Νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κεφάλαιο Πρώτο!

Νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κεφάλαιο Πρώτο!

Τελείωσαν τα εύκολα και έπονται τα σαφώς… πιο δύσκολα για το εγχείρημα της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε στην πορεία του εγχειρήματος κατά τη διάρκεια αυτών των τριών πρώτων μηνών, ζωής του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος, το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των δύο παλιών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ηπείρου.

Στη διάρκεια των τριών πρώην μηνών που ήταν αντίστοιχα και οι τελευταίοι μήνες του 2018, διεκπεραιώθηκε το κομμάτι της διοικητικής οργάνωσης και δη της διοικητικής ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει τελειώσει η σύνταξη του Οργανισμού και ως το καλοκαίρι θα έχει αξιολογηθεί. Η ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών των δύο οργανισμών έγινε με μεγάλη προσπάθεια να μη χαθούν προγράμματα και δεσμευμένοι πόροι, στόχος που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τον Πρύτανη.

Για το 2019, έχει υποβληθεί κοινός προϋπολογισμός από το ενιαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Από δω και πέρα τώρα, τα νέα υπό ένταξη τμήματα θα πρέπει να καταρτίσουν τα νέα προγράμματα σπουδών για τις πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα παρέχουν. Ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε ακολούθως, να εγκρίνει η Σύγκλητος τα προγράμματα και από το ερχόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά.

Αυτή η διαδικασία της πρώτης λειτουργίας ωστόσο, ενδέχεται να δυσκολευτεί ανάλογα με το αν προχωρήσει κανονικά ή όχι, η τοποθέτηση των 42 μελών ΔΕΠ που θα προκηρυχθούν και θα ενταχθούν στα νέα τμήματα. Είναι προφανές ότι τα νέα μέλη ΔΕΠ θα πάνε όλα τα στα νέα τμήματα του πρώην ΤΕΙ, όσο για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης στα τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου, αυτές ελπίζει ο Πρύτανης πως θα καλυφθούν από τη δέσμευση του Κ. Γαβρόγλου για μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, από 1/1/2019. Τα περισσότερα από τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 10 μέλη ΔΕΠ!

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για τον κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου με τα έξι ινστιτούτα.

Με την πρόσθετη χρηματοδότηση του σχεδόν 1 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σχεδιάζεται να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες του Ερευνητικού Κέντρου για υποδομές κτλ. Χώροι του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα θα αξιοποιηθούν για το Κέντρο.

Show Buttons
Hide Buttons