Νέες μεθόδους για την αποκομιδή των απορριμμάτων δοκιμάζει η δημοτική αρχή

Νέες μεθόδους για την αποκομιδή των απορριμμάτων δοκιμάζει η δημοτική αρχή

Αισιοδοξεί ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, για τη λειτουργία σε πιλοτική φάση σε πρώτο επίπεδο, του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων από τα καταστήματα καφέ μπαρ και εστίασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά από συνεννόηση με το Σωματείο καφέ μπαρ, εστίασης και κέντρων διασκέδασης.

Στο εξής το κάθε κατάστημα θα προμηθευτεί έναν ή περισσότερους τροχήλατους κάδους απορριμμάτων, κατάλληλους για μηχανική αποκομιδή και φόρτωση σε απορριμματοφόρα με χωρητικότητα έως 360 λίτρα. Η επιλογή θα γίνει από τους καταστηματάρχες, ανάλογα με τις ποσότητες απορριμμάτων της κάθε επιχείρησης.

Στους κάδους αυτούς θα τοποθετούνται μόνο σύμμικτα και οι υπεύθυνοι θα φροντίζουν να τους μεταφέρουν στο πλησιέστερο σημείο διέλευσης του απορριμματοφόρου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στάλθηκε επιστολή από την αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας προς το σωματείο σίτισης και ορίζονται ακριβείς ώρες και μέρες που θα περνάει το απορριμματοφόρο με την ελπίδα ότι οι επαγγελματίες θα το εφαρμόσουν σε όλα τα καταστήματα.

«Θα το δείξει η πράξη» τόνισε ο Βαγγέλης Πήχας. «Θέσαμε ένα σοβαρό θέμα, στο ιστορικό κέντρο, μιλάμε για πάρα πολλούς επισκέπτες και ο όγκος των σκουπιδιών αυξάνεται, τα προβλήματα είναι τεράστια από τον όγκο των καταστημάτων σίτισης, προ διμήνου είχαμε και μια φωτιά στην Εθνικής Αντιστάσεως από τους υπογειοποιημένους κάδους πιθανά από κάρβουνα που πετάχτηκαν στα σκουπίδια» σημείωσε ο κ. Πήχας περιγράφοντας την κατάσταση.

Η περιοχή όπου θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα είναι αυτή που οριοθετείται από τις οδούς Κουντουριώτου, Πλατεία Μαβίλη, Διονυσίου Φιλοσόφου, Γαριβάλδη, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Αλεξίου, Μητροπόλεως, Ανεξαρτησίας και Αβέρωφ, Φρόντζου, Δαγκλή, τις καθέτους αυτών καθώς και τους πεζοδρόμους που περικλείονται.

Το μέτρο θα λειτουργήσει πολιτικά για το ιστορικό κέντρο, από το Δημαρχείο ως και το Μώλο και αν αποδώσει θα συνεχίσει και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων που θα προμηθευτούν από το Δήμο και θα δοθούν σε καταστήματα ώστε να μην κουβαλάνε σε μεγάλες αποστάσεις ποσότητες φαγητών με λίπη που γεμίζουν τα πεζοδρόμια.

 

Η παραβατικότητα

Ο κ. Πήχας τόνισε πως είναι χαμηλός ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών με τα διάφορα μέτρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως λίγες μόνο ώρες άντεξαν τα κολωνάκια που τοποθέτησε ο Δήμος μπροστά από τους υπογειοποιημένους κάδους για να τους προφυλάξει και χθες δεν υπήρχαν!

Δύο πρόστιμα επέβαλε εν τω μεταξύ, ο δήμος σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της πόλης και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για βεβαιώσεις Παράβασης του Κανονισμού Καθαριότητας.

Οι παραβάσεις είχαν να κάνουν με τη διαπίστωση ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης δεν πέταξαν τα σκουπίδια τους στους υπογειοποιημένους κάδους που βρίσκονται κοντά τους, αγνοώντας την πράσινη ένδειξη των κάδων.

Τα σκουπίδια είχαν διακριτικά των δύο μαγαζιών και ως εκ τούτου, δεν αμφισβητήθηκε ότι πρόκειται για δικά τους σκουπίδια, οι μαγαζάτορες απλά έκαναν εντάσεις τις οποίες εξέτασε, απορρίπτοντάς τες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Show Buttons
Hide Buttons