε.

«Η αρχή είναι μπροστά μας» τόνισε μιλώντας για το τέλος μιας εποχής ή για την αρχή μιας νέας περιόδου. «Η μεγάλη πρόκληση του Δήμου μας ιδιαίτερα είναι αυτή ακριβώς: ένα νέο ξεκίνημα – μία Νέα Εποχή» κατέληξε.

Μιλώντας για χρίσματα και κομματικές στηρίξεις, σημείωσε πως «Η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει όλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους. Δεν επιδιώξαμε κι ούτε θα επιδιώξουμε καμιά κομματική στήριξη, διότι πιστεύουμε ότι έχει παρέλθει η εποχή των χρισμάτων και των κομματικών αναθέσεων ρόλων«.

 

Η κριτική

Το κορυφαίο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναζήτηση καθολικών απαντήσεων στα προβλήματα του Δήμου, τόνισε στο κομμάτι της κριτικής προς την απερχόμενη δημοτική αρχή ο κ. Ελισάφ και δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας στο Δήμο μας, για την απαλλαγή από το πελατειακό καθεστώς, από την αυθαιρεσία των προυχόντων και επάρχων και για τη συναίνεση που για να έχει ουσιαστικό νόημα δεν μπορεί να αναζητηθεί συμπυκνωμένη στο πρόσωπο του αρχηγού, αλλά στην όσμωση των διαφορετικών τάσεων και απόψεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα«.

Μίλησε για αδιαφάνεια, έλλειψη πληροφόρησης και απουσία λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής. «Έτσι δημιουργείται το περιβάλλον όπου επωάζονται φαινόμενα εκμετάλλευσης της εξουσίας για ίδιον όφελος» σημείωσε.

«Δεν είναι πρόοδος όταν μια πόλη δεν είναι καθαρή, όταν τα Λιθαρίτσια και το Γιαννιώτικο σαλόνι ρημάζουν, όταν οι παιδικές χαρές είναι σε κακή κατάσταση. Δεν είναι προοδευτική πολιτική η παροχή των πιο ακριβών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα. Δεν αποτελούν στοιχείο προόδου οι φαύλες πρακτικές πελατειασμού στις σχέσεις της δημοτικής εξουσίας με τους πολίτες που παραπέμπουν σ’ εκείνες τις σχέσεις που σε ευρύτερη κλίμακα οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία» ήταν η επιπρόσθετη κριτική σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

 

Προτάσεις και θέσεις

Η οραματική θέση της παράταξης συμπυκνώνεται ίσως στη λέξη «εξόρμηση» που υποκαθιστά τη λέξη «εξωστρέφεια». «Εξωστρέφεια που θα φέρει κόσμο και χρήματα στην πόλη, πολύτιμη τεχνογνωσία και θα δώσει ταυτότητα στο Δήμο μας. Προφανώς εξωστρέφεια δεν σημαίνει άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό συγγενών και φίλων» είπε αφήνοντας την αιχμή κατά της δημοτικής αρχής.

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του, περιείχε 18 δεσμεύσεις για συγκεκριμένα θέματα:

 1. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης και στις κοινότητες.
 2. Για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του Δήμου.
 3. Οι νέες τεχνολογίες στο προσκήνιο, η ψηφιακή επανάσταση στην υπηρεσία του πολίτη.
 4. Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, ανακύκλωση και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
 5. Σε δυο φάσεις εξυγίανση για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ με στόχους την ανάκτηση της οικονομικής της ευρωστίας και της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους καταναλωτές.
 6. Ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων ώστε να είναι σε θέση άμεσα και αποτελεσματικά να επιλύουν επί τόπου τα προβλήματά τους.
 7. Η κοινωνική πολιτική κυρίαρχη προτεραιότητα.
 8. Αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών του Δήμου μας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.
 9. Δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης, με βελτίωση των υποδομών και στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.
 10. Χάραξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη με την υιοθέτηση του βιωματικού τουρισμού ώστε ο επισκέπτης να συνδεθεί με την πόλη και να δεθεί συναισθηματικά μαζί της. Στοχευμένη προβολή και εξωστρέφεια.
 11. Μια ολιστική στρατηγική διαχείρισης της Παμβώτιδας.
 12. Εξορθολογισμός και μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, με τη δημιουργία ζωνών σε σχέση με τις χρήσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και μείωση των δαπανών.
 13. Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
 14. Αντιμετώπιση με καινοτόμες προτάσεις του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
 15. Αύξηση των χώρων πρασίνου, ορθολογική διαχείριση των δέντρων, μείωση των εκπομπών καυσαερίων και περιορισμός των εστιών ρύπανσης.
 16. Οργάνωση ενός άρτια στελεχωμένου και λειτουργικού ενιαίου Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών στο Δήμο.
 17. Εμβάθυνση της σχέσης του Πανεπιστημίου με την πόλη.
 18. Μείωση των άσκοπων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Τον Μωυσή Ελισάφ προλόγισε ο γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση, τόσο για να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στο να δημιουργήσει «ταυτότητα» στην πόλη. Όπως τόνισε «ο Μωυσής Ελισάφ αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον καθένα».

Τα μέλη της παράταξης εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση όπως φάνηκε από τη γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Du lac.

Show Buttons
Hide Buttons